OFF poletnega niča

Aktualno-politična novica
18. 8. 2014 - 18.04
 / OFF

Združene države Amerike nadaljujejo z napadi na pripadnike Islamske države v okolici jezu na reki Tigris na severu Iraka, o čemer je predsednik Barack Obama tudi uradno že obvestil ameriški kongres. Obama ameriško vojaško posredovanje v Iraku, s katerim pomagajo slabo oboroženim Kurdskim borcem, utemeljuje kot obrambo Američanov in ameriškega premoženja v mestu Erbil ter tudi kot pomoč civilistom na območju, kamor večinoma spadajo jazidi in ostale manjšine, ki so se pred sunitskimi skrajneži Islamske države zatekle na goro Sindžar. Obama je še poudaril, da so ameriška vojaška posredovanja v Iraku omejenega obsega in trajanja ter usklajene z iraško vlado.

Nasprotovanje Islamski državi pa je medtem pokazalo več uspehov. Kot prvo so v nedeljo kurdske sile v sodelovanju z ameriškimi napadi iz zraka zavzele vzhodni del Mosulskega jezu, prek katerega so od sedmega avgusta dalje divizije Mudžahedinov nadzorovale kroženje vode ter elektrike v regiji. Poleg vojaškega uspeha pa je spremembe zaznati tudi v razbijanju ločnic med Kurdi. Kurdska demokratska stranka se je v luči grožnje, ki jo predstavlja Islamska država, začela povezovati s Kurdsko delavsko stranko, ki je na zahodu sicer opredeljena kot teroristična organizacija. Situacija pa zaradi tega še zdaleč ni rožnata. Znala bi namreč povzročiti spopad med Turčijo na eni in Kurdi ter državami zahoda na drugi strani. Turčija namreč ni navdušena nad tem, da bi zahod z dostavo orožja posredno pomagal organizaciji, ki jo sama obravnava kot sovražno.

Izraelska vojska je razstrelila domove osumljenih za umor treh izraelskih najstnikov v okupiranem Zahodnem bregu v mestu Hebron. Od treh usumljencev je v zaporu samo Hussam Qawasami medtem, ko se Abu Aysha in Marwan Qawasme še nahajata na prostosti. Trojni umor, ki se je zgodil junija je mesec kasneje dal povod za začetek operacije Zaščitni rob, ki je življenja stalo več kot dva tisoč Palestincev v Gazi. Razstreljevanje domov osumljencev je taktika, ki Izraelskim silam ni tuja. Res pa je, da jo je po letu 2005, ko je bila proglašena za neproduktivno, uporabljena prvič.

Po tem, ko je bilo spoznano, da je vsebina Ruskega konvoja dejansko humanitarne in ne orožne narave, je bil določen način vnosa pomoči v Ukrajino. 280 vozil s humanitarno pomočjo namenjeno civilistom na območju vzhodne Ukrajine bo mejo prečkalo v delih. Po besedah vodje Ukrajinske države fiskalne službe Anatoliya Makarenka bo vstop v krizno območje potekal v intervalih po trideset tovornjakov. Po prehodu meje Izvarino-Donetsk bo vozila prevzel Rdeči križ.

Humanitarna pomoč je v tem primeru seveda lahko zgolj dopolnilo nasilja. Ta v vzhodni Ukrajini vztrajno narašča. V nedeljo zjutraj so v bližini meje z Rusijo proruski seperatisti sestrelili ukrajinsko letalo MIG-29. Pilot se po uspešni izstrelitvi iz padajočega letala že nahaja v rokah svojih soborcev. Kijev je za dogodek okrivil Rusijo, ki naj bi v krizna območja pošiljala protiletalsko orožje. Omenjena sestrelitev se seperatistom sicer v nobenem primeru ne more šteti za uspeh. Ukrajinske sile so namreč že v soboto vdrle v mesto Lugansk in zavzele policijsko postajo na obrobju mesta. Le vprašanje časa je, kdaj bodo vladne sile prodrle tudi v Donetsk.

Nasilje pa ni kulturna distinkcija samo neciviliziranih Arabcev in nacionalne suverenosti nerazumevajočih privržencev ruskega medveda. V samem srcu demokracije, Združenih državah Amerike, v mestu Ferguson namreč policija nadaljuje plinasti dialog s protestniki, ogorčenimi nad ubojem temnopoltega najstnika Mika Browna. Za problematično se je zopet pokazalo ljudsko nerazumevanje vloge represivnih aparatov države, ki dogajanje že sedmi dan reducira na monolog policijskega nasilja. Dve uri pred podaljšanjem policijske ure je ogorčeno ljudstvo znova zajel oblak solzilca, ki se je dopolnjeval s točo gumijastih nabojev. Prav tako politiki policije zopet ne moremo očitati izključujočega ravnanja. Solzilec namreč ne pozna diskriminacije. Praks očiščevanja so bili namreč tudi tokrat deležni novinarji. Vpogled v delovanje zapornih mehanizmov so tako dobili Robert Klemenko Sport Illusatrated, Telegraphov Rob Crilly in Neil Munshi Financial Timesa.

Medtem koalicijska pogajanja potekajo brez večjih pretesov. Predsednik države bo v torek uradno predlagal Mira Cerarja za mandatarja. Stranka Mira Cerarja medtem nadaljuje pogovore s strankami Desus, Socialnimi demokrati in Zavezništvom Alenke Bratušek. Rizičnost vstopa v koalicijo ostaja zgolj problem zadnje stranke, zaradi preiskave o korupciji pri vložitvi kandidature Bratuškove za evropsko poslanko. Prav tako naj bi v naslednjih dneh v javnost pricurljale nove informacije o kadrih in razdelitvi resorjev.

Za konec pa še skok v kulturo. V okviru programa Festivala Ljubljana bo danes v Križankah uprozorjena premiera muzikla z Londonskega West Enda, Evita. Izjavo o dogodku nam je podala predstavnica za odnose z javnostjo Hermina Kovačič.

Izajava dostopna na posnetku.

Predstavila nam je tudi igralsko zasedbo.

Izjava dostopna na posnetku.

Off je pripravil vajenec Matija.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness