OFF popravkov

Oddaja
15. 3. 2016 - 15.00
 / OFF

Ruski predsednik Vladimir Putin je dan po začetku novega cikla mirovnih pogajanj v Ženevi ukazal umik glavnine vojaških enot iz Sirije. Po mnenju Putina so bile naloge operacije v popolnosti izpolnjene in se zdaj lahko sprte strani posvetijo pregovarjanju. Rusko obrambno ministrstvo kljub vsemu vztraja, da bo vojska ostala prisotna predvsem v ruski vojaški in letalski bazi v Siriji.

Bivši brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva bo po poročanju tamkajšnjih medijev zasedel ministrski stolček v vladi aktualne predsednice Dilme Rousseff. S to potezo si Lula obeta pridobitev imunitete, s čimer bi se izognil aretaciji, h kateri so pozvali tožilci zvezne države Sao Paulo. Obtožnica nekdaj priljubljenega predsednika bremeni pranja denarja, saj naj bi utajil lastništvo luksuzne vile.

Popravljeni sveženj reform na področju francoske delovne zakonodaje je naletel na odobravanje največjega sindikata po številu članov, Cfdt. Ena ključnih sprememb v novem besedilu predloga je odprava zgornje meje kompenzacije, ki jo lahko prejme nepravično odpuščeni delavec. Prav tako majhna in srednje velika podjetja ne bodo mogla uvesti fleksibilnih delovnikov, kot je bilo prvotno predvideno. Pričakovati je, da bodo reformam še naprej nasprotovali sindikalisti politično najbolj vplivnega sindikata CGT ter študenti, ki se bodo ponovno zbrali na ulicah francoskih mest ob koncu marca. Po mnenju novinarja L’Opiniona Raphaela Prousta je bil prvotni predlog namerno zastavljen preveč ambiciozno.

Izjava

Več o predlogih francoske vlade v OFFsajdu ob 17-ih.

Potem ko Aung San Su Či ni uspela prepričati parlamenta k spremembi ustave, ki bi ji omogočala kandidaturo na mesto predsednice, je to mesto zasedel njen tesni sodelavec Htin Kjav. Mjanmar je s tem dobil prvega predsednika, ki ne uživa podpore vojaške hunte po 50 letih, ta pa kljub temu še vedno obvladuje več pomembnejših ministrstev in četrtino poslanskih sedežev. Da bi odstranil vsakršen dvom o tem, kdo bo de facto predsednik, je Kjav svojo izvolitev že v prvem nagovoru označil za zmago Su Či.

Iran je zavrnil priključitev dogovoru članic OPEC-a, ki predvideva zamrznitev črpanja nafte na januarski ravni. Iranski minister za nafto Bijan Namdar Zanganeh je napovedal, da se bodo pripravljeni pogajati šele, ko sami dosežejo količine, ki so jih izvažali pred sankcijami. Omenjenega dogovora sicer še vedno niso implementirale same članice OPEC-a, ki so ga sprejele v začetku leta.

Včeraj smo poročali o prehodu 3000 beguncev, ujetih na grško-makedonski meji, prek reke, kjer jih je na drugi strani pričakala makedonska policija in jih v nasprotju s pričakovanji že polovico vrnila grškim kolegom. Iz Idomenija poroča naš reporter Miha Turk.

Izjava

Do izkoriščanja delavcev ne prihaja samo pri nas, pač pa tudi na razvitem severu Evrope. Dokaz smo dobili v danskem Lyngbyju, kjer je sodišče obsodilo 13 posameznikov v zvezi s trgovino z ljudmi. Skupaj je v procesu 26 ljudi, ki so obtoženi prepričevanja vsaj tisoč revnih Romunov k preselitvi na Dansko, kjer so živeli v slabih življenjskih razmerah. Več o tem novinar danskega časopisa Politiker Mathias Gram.

Izjava

Romuni željni dela pa sploh niso dobili obljubljene zaposlitve, ampak so tihotapci ljudi zgolj zlorabili njihove osebne podatke za številne prevare v zvezi z jemanjem kreditov in najemom avtov.

Burundijski minister za zunanje zadeve Alain Nyamitwe je izrazil razočaranje ob odločitvi Evropske unije o prekinitvi direktnega financiranja burundijske vlade zaradi kršitve človekovih pravic. EU vidi ravno vlado kot glavnega krivca za povolilno nasilje, ki je od julija do danes vzelo okoli 300 življenj. Nemire v tej vzhodnoafriški državi je sprožila odločitev predsednika Pierra Nkuruzize, da bo kandidiral za tretji mandat, ki ga je kasneje tudi osvojil.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness