Off poteka nevtralizacije Osame Bin Ladna

Aktualno-politična novica
31. 8. 2012 - 14.00
 / OFF

Glavni pravnik ameriškega obrambnega ministrstva Jeh Johnson opozarja bivšega pripadnika ameriških posebnih enot SEAL Matta Bissonettija, da ne sme objaviti knjige o nevtralizaciji Osame bin Ladna, pri kateri je bil soudeležen. Bissonetti je kot pripadnik SEAL-ov podpisal pogodbo o nerazkrivanju informacij, ki velja tudi po njegovem izstopu. Knjiga naj bi izšla naslednji teden, vendar je Pentagon po reviziji manuskripta izdajo prepovedal. Obenem naj bi se v javnosti že znašlo več kopij knjige. Sporna točka v knjigi je opis smrti Osame bin Ladna, ki so ga po pripovedovanju Bissonetija ameriški specialci ustrelili na mestu, čeprav niso bili prepričani, ali je oborožen. Po navedbah Pentagona pa je bil Osama bin Laden ustreljen šele po tistem, ko se je skril v svojo spalnico, kjer naj bi imel orožje.

270 južnoafriških rudarjev, aretiranih po protestih v začetku meseca v rudniku Markana v Južni Afriki, bo obtoženih zaradi smrti 34 kolegov, ki jih je 16. avgusta ustrelila policija. Obtožnica je osnovana na podlagi tako imenovanega common purpose zakona oziroma “skupno namenskega zakona”, ki izhaja še iz časov južnoafriškega apartheida, s katerim je bila žrtev obtožena za kaznivo dejanje. Z uporabo zakona se poskuša krivdo za policijsko streljanje prevaliti na protestnike. Pri protestih je šlo za spor med dvema rudarskima sindikatoma glede minimalnih plač. Protestniki so bili po navedbah policije oboroženi s palicami in mačetami, imeli pa naj bi tudi strelno orožje. Policisti naj bi začeli streljati v samoobrambi. Rudarji pa trdijo, da je policija začela streljati, medtem ko so rudarji bežali pred vodnimi topovi in solzilcem.

Podjetje Apple je zavrnilo prodajo aplikacije Drones+ na svojem spletnem portalu App Store. Z aplikacijo Drones+ dobi uporabnik obvestilo vsakič, ko nekdo umre zaradi ameriškega napada z brezpilotnimi letali. Apple je prodajo aplikacije, ki jo je razvil Josh Begley, zavrnil že tretjič. Svojo odločitev utemeljuje s pogoji poslovanja App Stora, ki prepovedujejo prodajo aplikacij s tako imenovano sporno vsebino. Razvijalec sporne aplikacije Josh Begley zavrača argument Appla, saj njegova aplikacija le združuje javno dostopne podatke iz različnih virov. Z aplikacijo je želel dvigniti zavedanje o ameriški uporabi brezpilotnih letal. Napovedal je, da bo svojo srečo poskusil še na Android tržišču.

Z jutrišnjim dnem se zaradi direktive Evropske unije, ki je pričela veljati leta 2010 dokončno zaključuje prodaja žarnic z žarilno nitko. V zadnjih treh letih se je končala prodaja žarnic z močjo 60 in 100 watov, jutri pa se končuje tudi prodaja 25- in 40-watnih klasičnih žarnic. Z direktivo naj bi se do leta 2020 zmanjšalo porabo električne energije za 39 terawatnih ur letno.

Raziskava opravljena s strani Zoološkega društva v Londonu in Mednarodne zveze za ohranjanje narave je pokazala, da se 20 odstotkov nevretenčarjev na svetu sooča z nevarnostjo izumrtja. Med nevretenčarje, ki predstavljajo 80 odstotkov od 1,9 milijona nam znanih vrst, spadajo žuželke, pajki, črvi in ostale živali, ki sicer niso priljubljene, vendar opravljajo pomembne funkcije v ekosistemu. Nevretenčarji namreč oplajajo veliko rastlin in razgrajujejo odpadni organski material, s čimer obnavljajo zemljo. Razlogi za izumrtje so onesnaževanje okolja, prekomerno kmetovanje in vpeljava tujih vrst v okolje.

Od števila nevretenčarjev v okolju pa so odvisni tudi netopirji. Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev bo v luči mednarodnega leta netopirjev 2012 v nedeljo v živalskem vrtu v Ljubljani organiziralo izdelovanje netopirnic. S tem želijo opozarjati na skrb in varovanje netopirjev, ki so zaščitena živalska vrsta. Več o ciljih društva in pomembnosti netopirjev nam je povedala članica Irena Kranjec:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Okoljsko onesnaževanje in uničevanje življenjskega prostora imata velik vpliv na populacijo netopirjev. Nadaljuje Irena Kranjec:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Glede slabega slovesa netopirjev v javnosti pa Irena Kranjec meni slednje:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness