OFF pozabljenih trigliceridov

Aktualno-politična novica
4. 11. 2014 - 14.00
 / OFF

Ukrajinski zunanji minister Pavel Klimkin je dva dni po volitvah v separatističnih proruskih republikah Doneck in Lugansk napovedal, da bodo ukrajinske oblasti proruska območja na vzhodu države vrnile pod okrilje Kijeva. Po mnenju Klimkina in ukrajinskih oblasti so bile nedeljske volitve v proruskih območjih resna kršitev že sicer majavega mirovnega sporazuma, podpisanega 5. septembra v Minsku. Klimkin podrobnosti o možnem vojaškem posredovanju ni omenjal, se pa (danes) sestaja ukrajinski svet za nacionalno varnost, ki bo razpravljal tudi o možni ukinitvi posebnega statusa za separatistična območja. Da je mirovni sporazum propadel, se z vlado v Kijevu strinjajo tudi proruski separatisti, dogajanje v Ukrajini pa se je počutila dolžno komentirati tudi nova visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije, Federica Mogherini. Lucidno je v skladu z dosedanjo politiko Unije do ukrajinskega konflikta opozorila, da bo moral usodo Ukrajine krojiti Kijev in ne Bruselj, Moskva ali Washington.     

Madžarski parlament je s 132imi glasovi za in 35imi proti sprejel zakon, ki gradbenim podjetjem omogoča izgradnjo Južnega toka brez soglasja Evropske unije. Madžarska dejanja ne begajo le Bruslja, jezijo tudi Washington. Ta izraža zaskrbljenost zaradi približevanja Budimpešte interesni sferi Moskve. Omenimo govorico, ki jo zaenkrat vsi zanikajo, da naj bi Madžarska prodala energetsko korporacijo MOL Rusiji.

Krog okoli ustanoviteljev PirateBaya, platforme za pretakanje raznolikih spletnih vsebin, je sklenjen. V petek je Gottfrida Svartholma Warga dansko sodišče obsodilo na tri leta in pol zapora zaradi, navajamo “najresnejšega hekerskega kaznivega dejanja v zgodovini Danske”, mesece pred tem je švedsko sodišče Petra Sunda obsodilo na osem mesecev zapora, včeraj pa je bil na meji med Tajsko in Laosom pridržan še zadnji soustanovitelj Fredrik Neij, ki bo odveden v domačo Švedsko.

Delavci tuzelskega tekstilnega podjetja Aida so pred zgradbo Bosanskega kulturnega centra v Tuzli, kjer je potekala seja kantonalne vlade, blokirali 5 prisotnih ministrov. Do blokade ministrov je prišlo po novem neuspelem dogovoru med kantonalno vlado in predstavniki delavcev Aide glede neizplačanih plač in priznanja delovnega staža. Približno 200 zaposlenih v Aidi se je po propadlih pogajanjih podalo najprej pred sedež kantonalne vlade, nato pa še na samo vladno sejo. Čeprav je bilo sprva obljubljeno, da bodo predstavniki vlade sprejeli delavce na nove pogovore, pa so nato pred njim pobegnili. 5 ministrov je se je zateklo v bližnji kafič, kjer pa so jih obkrožili Aidini delavci. Posredovala je policija, ki naj bi po pisanju bosanskih medijev zaščitila ministre.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije se je odzvala na izjave ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je niti po dveh mesecih mandata ocenil, da postajajo pogajanja s sindikati javnega sektorja kontraproduktivna. Zaradi nezedinjenosti med sindikalnimi pogajalci pa naj bi bil minister zmeden, saj naj ne bi vedel niti, s kom se pogaja. Minister je dodal, da tako stanje ni naključno in da sindikati ne poslušajo obrazložitev vlade, kar je označil za nedržavotvorno. Po besedah sindikata gredo izjave Koprivnikarja v smeri neposrednega napada na delavske pravice in sindikalizem. Izvršni sekretar zveze Goran Lukić o nekaj krepkih s strani ministra.

Izjava 

Društvo novinarjev Slovenije v prostorih Škuca ob osmi večerni uri organizira okroglo mizo, na kateri bodo iskali odgovore o porastu pritiskov na novinarje. Govori predsednik društva Matija Stepišnik.

Izjava

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije je zaskrbljen tudi nad zapiranjem dopisništev, tudi lokalnih, nekaterih medijskih hiš. Nadaljuje Stepišnik.

Izjava

Inštitut za novejšo zgodovino in Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij sta priredila okroglo mizo z naslovom Raziskovanje slovenskega javnega mnenja v zgodovinopisnih perspektivah. Na okrogli mizi bodo diskutirali o raziskavi, ki poteka že od 60. let, več o dogodku in merjenju javnega mnenja pa lahko izveste v OFFsajdu ob petih. O temi in vsebini nam je povedal eden izmed gostov Jure Gašparič.

Izjava

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je ob začetku akcije o tveganjih, ki jih za zdravje srca in ožilja predstavljajo trigliceridi, pripravilo novinarsko konferenco. Matija Cevc.

Izjava 

Kdaj pa so trigliceridi fajn?

Izjava 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.