OFF pravici do stavke

Aktualno-politična novica
27. 9. 2022 - 15.00
 / OFF

Na Kubi so volivci na referendumu s skoraj 67 odstotki podpore izglasovali nov družinski zakonik. Ta legalizira zakonsko zvezo med istospolnimi partnerji, ker poroko opredeljuje kot zvezo med dvema osebama namesto med moškim in žensko. Novi zakonik istospolnim partnerjem omogoča tudi posvojitev otrok. Med drugim dovoljuje nadomestno materinstvo, pri čemer ne sme priti do izmenjave denarja. Referendumu so nasprotovali vedno številčnejši evangeličani na Kubi in pripadniki drugih verskih skupin, ki so z glasnimi kritikami že onemogočili poskus sprejetja zakonika leta 2019.

O mednarodnem povezovanju Chavistične vlade
 / 22. 10. 2017

Kolumbija in Venezuela sta odprli uradne mejne prehode za tovorni promet. Ti so bili zaradi političnega spora med državama sedem let zaprti, od tega tri leta popolnoma. K izboljšanju diplomatskih odnosov in odprtju mej se je zavezal junija izvoljeni predsednik Gustavo Petro, preden je nasledil nekdanjega konservativnega predsednika Ivána Duqueja, ki je leta 2019 prekinil diplomatske odnose. Tako bo med državama vnovično potekala trgovina, ki naj bi predvsem Venezueli pomagala uvažati nekatere osnovne surovine. Prav tako so se ponovno vzpostavili komercialni leti, Petro in venezuelski predsednik Nicolás Maduro pa napovedujeta tudi obnovitev vojaških odnosov.

(Delna) mobilizacija v Rusiji in referendumi o priključitvi
 / 23. 9. 2022

Združeno kraljestvo je napovedalo nov paket sankcij proti Rusiji zaradi izvedbe referendumov o priključitvi Ruski federaciji v štirih okupiranih ukrajinskih regijah na jugu in vzhodu države. Britanske oblasti so referendume označile za prevaro, sankcionirale pa bodo njihove organizatorje in proruske voditelje v okupiranih regijah. Med na novo sankcioniranimi je 55 direktorjev in članov uprave bank, kot so Gazprombank, Sberbank in Sovcombank, ki po besedah Britancev finančno podpirajo rusko invazijo. Glasovanje na referendumih v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje se je začelo v petek, zaključuje pa se danes. Ukrajinske sile naj bi nadaljevale z obstreljevanjem območij. Ukrajinska vlada se je na izvedbo referendumov odzvala tudi z napovedjo, da bodo vsi Ukrajinci, ki so ruskemu okupatorju pomagali pri organizaciji – teh je več sto – zaradi izdaje kaznovani z najmanj petimi leti zaporne kazni. Tisti, ki so bili prisiljeni h glasovanju, pa ne bodo kaznovani.

miselni zločini
Wikileaks razkriva hekerska orodja ameriške obveščevalne agencije
 / 8. 3. 2017

Med burnim dogajanjem na rusko-ukrajinski fronti je Vladimir Putin podpisal dekret, s katerim je ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu in še 72 tujim državljanom ponudil rusko državljanstvo. Edward Snowden je leta 2013 zaprosil za azil v Rusiji, potem ko je javnosti razkril zaupne dokumente ameriške Nacionalne varnostne agencije, krajše NSA. Dokumenti so razkrili programe, s katerimi je NSA izvajala oziroma še izvaja nadzor nad ameriškimi državljani. Snowden je v Združenih državah Amerike obtožen kršitev zakona o vohunjenju, kar pomeni, da bi ga čakalo sojenje brez porote, grozi pa mu najmanj 30 let zaporne kazni. Snowden je skupaj z ženo leta 2020 zaprosil za rusko državljanstvo, da ne bi bila ločena od njunega novorojenega sina. Istega leta je ruska vlada Snowdnu zagotovila stalno prebivališče. Zdaj ko mu je bilo ponujeno rusko državljanstvo, lahko zanj zaprosi tudi Snowdnova žena.

Ameriško ministrstvo za finance je uvedlo sankcije proti bosanski državni tožilki Diani Kajmaković. Združene države tožilko obtožujejo sodelovanja pri korupciji ter spodkopavanja demokratičnih institucij in procesov. Obtožujejo jo tudi povezav s kriminalnimi organizacijami; njeno ime naj bi namreč zasledili v aplikaciji za kriptirana sporočila Sky ECC, za katero Američani trdijo, da jo uporabljajo kriminalne združbe po vsem svetu. Kot vodja oddelka za korupcijo na bosanskem državnem tožilstvu je Kajmaković po trditvah ameriškega finančnega ministrstva pomagala prikrivati dokaze in preprečevati kazenske pregone. 

Vlada je na dopisni seji potrdila predloge davčnih sprememb in jih poslala v obravnavo v državni zbor. Gre za predloge zakonov o dohodnini, o trošarinah, o davčnem potrjevanju računov, o davčnem postopku in o finančni upravi. Paket davčnih sprememb uvaja novosti pri obračunavanju dohodnine, drugačen način obračunavanja trošarin na gorivo za kmete in ponovno uvedbo obveznosti izročanja računa, ki ga bo moral kupec hraniti do izhoda. Spreminja se tudi področje normiranih samostojnih podjetnikov, torej tistih, ki upoštevajo enotno določeno normo za dohodninsko osnovo. Normiranci s prihodki do 25 tisoč evrov na leto bodo obdavčeni enako kot doslej, tisti z višjimi prihodki pa bodo morali dohodnini plačati po novi formuli in bodo državi prispevali nekoliko več davka.

V državnem zboru poslanci obravnavajo vladni predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Vlada je v proračunu 750 milijonov evrov rezervirala tudi za dokapitalizacijo energetskega sektorja. A predsednik vlade Robert Golob pravi, da se pri tem ne bomo šli komunizma.

Izjava

Se nosilci politične oblasti v vladi in DZ zavedajo resnosti položaja za novinarsko neodvisnost in avtonomijo
 / 22. 6. 2022

Inšpektor za delo se mudi na Kolodvorski 2, kjer preiskuje morebitne kršitve pravice do stavke, ki so jo včeraj izvedli novinarji Radiotelevizije Slovenija. V Sindikatu novinarjev Slovenije so namreč na inšpektorat za delo podali predhodno prijavo zaradi suma kršitve pravice do stavke. Kot nam je pojasnila predsednica sindikata Alenka Potočnik, seznam vseh kršitev, ki so se zgodile, še dopolnjujejo in bodo polno prijavo še podali.
 
OFF sta pripravili vajenka Zala in Ajda.

 

Vir fotografije: STAfoto

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.