OFF predaje

Aktualno-politična novica
1. 9. 2014 - 14.00
 / OFF

OFF NAPOVEDNIK

Cenjeno poslušalstvo in bralstvo, lepo pozdravljeno. Po dolgem času vam na začetku dnevnega informativnega programa ponujamo kratek OFF napovednik. Kot veste, se kljub še neoblikovani vladi neovirano in intenzivno razprodaja državno imovino ali v nemščini immobilien. Letošnjega 26. aprila je začel veljati zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki je dobil v imenu državljank in državljanov vse pristojnosti za razprodajo vaše in naše lastnine. Med razprodajnimi artikli, ki jih je v izložbe v našem imenu postavilo vsega 46 poslancev, je tudi največje mednarodno letališče v državi, Aerodrom Ljubljana. Ker so vsi pristojni zaviti v molk, ker da ne dajejo izjav, dokler postopek prodaje ne bo končan, kar je sicer v neoliberalnem okolju krasno in čarobno, smo nad takšnim tako imenovanim javnim in transparentnim delovanjem na Radiu Študent resno zaskrbljeni. Ker od vrhovnega poveljnika slovenskih oboroženih sil oziroma predsednika države razen fotografij ni mogoče pričakovati resnih odzivov, smo se obrnili kar na generalštab Slovenske vojske, v imenu katerega je z nami spregovoril Simon Korez.

Pogovoru lahko prisluhnete v posnetku.

 

Medtem ko slovenski vojaki v imenu mednarodne varnosti bojujejo tuje vojne, k nam prihajajo s kovčki in v spregi z domačimi kolaboranti – finančnimi špekulanti predajajo državo v last tujih držav.

Sie hören Radio Študent, dem es nicht egal ist!

 

OFF

Vojna v Ukrajini se širi. Na vzhodu Ukrajine naj bi se po besedah Kijeva po srditih spopadih za nadzor nad letališčem v Lugansku ukrajinske oborožene sile umaknile z območja. Po besedah uradnega Kijeva naj bi se ukrajinska vojska vso noč borila z rusko tankovsko divizijo. Šlo naj bi za oklepnike, ki so prejšnji teden prečkali rusko-ukrajinsko mejo, če verjamemo satelitskim posnetkom zveze Nato. Ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej je včeraj zvečer v televizijskem nastopu dejal, da so ruski vojaki tudi v drugih mestih na vzhodu Ukrajine ter da je Ukrajina v vojni z Rusijo. Medtem so proruski uporniki sporočili, da je letališče v Lugansku že v njihovih rokah. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je pozval ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, naj ukrajinske oborožene sile prenehajo s težkim obstreljevanjem mest in s tem civilnih objektov, med njimi bolnišnic in šol.

Za mnenje o dogajanju v doneški oblasti smo prosili novinarja starega kova Branka Sobana:

Izjavi lahko prisluhnete tukaj.

Medtem se na vojno pripravljajo tudi v Mariupolu, obmorskem mestu, ki leži ob Azovskem morju približno 50 kilometrov zahodno od ruske meje. Gre za drugo največje mesto v doneški oblasti in pomembno industrijsko mesto. Vojna se je namreč začela tudi na morju. Ukrajinska varnostna služba na Azovskem morju je namreč sporočila, da sta bila napadena obhodna patruljna čolna, pri čemer je eden potonil. Proruski uporniki so napad proslavili za prvo zmago na morju med petmesečno vojno z ukrajinsko vojsko. Tudi tam kot v drugih mestih na vzhodu Ukrajine so do nedavnega Ukrajinci in Rusi sobivali v sožitju. Vse to se ima v Mariupolu, tako kot drugod, dokaj hitro spremeniti v tragedijo. Nadaljuje Branko Soban.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Evropska unija je že napovedala nove sankcije zoper Rusko federacijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je v prvem odzivu na napoved novih sankcij Evropske unije proti Rusiji zaradi razmer v Ukrajini danes pozval Evropsko unijo k zdravi pameti. Želi si še normalnega sodelovanja in da partnerji ne bodo povzročili škode z medsebojnim drezanjem.

Nadaljujemo na Bližnjem vzhodu. Le dober teden po prekinitvi petdeset dni trajajočega ognja med Gazo in Izraelom, ki je stal življenje skoraj dva tisoč palestinskih civilistov, slednji že teži k apropriaciji štiristotih hektarjev ozemlja na območju okupiranega Zahodnega brega. Gre za največjo krajo palestinskega okupiranega ozemlja po 30 letih. Pogovori o gradnji tisočih novih stanovanjskih hiš na območju Gevaot, ki leži v bližini Bethelema, potekajo v Izraelu že od leta 2000, načrt pa so ponovno napovedali v nedeljo.

Izrael pa zanika, da želi zgraditi nove nelegalne naselbine, saj naj bi v tem primeru šlo zgolj za razširitev bližnje enako problematične naselbine Alon Shvut. Na omenjenem območju sicer živi in prideluje zemljo 10 palestinskih družin. Ameriški State Department je kot že nič kolikokrat oblasti v Izraelu le pozval, naj svoje načrte prekličejo, saj onemogočajo možnost nadaljnjih pogajanj o tako imenovani dvodržavni rešitvi med Izraelom in Palestino.

Po tako imenovani osvoboditvi Libije samodržca Moamerja Gadafija se kaos v tej propadli državi nadaljuje. Iz vse bolj razsute Libije je začasna vlada, ki je že minuli teden ponudila svoj odstop, sporočila, da islamistične milice, ki se za prevlado bojujejo tudi med seboj, obvladujejo večino državnih poslopij v prestolnici ter zaposlenim preprečujejo vstop, visokim predstavnikom pa grozijo z ugrabitvami in umori. Združene države Amerike so zaradi poslabšanja varnostnih razmer, pri katerem pa levji delež za nastalo situacijo nosijo same, že julija zaprle veleposlaništvo v Tripoliju. Televizija Al Arabija je objavila posnetek, po katerem je mogoče soditi, da so islamisti vdrli v prazno poslopje ameriškega veleposlaništva. Posnetek pa za razliko od večine, ki prihajajo iz nemirnih področij, prikazuje veselo čofotanje islamistov v bazenu.

 

Privrženci pakistanskih opozicijskih, sicer ideološko docela različnih politikov Imrana Khana in Tahira al Kadrija v Islamabadu po dveh tednih umirjenega protestiranja svoje nasprotovanje vladi Nawaza Sharifa izražajo bolj vehementno. V soboto so zakorakali proti rezidenci premierja, a jim je pot preprečila policija, ki je protestnike razgnala s pomočjo solzivca, pendrekov in vodnih topov. Del protestnikov je okupiral prostore nacionalne televizije, od koder so bili kasneje mirno pospremljeni s strani vojske. Slednja je sprte strani pozvala k pospešenemu iskanju političnega dogovora.

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness