Off prepovedi bogokletja

Aktualno-politična novica
27. 9. 2012 - 14.00
 / OFF

Voditelja Sudana in Južnega Sudana, Omar al Bašir in Salve Kira, sta dosegla dogovor o nekaterih odprtih vprašanjih. Med drugim sta se v etiopski prestolnici Adis Abeba, kjer so pogajanja potekala, sporazumela o demilitariziranem obmejnem območju ter črpanju nafte. Ob mediatorjih iz Afriške unije sta se strinjala, da se morata obe vojski umakniti deset kilometrov od začrtane meje. To pa še zdaleč ne pomeni, da so spori glede meje v celoti rešeni. Kar nekaj delov obe državi zahtevata zase. Eno bolj problematičnih območij je pokrajina Abjei.

 

Na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov o položaju na Bližnjem vzhodu je vodja Arabske lige Nabil al Arabi pozval k zakonski prepovedi bogokletja. Arabi je povedal, da vseh 21 članic Arabske lige spoštuje svobodo govora, da pa med svobodo izražanja, ki kulturo in civilizacijo bogati, in svobodo izražanja, ki vero in kulturo drugih žali, ne vidi povezave. Dodal je, da če lahko zahod kriminalizira dejanja, ki škodujejo telesu, potem bi moral storiti enako za žalitve, ki prizadenejo duševno in duhovno škodo. Ob tem je še opomnil, da predstavlja bogokletnost resno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

 

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange že stoti dan biva na ekvadorski ambasadi v Londonu, vendar zaenkrat na veleposlaništvu še ne zmanjkuje prostora, saj je ekvadorska vlada napovedala, da je Assangea pripravljena ščititi tudi 10 let, če bo to potrebno. Spomnimo, Assange se je na ekvadorsko ambasado zatekel, potem ko je britansko sodišče razsodilo, da bo izročen Švedski, kjer je obtožen dveh spolnih napadov. Švedska predstavlja Assangeu in njegovim odvetnikom grožnjo, saj naj bi obstajala velika možnost, da ga Švedska izroči Združenim državam Amerike, ki bi mu verjetno sodile za razkritje tajnih dokumentov. Obtožba bi lahko pomenila smrtno kazen.

 

Madžarski opozicijski radio Klubradio, ki je v državi šesti po poslušanosti, je z zmago na Pritožbenem sodišču dobil dovoljenje za nadaljnje oddajanje. Sodišče je tako nasprotovalo odločitvi Medijskega sveta, ki je hotelo radio ukiniti. Na razpisu Medijskega sveta, sicer premieru Viktorju Orbanu uslužnemu organu, je Klubradio dosegel premalo točk, ki so potrebne za obdržanje licence. Uradno, ker naj bi vrtel premalo glasbe in predvajal premalo lokalnih novic. Začasno dovoljenje se dodeljuje na dva meseca. Klubradio tako išče načine, da bi prišel do stalnega dovoljenja za oddajanje. Svet za medije je bil ustanovljen s spornim medijskim zakonom 1. januarja letos, ki ga mnogi kritizirajo, da ima namen podrediti medije Orbanovi politiki.

 

V Tuniziji sta dva policista, obsojena posilstva, žensko, ki sta jo posilila, obtožila „nespodobnosti“. Zgodba gre nekako tako. Trije policisti zalotijo, po besedah policistov, žensko in njenega partnerja v „nemoralnem položaju“. Moškemu nato nadenejo lisice in eden od policistov ga drži, medtem ko druga dva posilita njegovo partnerko. Zadeva je šla potem na sodišče in vsi trije policisti so bili obsojeni na zaporne kazni. Zatem sta se dva obsojenca odločila, da posiljeno žensko obtožita „nespodobnosti“. Iz tunizijskega pravosodnega ministrstva so sporočili, da je mogoče, da sta oba kršila zakon. Ob dogodku so se seveda oglasila številna civilna združenja in pokazala na nelegitimnost zakona, ki kriminalizira tako imenovano „nespodobnost“. Pravijo namreč, da takšen zakon transformira žrtev v krivca.

 

Bohinjski občinski svet danes začenja sejo o začetku postopa za spremembo zakona o Triglavskem narodnem parku. Pred tremi leti je bil sprejet nov zakon o Triglavskem narodnem parku. O njem nam več pove bohinjski župan Franc Kramar:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Kramar nadaljuje o predlogih za spremembo zakona o Triglavskem narodnem parku:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Finding this post solevs a problem for me. Thanks!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness