OFF prisilnega hranjenja

Aktualno-politična novica
10. 7. 2013 - 14.00
 / OFF

Vodeča opozicijska skupina v Egiptu Narodna fronta rešitve, ki je podprla odstavitev predsednika Mohameda Mursija, se je pridružila vrsti drugih gibanj in zavrnila načrt novih oblasti za obdobje tranzicije. Odlok, ki tlakuje pot novim volitvam in daje začasnemu predsedniku Aliju Mansurju obsežna pooblastila, naj bi bil sprejet brez ustreznega posvetovanja. Že pred tem so načrt za obdobje tranzicije, ki ga je v ponedeljek zvečer predstavil Mansur, zavrnile tako skupine, ki so podpirale Mursijevo odstavitev, kot njegovi večinoma islamistični podporniki. Tudi gibanje Tamarod, ki je stalo za množičnimi protesti proti Mursiju, je bilo kritično zaradi nezadostne mere usklajevanja in je prav tako napovedalo svoje predloge.

Politična stranka Patriotska unija v Kolumbiji, ki je povezana z uporniškim gibanjem FARC, je ponovno dobila legalen status. Tako je odločilo sodišče, ki meni, da je bila stranka večkrat žrtev paramilic, ki jih je sponzorirala država. Sicer pogovori o mirovnem načrtu med vlado in FARC-om še potekajo. Patriotska unija je bila ustanovljena leta 1985, ko so potekali pogovori o mirovnem načrtu s takratnim predsednikom Belisariom Betancourtom. Legalni status so izgubili leta 2002, ko niso prijavili kandidatov za parlamentarne in predsedniške volitve.

Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama verjetno ne bo posredoval in prekinil prisilnega hranjenja gladovno stavkajočih ujetnikov v taborišču Guantanamo. Cinično povedano: Obama noče, da ujetniki umrejo. Zvezna sodnica Gladys Kessler je zavrnila tožbo ujetnika iz Guantanama, naj ukaže konec prisilnega hranjenja, vendar je obenem predsednika Obamo pozvala, naj posreduje, kar je precej nenavadno. Sodnica je sicer prisilno hranjenje, s katerim v Guantanamu ujetnike ohranjajo pri življenju, označila za boleč in ponižujoč proces, ki krši zdravniško etiko. Vendar pa sama nima pooblastil za posredovanje, ker ji to prepoveduje kongresni zakon. Tudi Obama uporablja kongres za izgovor, ko odgovarja na vprašanja, zakaj še ni uresničil obljube o zaprtju Guantanama.

Kitajska poroča o nepričakovanem padcu izvoza in uvoza, pri tem pa izraža bojazen, da zna to upočasniti njeno gospodarstvo. Izvoz se je v enem letu zmanjšal za 3,1 odstotka, medtem ko je uvoz v istem časovnem obdobju padel za 0,7 odstotka. Eden izmed razlogov za to so Evropska unija in Združene države Amerike, ki uvozijo manj izdelkov iz Kitajske kot pred letom dni, če seveda ne upoštevamo ameriških in evropskih korporacij, ki delujejo na Kitajskem.

Češka je skoraj mesec dni po odstopu premierja Petra Nečasa zaradi škandala, povezanega s podkupovanjem in neupravičenim nadzorom, dobila novo vlado. Pred predsednikom države Milošem Zemanom je zaprisegla vlada premierja Jiržija Rusnoka, poleg njega pa je najpomembnejši član tehnične vlade nekdanji premier Jan Fischer, ki je prevzel finančno ministrstvo. Sicer je vlada večinoma sestavljena iz nestrankarskih ljudi, čeprav velik del članov velja za simpatizerje zunajparlamentarne Stranke državljanskih pravic, katere častni predsednik je Zeman. Več ministrov je tudi nekdanjih ali še aktualnih članov socialdemokratske stranke, a takih, ki znotraj stranke sodijo v tako imenovano Zemanovo krilo.

Amnesty International Slovenija jutri ob 18. obletnici genocida v Srebrenici organizira javno akcijo v Stritarjevi ulici ob Tromostovju, s katero želi opozoriti na nekaznovanost storilcev za to okrutno dejanje. Več nam je povedala Metka Naglič iz Amnesty International:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness