OFF proračunskemu pravilu

Aktualno-politična novica
alfa
23. 3. 2020 - 15.00
 / OFF

Tokrat predvsem o fiskalnem pravilu, ki je našlo mesto v slovenski ustavi
 / 24. 5. 2013
Evropska komisija je začasno prekinila veljavnost fiskalnega pravila o omejevanju zadolževanja za vse države članice. Tako imenovano zlato fiskalno pravilo, vpisano v slovensko ustavo, ki prepoveduje rast strukturnega primanjkljaja čez 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda, lahko vlada torej ignorira.  Pravilo o nujnosti postopnega zmanjševanja državnega dolga in proračunskega primanjkljaja je prav tako do nadaljnjega ukinjeno. Predsednica Komisije Ursula von der Leyen s to opustitvijo želi spodbuditi članice k finančni podpori zdravstvenega sistema in državljanov, prizadetih zaradi koronavirusa, ter k vlaganju v ekonomijo. Predlog stopi v veljavo s potrditvijo Evropskega sveta, torej s soglasjem finančnih ministrov, ki so že 5. marca izrazili željo po suspenzu fiskalnih pravil zaradi koronavirusa.

Evropska komisija je tudi odobrila sistem subvencioniranja podjetij, podoben sistemu iz leta 2009, po katerem lahko država podjetjem nameni subvencijo v višini do petsto tisoč evrov brez odobritve Evropske komisije. Takšen sistem subvencioniranja Komisija za zdaj omogoča do decembra, z možnostjo podaljšanja. 

Države po svetu še naprej uvajajo ukrepe za zajezitev širjenja virusa s ciljem razbremenitve bolnišnic. Italija je vsaj do tretjega aprila uvedla zaustavitev vse nenujne industrije in zaprtje vseh storitev, z izjemo lekarn, pošt, bank in trgovin z živili. Prepovedali so tudi sprehode v naravi. 

Francoski parlament je potrdil preložitev drugega kroga županskih volitev najkasneje do junija. Z razglasitvijo zdravstvenih izrednih razmer so predsedniku Emmanuelu Macronu omogočili proste roke pri pomoči “resničnim, največjim žrtvam” virusa … podjetjem seveda. 

Štab hrvaške civilne zaščite je prepovedal zapuščanje stanovanj z izjemo odhoda na delo, v trgovino ali na pomoč družinskim članom. Izjemni izhodi bodo dovoljeni s prepustnicami, uredba začne veljati danes. Izjema so Zagrebčani, ki so po včerajšnjem potresu odšli iz mesta. Ti se bodo danes lahko vrnili, drugi pa bodo lahko tudi zapustili prestolnico, ki se sicer še vedno trese. Po včerajšnjem potresu s stopnjo 5,5 po Richterjevi lestvici so današnje dopoldanske potresne sunke z magnitudo 3,3 začutili le bolj občutljivi. Novih poškodovanih ljudi ali stavb tako ni, je pa včerajšnji potres poškodoval 250 stavb, predvsem v centru mesta. 

Črnogorska nevladna organizacija Građanska alijansa bo danes na ustavno sodišče vložila pobudo o presoji ukrepa vlade, ki se je odločila objaviti imena in naslove ljudi, ki jim je zaradi okužbe s koronavirusom zapovedana izolacija. Premier Duško Marković upravičuje odločitev s prepričanjem vlade, da le tako lahko res prisilijo ljudi, da spoštujejo odredbe. Več o tem v OFFsajdu ob 17.00. 

Običajna korupcija in neodvisni volivci v Slovenski republiki.
 / 2. 3. 2020
V soboto zjutraj je kot predsednik slovaške vlade prisegel Igor Matovič, vodja desnosredinske stranke Običajni ljudje in neodvisne osebnosti, krajše OLANO. Nova koalicija, ki jo poleg OLANO sestavljajo stranke “Smo družina”, “Svoboda in solidarnost”, krajše SaS, in Za ljudi, šteje 95 sedežev v parlamentu s 150 sedeži, kar ji omogoča spreminjanje ustave, Matović pa je napovedal, da bi jim to lahko koristilo pri uveljavitvi strožjih kriterijev za imenovanje sodnikov. Stranka OLANO je sicer na volitvah dobila četrtino glasov in s tem premagala dotedanjo vladajočo Smer, ki so jo v zadnjih letih pretresali korupcijski škandali. Njenega vodjo, nekdanjega premiera Roberta Fica, so k odstopu prisilili protesti po umoru novinarja Jana Kuciaka, ki je preiskoval povezave med Smerjo in italijansko mafijo. Matovič je tako zamenjal Ficovega naslednika Petra Pellegrinija, prav tako člana - samo v imenu socialdemokratske - Smeri, ki je slovaški vladi predsedoval zadnji dve leti.

Izvršni komite nemške skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo je na petkovem srečanju odločil, da razpusti svojo radikalno frakcijo - Krilo. Resolucija je bila sprejeta z 10 glasovi za in enim proti, prihaja pa po tem, ko je nemški Zvezni urad za zaščito ustave nad Krilom napovedal strožji nadzor in ga označil za ekstremistično organizacijo. 

toure
Od etnostrankarskega boja do rudarjenja v Gvineji
 / 20. 11. 2019
Ob nedeljskem referendumu o spremembi ustave v Republiki Gvineji so potekali opozicijski protesti. Referendum je sklical gvinejski predsednik Alpha Conde z namenom sprejetja nove ustave, ki bi med drugim omogočila prepoved pohabljanja ženskih genitalij in porok mladoletnih oseb, predvideva tudi enake pravice ženskam ob ločitvi. Opozicijo bolj moti druga sprememba, namreč podaljšanje predsedniškega mandata s sedanjih 5 na 6 let. Sedanja ustava poleg tega posamezniku omogoča največ dva zaporedna predsedniška mandata, ob sprejetju nove pa bi se števec Condeju, ki se mu pravkar izteka drugi mandat, resetiral, kar bi mu teoretično omogočilo vnovično kandidiranje. Referendum je bil sprva napovedan za 1. marec, vendar ga je Conde prestavil, potem ko je Mednarodna organizacija Frankofonije odkrila nepravilnosti v volinem registru, čemur je pritrdila tudi gvinejska opozicija. Slednja tako poziva k nadaljevanju protestov, ki trajajo že od oktobra. 

Uprava za javna plačila je ponovno začela objavljati in posodabljati podatke o transakcijah. Prejšnjo soboto je namreč napovedala, da bo od 17. marca dalje opravljala zgolj “nujne naloge za zagotavljanje nemotenega izvajanja plačilnih in drugih storitev za proračunske uporabnike”. S tem je med drugim prekinila dotok podatkov o javnih plačilih do Komisije za preprečevanje korupcije. K preklicu ukrepa so pozvali v Transparency International Slovenia s pojasnilom, da predstavlja “nevarno prakso pri omejevanju dostopa do informacij javnega značaja”. V nedeljo je UJP tako objavil manjkajoče podatke za obdobje od 16. do 19. marca, podatke za petek bodo objavili danes.

Znanstvena redakcija sporoča: Te dni lahko slišimo, da Slovenija testira toliko in tako robustno kot Južna Koreja. Res je, dnevno izvedemo več testov na milijon prebivalcev, kot jih je Južna Koreja na najbolj zasedene dni. Vendar se je Južna Koreja držala drugačne izbire vzorca testiranih. S sledenjem okuženim, ki je bilo na meji etičnega, so izsledili vse tesne stike okuženih in območja, na katerih so se ti križali z zdravimi prebivalci, dovzetnimi za bolezen. Medtem se je v Sloveniji pretekle dni testiralo le tiste, ki jih je bodisi potrebno hospitalizirati zaradi okužbe z novim koronavirusom bodisi jih je potrebno hospitalizirati zaradi nečesa drugega, a obstaja sum za okužbo z novim koronavirusom, bodisi so del medicinskega osebja bodisi so oskrbovanke in oskrbovanci v domovih za starejše in drugih socialno varstvenih zavodih.

Posebno skupino predstavljajo še mlajše rizične skupine z imunskimi pomanjkljivostmi ali kroničnimi obolenji. Med te sodijo visok krvni tlak, sladkorna bolezen, srčno-žilne, pljučne, ledvične in težje jetrne bolezni. Po odločitvi ministrstva za zdravje se od danes naprej testira tudi starejše od 60 let z blagimi znaki okužbe. 

Ker smo v Sloveniji testiranje omejili na določene skupine in ne zaznamo več širjenja znotraj skupnosti, je, če bi želeli ujeti Južno Korejo pri zajezitvi širjenja virusa, nujen razvoj in uporaba novih dostopnejših in hitrejših testov. 

Trenutno najbolj razširjeni diagnostični test temelji na verižni reakciji s polimerazo, s katero zaznavamo specifičen odsek virusnega genoma. Znanstvena skupnost razvija dostopne teste na podlagi protiteles v krvi. Ti so zanesljivi šele, ko oboleli že kažejo znake bolezni ali so to že preboleli. Nekateri izmed teh testov potrdijo okužbo že v 15 minutah. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness