OFF PROSTIH PETKOV

Aktualno-politična novica
1. 2. 2013 - 14.00
 / OFF

 

V Gambiji bodo zaposleni v javnem sektorju delali od ponedeljka do četrtka, saj bodo petki po novem dela prosti dnevi. Delavnik se bo podaljšal za dve uri, saj bodo namesto do štirih popoldne delali do šestih. Gambijski predsednik Yahya Jammeh je dejal, da bo krajši teden državljanom omogočil, da bodo lahko več časa namenili molitvi, druženju in obdelovanju zemlje. Večina prebivalcev zahodnoafriške države Gambije je muslimanov, petek pa je zanje dan molitve.

V spopadih med predstavniki FARC-a in kolumbijskimi vladnimi silami je umrlo vsaj devet ljudi, medtem ko na Kubi potekajo še zadnje faze mirovnih pogovorov. Uporniki FARC-a, marksistično-leninistične gverilske organizacije, so namreč novembra ob začetku mirovnih pogovorov s kolumbijsko vlado enostransko razglasili dva meseca trajajoče premirje. Kolumbijska vlada je dejala, da bo premirje sprejela šele, ko bo podpisana mirovna pogodba, trenutno nasilje pa jih ne bo prisililo v to, da predčasno razglasijo premirje. Konflikt v Kolumbiji sicer traja že skoraj petdeset let, v njem pa je izgubilo življenje približno pol milijona ljudi.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je opozorila, da Iran krepi svojo podporo režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Iran obtožuje, da v Sirijo pošilja osebje, ki podpira in svetuje sirski vojski, in dodaja, da je Iran jasno izrazil, da je ohranitev Asada na oblasti ena izmed njihovih največjih prioritet. Obtožuje tudi Rusijo, ki naj bi režimu še vedno pošiljala orožje in denar. Clintonova še dodaja, da upa, da bo Moskva zaradi grozot, ki se tam dogajajo, kmalu zavzela drugačno stališče do konflikta v Siriji.

Več o dogajanju v Združenih državah Amerike pa nam sporoča naša stalna poročevalka iz Združenih držav Lidija Poljaček:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pred ameriškim veleposlaništvom v turški prestolnici Ankari je odjeknila eksplozija, v kateri naj bi bilo ranjenih več ljudi. Domnevno naj bi šlo za samomorilskega napadalca, eksplozija pa ni povzročila nobene škode znotraj ozemlja veleposlaništva. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Severna Koreja naj bi uvedla vojno stanje, njen voditelj Kim Jong Un pa naj bi vojski že naročil, naj se začne pripravljati na vojno, navaja severnokorejski dnevni časopis. Uvedba vojnega stanja naj bi sovpadala z napovedjo testiranja jedrskega orožja v tem mesecu. Severna Koreja je sicer vojno stanje zadnjič razglasila leta 1993, ko je odstopila od Pogodbe o jedrskem neoboroževanju. Mednarodna skupnost je že izrazila zaskrbljenost, ali bo Severna Koreja pri naslednjem testiranju uporabila tudi visoko obogaten uran za dosego boljših rezultatov. V prejšnjih testih so namreč uporabili plutonij, ki je imel slabše rezultate.

Kandidat za armenskega predsednika in voditelj opozicijske stranke Paruyr Hayrikyan je bil v prestolnici Yerevan ustreljen na domačem dvorišču, vendar ni v smrtni nevarnosti. Strelec zaenkrat še ni znan, zaradi dogodka pa bi bile lahko februarske volitve tudi preložene. Armenska ustava namreč določa, da se volitve lahko preložijo za 14 dni, če se kateri izmed kandidatov ne more udeležiti volitev. Hayrikyan sicer ne velja za favorita, saj naj bi imel največ možnosti za končno zmago aktualni predsednik Serzh Sarksyan.

Referendum o jedrski energiji v Bolgariji, ki naj bi določil prihodnost razvoja jedrske energije v državi, zaradi prenizke volilne udeležbe ni uspel. Na voliščih se je namreč zglasilo zgolj 20 odstotkov volilnih upravičencev. Vladajoča stranka je zato že sporočila, da ne bo gradila nobene nove jedrske elektrarne, niti nadaljevala gradnje nuklearke v Belenu. Zagovorniki jedrske energije medtem že opozarjajo, da bi brez nje Bolgarija utegnila postati tretjerazredna država v roku 20 let.

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da bo po odstopu dveh ministrov Državljanske liste ministrstvo za finance vodil sam, vodenje ministrstva za pravosodje in javno upravo pa bo začasno prevzel minister Zvonko Černač. Vodenje ministrstva za pravosodje in javno upravo je sicer ponudil tudi predsednici Nove Slovenije Ljudmili Novak, vendar je Novakova ponudbo zavrnila. Dejala je, da je vodenje tega resorja zahtevno in zahteva specifična znanja, zato te odgovornosti ne more sprejeti. Janša in Černač bosta ministrstvi vodila začasno, Janša pa medtem že išče nova kandidata. Začasno vodenje resorjev je po zakonu omejeno na tri mesece.

Vlada bo ponovno odločala o memorandumu za zagovor pred arbitražo, ki ga mora Slovenija do 11. februarja dostaviti sodišču v Haag. Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da pričakuje, da bo vlada tokrat le sprejela tako memorandum kot tudi predlog predmeta spora. Svoje mnenje pa je v pismu, ki ga je poslal predsedniku države, predsedniku vlade in podpredsedniku državnega zbora, podal tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ki se zavzema za odložitev priprave memoranduma. Povprašali smo ga, zakaj.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kako pa bi lahko dosegli, da tribunal Sloveniji določi daljši časovni rok? Govori Lojze Peterle:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Peterleta smo povprašali še, kaj meni o tem, da nekaj dni pred iztekom roka za oddajo memoranduma Slovenija še vedno nima pripravljenega usklajenega stališča, kljub temu da je imela za to kar nekaj časa.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je objavilo razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe. Za redni in izredni študij bo v šolskem letu 2013/2014 na voljo približno 23 tisoč vpisnih mest. Za petino se je skrčilo število mest na področju družboslovja in humanistike, prijavni rok pa bo trajal do 5. marca. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness