Off Rafe

Aktualno-politična novica
rafa
22. 9. 2015 - 15.00
 / OFF

Rusko veleposlaništvo v Damasku so zadeli delci topniškega orožja upornikov, a škode niso povzročili. Rusija se aktivneje vključuje v spopade v Siriji. Na konfliktnih območjih je pričela izvajati nadzor z brezpilotnimi letali, načrtujejo pa tudi hitro vzpostavitev vojaškega letališča. Včeraj je v Moskvi potekal tudi sestanek med izraelskim premierom Benjaminom Netanyahujem in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Tema pogovora je bila rusko zračno posredovanje v Siriji. Ruska vojska želi z izraelsko skoordinirati zračne napade, predvsem pa preprečiti medsebojno sestreljevanje letal. Izrael na drugi strani želi preprečiti oboroževanje Hezbollaha v Libanonu, ki se z orožjem oskrbuje prek Sirije. 

Sirski konflikt pa je bil razlog za prvo odprtje norveškega semenskega trezorja na Šetlandskih otokih. Semenarna v Allepu zaradi spopadov ni več mogla proizvajati semen avtohtonih pšenic, ječmena in trav. Zato so norveško semensko banko zaprosili za semena vrst, ki so jih izgubili. Norveški semenski trezor je namenjen ohranjanju rastlinskih vrst za primere katastrof velikih razsežnosti.

Vzpostavitev tamponske cone na Sinaju je razlog za množično uničevanje hiš ter preseljavanje ljudi v Egiptu. Egipčanska vlada želi s tem zmanjšati pretok orožja iz Gaze k skrajnežem v Egiptu, Human rights watch pa opozarja, da gre za množično kršitev človekovih pravic. Izseljeni prebivalci za hišo dobijo premajhno denarno nadomestilo, medtem ko za kmetijska zemljišča nadomestila sploh ni. O rušitvi hiš so prebivalci obveščeni v roku 48-ih ur, od julija 2013 pa je bilo porušenih že več kot 3200 domov. Egipt želi izprazniti 30-kilometrski pas ob meji z Gazo, vključno z obmejnim mestom Rafah z 78 000 prebivalci. S tem naj bi uničili oziroma onemogočili uporabo famoznih tunelov, prek katerih naj bi po trditvah Kaira islamisti iz Gaze tihotapili orožje, in omejili delovanje sinajske province Islamske države. Slednja izvaja napade na egiptovske varnostne sile. Tuneli na meji z Egiptom in Palestino sicer zagotavljajo vnos osnovnih življenjskih dobrin v Palestino.

Državni udar v Burkini Faso se bliža koncu. V prestolnico Ouagadougou je ponoči vkorakala vojska in od predsedniške garde zahtevala predajo. Trenutno potekajo pogajanja o predaji. Uporniki se nameravajo predati pod pogoji, da voditelji podprejo načrt za končanje krize, ki ga je v nedeljo oblikovala skupnost zahodnoafriških držav. Načrt zajema amnestijo pučistov ter razpis predsedniških in parlamentarnih volitev najkasneje do 22. novembra. Na volitvah naj bi nastopili tudi kandidati, zvesti lansko leto strmoglavljenemu predsedniku Blaisu Compaoreju. Začasnega predsednika države Michela Kafando je predsedniška garda že izpustila. 

Meja med Venezuelo in Kolumbijo je spet odprta. Predsednika Nicolas Maduro in kolumbijski Manuel Santos sta po enem mesecu dosegla dogovor glede tihotapljenja osnovnih življenjskih potrebščin iz Venezuelo v Kolumbijo. Tihotapljenje je Maduro označil za primarni razlog pomanjkanja v Venezueli. V tem času se je iz Venezuele preselilo okrog 20 000 Kolumbijcev, ki so jih venezuelske oblasti sumile tihotapstva. Od tega je bilo okrog 1500 Kolumbijcev izseljenih prisilno, ostali pa so pobegnili zaradi pritiskov.

Proizvajalca vozil Volkswagen so ujeli, da je goljufal na testih emisij CO2 za dizelska vozila. Le-te so ob normalni vožnji za do 40 odstotkov krat višje od ameriških dovoljenih standardov, ki so še višji od evropskih, ugotavlja Ameriška agencija za zaščito okolja. Ponovne teste vozil so napovedali še v Evropi in na Kitajskem. Volkswagen je testiranje opravil z odliko s pomočjo programske opreme, ki je za čas testiranja prilagodila tek motorja. Na testih so lagali vsi osebni Volkswagnovi modeli letnikov 2014 in 2015 ter Audijev model A3 letnikov 2009 do 2015. Prodaja Volkswagnovih dizelskih vozil v Združenih državah Amerike je sedaj ustavljena, odpoklicati pa bodo morali tudi pol milijona vozil. Največjemu proizvajalcu vozil se obetajo visoke globe, cena delnic pa je padla za 20 odstotkov. 

V Stari Gorici se je v soboto odprl sedež italijanske neofašistične organizacije Casapound, kar je v nedeljo privedlo do fizičnega obračunavanja med antifašisti in policijo. Kratko izjavo nam poda antifašist Luka, več o Casapound pa lahko izveste v Offsajdu ob petih.

izjava je dospopna v posnetku

Slovenija
V Sloveniji se število beguncev zmanjšuje. Brežiški sprejemni center je prazen. Kaj pa se je čez vikend dogajalo v brežiškem sprejemnem centru, nam pove aktivist Sašo Dolinšek.

izjava je sostopna v posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness