OFF razdrte pogodbe

Aktualno-politična novica
5. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

Ameriški načrt za končanje izraelsko-palestinskega konflikta
 / 29. 1. 2020
Stranka Likud izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je po dogovoru o oblikovanju velike koalicije izpolnila obljubo in vložila predlog zakona, ki predvideva aneksacijo več palestinskih ozemelj. Predlog je bil podan na podlagi “mirovne sheme”, ki jo je predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump v Beli hiši predstavil januarja letos. Ta je bila pripravljena tako rekoč izključno v sodelovanju z eno stranjo in je bila tako zavrnjena s strani palestinskih oblasti. Predlog zakona, ki ga je prvopodpisana Maj Golan parlamentu predala v nedeljo, poziva k uvedbi suverenosti Izraela nad palestinskimi območji doline reke Jordan, severnega dela Mrtvega morja in nad delom okupiranega Zahodnega brega. Golan je predlog utemeljila z razlago, da gre za območja, na katerih prebiva na tisoče naseljencev, Izrael pa nad določenimi območji tako ali tako de facto že izvaja nadzor. Ni treba ponavljati, da je tovrsten predlog v nasprotju z mednarodnim pravom in resolucijami Združenih narodov. 

Indijski nacionalni kongres, največja opozicijska stranka, je migrantom ponudil brezplačno vožnjo v matične zvezne države. Milijoni delavcev v Indiji so namreč ostali brez dela, potem ko je država 25. marca z namenom preprečevanja širitve novega koronavirusa odredila karanteno. Vlada je sprva odobrila posebne vlake in avtobuse za delavce, ki so se želeli vrniti domov, vendar se je izkazalo, da jim je to uslugo zaračunala po visoki ceni, in sicer slabih 10 evrov, dočim delavec tam dnevno zasluži med 2,5 in 5 evrov. Mnogo migrantov je bilo zato prisiljenih brez hrane prehoditi na stotine kilometrov do doma, medtem ko je Indija svoje državljane brezplačno pripeljala iz tujine. 

Ostajamo v Indiji, kjer so uradniki v zvezni državi Delhi po ponedeljkovem drenjanju v trgovinah z opojnimi pijačami naložili 70-odstotni koronski davek na alkohol. Visoka dajatev naj bi zmanjšala gneče, ki so nastale ob ponovnem odprtju trgovin z alkoholnimi pijačami, prav tako pa naj bi visok davek prispeval k blaženju dolgotrajnih gospodarskih motenj, ki jih je povzročil virus. Če bo prišlo do vnovičnih kršitev pravil družbenega distanciranja, vlada grozi s ponovnim zaprtjem trgovin.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in premierka Ana Brnabić sta dorekla nov datum parlamentarnih volitev, ki naj bi po starem potekale 26. aprila. Nov datum volitev je padel na 21. junij, kar pomeni, da je malo verjetno, da bodo v času kampanje sploh dovoljena javna zbiranja. Večina opozicije je že predhodno naznanila bojkot volitev, saj predsedniku očitajo popolno oblast nad vzvodi moči v državi, na volitve pa bi pristali le ob predhodnem imenovanju tehnične prehodne vlade. Poglobljeno o volitvah in politični situaciji v Srbiji v oddaji OFFsajd ob 17.00.

Novice iz Slovenije

Kdaj bomo izvedeli, po čigavi politični volji so posamezni dobavitelji prišli do poslov z medicinsko opremo?
 / 22. 4. 2020
Po predlogu vladne strokovne skupine in s pristankom dobavitelja so se na Ministrstvu za zdravje po aferi z dobavo manj primernih ventilatorjev za bolnike z novim koronavirusom odločili, da delno razdrejo pogodbo z družbo Geneplanet. Tako bodo državne bolnišnice 90 respiratorjev, strokovno ventilatorjev siriusmed R30, ki jih je dobavila družba Geneplanet, obdržali, 20 ventilatorjev, ki so trenutno še v skladišču Roje, pa bo država vrnila Geneplanetu. Pogodba za ostalih 110 še nedobavljenih »Golfov« bo prekinjena. Za 90 dobavljenih ventilatorjev bo potrebno dokupiti še vlažilce zraka z dvojno gretimi cevmi, kar naj bi državo stalo še okoli 1500 evrov na kos.

Znanstvena redakcija sporoča: Po medijih je završala novica o uspešnosti zdravila Remdesivir podjetja Gilead pri zdravljenju bolezni COVID-19, ki jo je razglasil direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in infekcijske bolezni Anthony Fauci. V študiji so opazovali potek bolezni COVID-19 pri več 1000 pacientih, ki so jih razdelili v dve skupini. Ena skupina je med zdravljenjem prejemala zdravilo Remdesivir, druga, kontrolna skupina pa placebo. Rezultati naj bi kazali na hitrejše okrevanje pacientov, ki so prejemali Remdesivir, a niso uspeli zanesljivo potrditi razlike v smrtnosti med skupinama.

Rezultati, ki jih je z javnostjo delil Fauci, so, čeravno spodbudni, le en del celotne in še, kar je pomembno, nerecenzirane in neobjavljene študije. Ta teden so bili denimo v reviji The Lancet objavljeni rezultati podobne, sicer manjše študije učinka zdravila Remdesivir, v kateri kitajski znanstveniki in znanstvenice ugotavljajo, da zdravilo Remdesivir ne kaže znatnih pozitivnih učinkov v primerjavi s kontrolno skupino. Takšen nepristranski, strokoven pregled je še posebej pomemben pri študijah učinkovitosti zdravilnih učinkovin, saj za njimi navadno stojijo farmacevtski velikani z nenasitnimi kapitalskimi interesi.

OFF sta s pomočjo Znanstvene redakcije pripravili vajenka Magdalena in Ajda.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness