OFF razsutega pepela

Aktualno-politična novica
19. 2. 2015 - 15.00
 / OFF

Libijski zunanji minister Mohammed Al-Dari je Združene Narode pozval, da Varnostni svet sprosti svoj embargo na orožje proti tej državi. Varnostni svet se je namreč sestal zaradi najnovejših operacij teroristične skupine Islamska država v nekaterih Libijskih mestih. Proti Libiji je sicer že nekaj let uveden delni embargo na prodajo orožja, saj morajo biti vse pošiljke le-tega odobrene s strani Varnostnega sveta. Mohammed Al-Dari je sočasno Združene Narode pozval, da se dovoljenje za prodajo orožja podeli zgolj mednarodno priznani libijski vladi, ki svoj del propadle države vodi s trajekta, zasidranega v mestu Tuburuk na skrajnem vzhodu države.

Katar je odpoklical svojega veleposlanika v Egiptu. Uradno naj bi bil razlog za odpoklic posvet ambasadorja pri katarskih oblasteh, neuradno pa naj bi do odpoklica prišlo zaradi nedavnega vojaškega posredovanja Egipta v Libiji. Egiptovske letalske sile so v Libiji na začetku tega tedna bombardirale domnevne položaje teroristične skupine Islamska država. Katar je ob napadih izrekel zadržanost glede egiptovskega posredovanja v sosednjo državo. Sočasno naj bi bile katarske oblasti med drugim užaljene zaradi stališč egiptovske delegacije v Arabski ligi. Slednja je Katar obtožila popustljivosti in celo pomoči terorističnim skupinam, kot je Islamska država.

Tajski generalni tožilec je vložil obtožnico proti nekdanji premierki Jingluck Šinavatri. Obtožnica Šinavatro bremeni korupcije in malomarnosti pri podeljevanju subvencij tamkajšnjim pridelovalcem riža. Zaradi kontroverzne sheme subvencioniranja naj bi bila Tajska državna blagajna oškodovana za več milijard dolarjev. Po zaslugah omenjene sheme naj bi si takratna premierkina stranka Pheu Thai kupovala politično podporo pri svojih pretežno ruralnih volivcih. Vrhovno sodišče se bo o nadaljevanju pregona Šinavatre odločilo do 19. marca. Obtožnica tožilstva prihaja en mesec po tem, ko je Šinavatro vojska ob izpeljavi državnega prevrata okrivila podobnih malverzacij in ji zato za obdobje 5-ih let prepovedala politično udejstvovanje.

Švicarski možje postave preiskujejo prostore sedaj že zloglasne banke HSBC. Omenjena preiskava naj bi bila posledica vse večjega škandala, ki banko bremeni pranja denarja. Po besedah švicarskih tožilcev naj bi sprožili preiskavo zoper pranja denarja na industrijski ravni. Zgolj Švicarska podružnica banke naj bi, po predvidevanjih in ocenah preiskovalcev, preko različnih shem skrivanja ter prikrivanja izvora denarja,  utajila 104 milijarde evrov. Banka naj bi kajpak ponujala posebne finančne sheme svojim bogatejšim klientom, preko katerih so se nato lahko izognili plačilu davkov v svojih matičnih državah. HSBC se že vse od razkritij mednarodne skupine preiskovalnih novinarjev o njenih nelegalnih poslovnih praksah sooča s številnimi preiskavami v več svojih podružnicah. Banka sicer trdi, da preiskovalcem ponuja polno sodelovanje. HSBC je sicer v več britanskih občilih v nedeljo objavila celostranski oglas, v katerem se je Britancem opravičila za svoje nedostojne prakse, ki so klientom omogočale pranje denarja in izogibanje davkom.

V Združenih državah Amerike je eno izmed tamkajšnjih največjih energetskih podjetij, Duke Energy corporation, pristalo na izvensodno poravnavo v višini 100 milijonov dolarjev zaradi lanskoletne nesreče izpusta pepela v reko Dan. Zavoljo malomarnosti naj bi v omenjeno reko izteklo slabih 40.000 ton premogovega pepela, za nameček pa še okoli 40 tisoč litrov pepelove žlindre. Oba sicer predstavljata ostanek pri izgorevanju premoga v številnih termoelektrarnah, ki v ZDA proizvajajo večji del vse električne energije.

Premogov pepel in žlindra sicer predstavljata številne zdravstvene grožnje, saj vsebujeta več težkih kovin in rakotvornih snovi. Družba sicer v naslednjih dneh pričakuje dogovor, ki bo dokončno zaključil vse pravno-formalne spore okoli omenjenega dogodka. Po trditvah več okoljevarstvenih agencij naj bi se manjši izlivi škodljivih snovi iz okoli 14 termoelektrarn še vedno dogajali, pri tem pa naj bi vsakodnevno v okolje odteklo več ton strupenega materiala.

Nekdanji britanski minister Tony Blair je postal svetovalec srbske vlade premiera Aleksandra Vučića. Blair naj bi svetovanje za srbsko vlado vključil v svoj osebni CV, ki je vsem zainteresiranim pomoči željnim dostopen na internetu. Blairova pomoč Vučićevi vladi bo zadevala predvsem integracijo Srbije v oziroma z Evropsko unijo. Blair je s svojimi sodelavci v zadnjih mesecih večkrat obiskal Beograd, da bi se seznanil s svojim novim delovnim okoljem. Po trditvah nekaterih srbskih virov naj bi svetovalca plačali Združeni arabski emirati. Ob tem omenimo zgolj kot zanimivost, Tony Blair je bil leta 1999 ob bombardiranju srbskih položajev eden njegovih ključnih zagovornikov, kar v srbski politiki že sproža burne polemike.

Hrvaški gospodarski minister Ivan Vrdoljak je oznanil, da nameravajo v tako imenovano on shore izkoriščanje oddati 6 območij namenjenim črpanju fosilnih goriv v Slavoniji. Po besedah ministra bo neodvisna komisija presojala vse ponudbe za črpanje nafte in plina. Omenjena ponudba zajema črpanje na kopnem, območje za črpanje na hrvaškem delu Jadranskega morja je namreč že zaključena. Hrvaška je sicer ponudbe za vsa zainteresirana podjetja odprla lansko poletje, doslej pa je ponudbo za 6 območij po trditvah Vrdoljaka oddalo 7 tujih podjetij. Spisek vseh podjetij, ki so oddali ponudbe, je zaenkrat tajen. Hrvaška naj bi tako poskusila dobiti investitorja, ki bi v izkoriščanje naftnih polj vložila okoli 5.2 milijardi evrov.

Sindikat Mladi plus bo danes skupaj s predstavniki Mreže mladih Hrvaške in Zavodom za zaposlovanje Slovenije predstavili ukrepe v okviru Jamstva mladih v Sloveniji in na Hrvaškem. Na Hrvaškem je brezposelnost mladih v kategoriji od 17 do 24 let kar 50 odstotna, med 15 in 30 letom starosti pa je brez službe kar 100.000 mladostnikov. Pogovarjali smo se z Marinom Živkovičem, predstavnikom Mreže mladih Hrvaške o tem, kakšen je trenutni problem jamstev za mlade:

Izjava dostopna v prispevku

Živkoviča smo povprašali tudi o tem, kakšni bi bili predlogi Mreže mladih Hrvaške obema vladama za rešitev problematike brezposelnosti mladih:

Izjava dostopna v prispevku

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.