OFF reform

Aktualno-politična novica
11. 8. 2017 - 14.46
 / OFF

Kanadske oblasti so ob meji z Združenimi državami Amerike  zaradi vse večjega števila prosilcev za azil vzpostavile začasen center za prosilce za azil, ki lahko sprejme do 500 ljudi. V zadnjem času pa ne gre, kot bi kdo pomislil, za ljudi, ki se selijo zaradi Trumpa, ampak večinoma za Haitijce. Večjemu številu Haitijcev je namreč potekel začasni vizum, ki so ga dobili v ZDA po potresu na Haitiju leta 2010. Od začetka leta do konca junija je iz ZDA prišlo več kot 4300 prosilcev za azil, samo julija pa okoli 1200, kar je približno šestkrat več kot julija lansko leto.

Ameriška nacionalna uprava za oceane in ozračje je oznanila, da je bilo lansko leto najtoplejše od vseh v zadnjih 137 letih merjenja temperatur. Temu botruje globalno segrevanje in vremenski pojav El Niño. Najvišja doslej je bila tudi gladina morja, ledeniki na severnem in južnem tečaju pa najmanjši doslej.

Kenijska volilna komisija je zavrnila obtožbe opozicije, da je bilo v elektronski volilni sistem vdrto in da so rezultati predsedniških volitev prirejeni. Potrdili so poskus vdora, a ta naj ne bi bil uspešen. Opozicija trdi, da gre za največjo volilno prevaro v zgodovini Kenije. Za kredibilne so volitve označili tudi tuji opazovalci Afriške in Evropske unije. Pred desetimi leti je zaradi spora o izidu glasovanja po predsedniških volitvah umrlo več kot tisoč ljudi, več kot pol milijona pa je bilo razseljenih.

Univerza v Ankari je spremenila notranja pravila in naznanila, da ne bo več sprejemala študentov, ki so bili predhodno odpuščeni z javne funkcije. To se je zgodilo ravno po tem, ko je izključen akademik Cenk Yiğiter, ki je bil odpuščen z vladnim dekretom, naznanil, da se bo vrnil na akademijo kot dodiplomski študent novinarstva. Vložil bo tudi tožbo in tako poskusil preklicati notranja pravila univerze. Trenutno se lahko ljudje, ki so obsojeni in v zaporu, vpišejo na univerzo, odpuščeni z vladnim dekretom pa ne.

Letna inflacija v Egiptu je dosegla 33 odstotkov, kar je najvišja stopnja od leta 1986. Inflacija sovpada z reformami, katerih uvedba je bila zahteva Mednarodnega denarnega sklada v zameno za okoli 11 milijard evrov posojil. Te so vključevale uvajanje davka na dodano vrednost, podražitev bencina in znižanje subvencij na elektriko, vodo, zdravila in javni prevoz. Ekonomske reforme so prinesle tudi liberalizacijo menjalnega tečaja egiptovskega funta in nov zakon o investicijah, ki je pisan na kožo tujim investitorjem.

Hrvaška je popustila pred trgovinskimi grožnjami in protiukrepi sosednjih držav in preklicala podražitev fitosanitarnega nadzora uvoženega sadja in zelenjave. Ta zdaj namesto 2000 spet stane zgolj 90 kun. Srbska carinska uprava je po podražitvi začela izvajati okrepljen nadzor nad blagom rastlinskega in živalskega izvora iz Hrvaške. Ta je namesto prejšnjega selektivnega preverjanja vključeval jemanje vzorcev iz vsakega tovora in natančno analizo vsakega vzorca. Dokler ni bilo izdano pozitivno mnenje srbske inšpekcije ministrstva za kmetijstvo, je blago čakalo na meji.

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je danes obelodanil datum prvega kroga predsedniških volitev. Ta bo potekal v nedeljo, 22. oktobra. Roki za volilna opravila, kot so vlaganje kandidatur, določanje volišč in določanje časa volilne kampanje, začnejo teči 21. avgusta.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.