Off registra neonacistov

Aktualno-politična novica
29. 6. 2012 - 14.00
 / OFF

Po trinajsturnih pogajanjih so se voditelji Evropske unije zedinili, da bo po novem možna dokapitalizacija bank znotraj unije brez višanja državnih dolgov in torej direktno iz rešilnega sklada. Hkrati so se strinjali, da se nad bankami v evro coni vzpostavi enotno nadzorno telo. Po dogovoru naj bi z implementacijo novih ukrepov začeli do devetega junija letos, kljub temu pa se nova dostopnost tako imenovanega rešilnega denarja lahko zavleče do konca leta. Prisluhnimo besedam predsednika Evropskega sveta, Hermana van Rompuy-ja (izg. von rumpeja):

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Nemški parlament je z veliko večino glasov podprl vzpostavitev centralnega registra neonacistov v državi, s katerim želijo sistematizirati obdelavo nadzornih podatkov in izboljšati njihovo izmenjavo med policijo in uradi za zaščito ustave na zvezni in deželni ravni. Proti registru so sicer bili stranka Levica in Zeleni, ki so imeli ustavnopravne pomisleke. V centralnem registru bodo tako zbrani podatki o desničarskih skrajnežih v Nemčiji, ki pozivajo ali podpirajo nasilje. Za vzpostavitev registra neonacistov so se odločili, ko so na dan prišle pomanjkljivosti v preiskavah umorov v Nemčiji, ki so jih zakrivili desničarski skrajneži iz skupine Nacionalsocialistično podzemlje. Nemški notranji minister Hans-Peter Fridrich je ukrep označil za 'mejnik v boju proti skrajnim desničarjem'.

Tuareški uporniki so izgubili nadzor nad mestom Timbuktu na severu Malija, ki so ga med uporom proti takratnim malijskim oblastem zavzeli aprila. Iz mesta so bili uporniki izgnani s strani bivših zaveznikov – islamistične skupine Ansar Dine. Obe skupini sta se bojevali proti malijski vojski, vendar so se po zmagi in pridobitvi kontrole nad severom države med njima pojavila nasprotovanja. Zaradi eskalacije nasilja v mestu Timbuktu pa je slednjega UNESCO uvrstil na seznam ogroženih mest kulturne dediščine.

Ustanovitelj tako imenovane piratske internetne strani Megaupload Kim DotCom se še vedno sooča z zahtevo ameriške zvezne policije, da ga novozelandske oblasti izročijo. Spomnimo se, da so ga na pobudo ameriške zvezne policije v januarju aretirali na Novi Zelandiji, prav tako pa so zasegli podatke in premoženje Megauploada še v sedmih drugih državah. Sodni primer proti njemu pa se slabi, saj je novozelandska sodnica vrhovnega sodišča Helen Winkelmann zavrnila vse dokaze, zbrane v januarski preiskavi. Po njenem mnenju so bili preiskovalni nalogi zastavljeni preširoko in niso zadovoljivo opisali, na katera kazniva dejanja se nanašajo. Obenem je prepovedala, da se pridobljene podatke prenese za obdelavo v Združene države Amerike. Z zavrnitvijo dokazov je posledično tudi izročitvenemu nalogu odvzeta večina pravne osnove.

Pakt o izmenjavi obveščevalnih podatkov med Japonsko in Južno Korejo je propadel le eno uro preden bi moral vstopiti v veljavo zaradi odstopa južno-korejske strani. Pakt je predstavljal prvo vojaško povezovanje med obema državama po drugi svetovni vojni. Problematika se pojavlja zaradi nezaupanja južno-korejske javnosti do Japonske, saj je bila Koreja od leta 1910 do konca vojne v letu 1945 pod oblastjo japonskega imperija. Korejsko politično vodstvo je poskušalo sprejeti pakt brez javne podpore, zato so bili prisiljeni v zadnjem trenutku odstopiti. Kljub temu pa obe strani zatrjujeta, da želita ohraniti pogovore in pakt sprejeti v prihodnosti.

V skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ se bodo danes okoli 26.300 upokojencem znižale pokojnine. Nižale se bodo pokojnine, za katere sredstva zagotavlja država iz državnega proračuna in ki so višje od 622 evrov. Ali bo vsota nižja ali nespremenjena, pa je odvisno tudi od kategorije upokojenca. Na območnih enotah zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pričakujejo, da bodo upokojenci tudi danes pri njih iskali pojasnila. Zato so na enotah, kjer nimajo receptorske oziroma varnostne službe, te dodatno navzoče. Kot so pojasnili pri ZPIZ-ju, bodo tako ljudi usmerjali, v primeru tako imenovanih 'motenj v delovnem procesu' pa bodo lahko tudi ustrezno ukrepali.

Na ministrstvu za izobraževanje je bilo načrtovano nadaljevanje pogajanj o vsebini socialnega sporazuma, a je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture – SVIZ - pogajanja odpovedal. Vlada po besedah sindikata kot pogajalec namreč ni pripravila odgovora na njihove predloge v izobraževanju in znanosti. Več o razlogih za odpoved pogajanj nam je povedal glavni tajnik SVIZ-a, Branimir Štrukelj:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Nadaljuje se Blokupacija Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki se odvija na občinski zelenici v bližini ministrstva, kamor so bili protestniki pregnani včeraj. O današnjem dogajanju nam je več povedala aktivistka Asja Hrvatin:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

pripravila vajenec Kožuh in Goran Bečirevič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.