Off resolucije Nacionalnega stanovanjskega programa

Aktualno-politična novica
31. 7. 2015 - 15.00
 / OFF

Začenjamo v Turčiji. V mestu Dyarbakir se je začel sodni proces proti vodji največje prokurdske stranke Ljudske demokratske stranke, Selahattinu Demirtasu. Ta naj bi s pozivi k protivladnim protestom lanskega oktobra posredno prispeval k smrti petintridesetih ljudi, za kar je predvidena kazen do štiriindvajsetih let. Sodni proces je stekel v ozadju čedalje bolj protikurdske politike vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj, ki se kaže predvsem v vojaških napadih na pripadnike Kurdske delavske stranke v Siriji ter v aretacijah njenih članov v Turčiji. Ta je presenetila na junijskih parlamentarnih volitvah, ko si je priborila osemdeset od petstopetdesetih mest

Pomikamo se v s strani Izraela okupirani Zahodni breg. V vasi Duma sta bili z molotovkami požgani dve palestinski hiši, pri čimer je življenje izgubil osemnajstmesečni deček. Storilci, ki zagotovo pripadajo iz vrst judovskih ekstremistov, poimensko še niso znani - za razkritje njihove identitete se bo po uradni izjavi potrudila izraelska vojska. Polivanje s čisto vodo pa ni zadovoljilo palestinske strani. Predstavnik palestinskega predsednika Mahmouda Abassa Nabil, Abu Rdeineh, je obsodil napad ter prazno rabo lepih besed. Izraelsko vlado je pozval k sprejetju polne odgovornosti za napad kot posledice politike podpore gradnji nelegalnih judovskih naselbin.

Ostajamo v Izraelu, ki je nasploh ena najljubkejših držav na svetu. Med parado ponosa, ki v Jeruzalemu poteka vsako leto, je ortodoksni Jud Yishai Schlissel zabodel šest ljudi. Dva od njih sta trenutno v kritičnem stanju. Nabadanje istospolnih Yishaiju ni tuje - ne dolgo pred parado je bil namreč izpuščen zaradi istih dejanj pred desetimi leti.

Nadaljujemo v Kairu, kjer sta Egipt ter Savdska Arabija podpisala tako imenovano Kairsko deklaracijo. Po besedah savdskega obrambnega ministra ter prinčevega namestnika Mohammeda bin Salmana ter egiptovskega predsednika Abdela Fatahha el-Sisija gre za vojaško-ekonomski pakt. Državi naj bi v prihodnosti vzpostavili skupno arabsko vojaško silo, o podrobnostih katere se bodo, prav tako v Kairu, arabski zunanji ter obrambni ministri pogovarjali 27. avgusta. V ekonomskem smislu bo deklaracija služila konsolidaciji gospodarskih vezi med državama ter povečanega investiranja v energetiko in transport. Egipt in Savdska Arabija že dalj časa krepita povezovanje. Prvi je sodeloval v bombardiranju, ki ga je Savdska Arabija izvedla nad hutijskimi uporniki v Jemnu, drugi pa so po Sisijevem vzponu in Mursijevem padcu Egiptu nudili finančno pomoč.

V Nemčiji se je po petdesetih letih začela prva preiskava kaznivega dejanja po devetinštiridesetem členu kazenskega zakonika - izdaje države. Mesto potencialnega obsojenca zaseda spletni blog Netzpolitik.org, ki je javnosti posredoval načrte vlade za povečanje nadzorovanja spletnih komunikacij. Pod drobnogledom naj bi se posebej znašla novinarja bloga Markus Beckedahl in Andre Meister ter njun zaenkrat še anonimen vir.

Aktualno politični program začinimo še z glifosatom. Monsantu je namreč potekel patent za eno največjih kmetijskih inovacij, sojo, ki je odporna na, prav tako s strani Monsanta patentiran herbicid, RoundUp. Iztek patenta tako omogoča razvoj in trženje drugih sojinih semen odpornih na glifosat. V multinacionalki so v izjavi za javnost kmetovalcem sporočili, da je že dlje časa v prodaji soja, ki je odporna na Monsantov herbicid RoundUp 2, ki daje boljše rezultate. Ostala sojina semena so označili za netržna. Prve vreče nove stare soje so pošle po ceni, ki je 50 odstotkov nižja kot Monsantova soja 2, a velike semenarne so kljub temu presedlale na najnovejši Monsantov proizvod.

Polet čez globus zaključujemo v Demokratski ljudski republiki Severni Koreji. Kanadski pastor, južnokorejskega porekla, Hyeon Soo Lim, je priznal svoje zločinsko dejanje - poskus vzpostavitve krščanske države znotraj Severne Koreje! Pastorja svetle prezbiterijanske cerkve v Torontu so agenti reda, zavoljo sumov delovanja proti interesom delovnega ljudstva, aretirali januarja, ko se je pod vplivom zločinskih gonov, vrnil iz Kitajske. Religiozni opij je naivnemu ljudstvu dovažal v več kot sto obiskih države od leta 1997 naprej. V tem času je pomagal ustanoviti porodnišnico in sirotišnico, kar nakazuje, da je z zlimi dejanji začel že pri najmlajših.

V državnem zboru že pet let ni bilo sprejetega uveljavljenega Nacionalnega stanovanjskega programa. Vsaka od štirih vlad je predstavila svoj osnutek, iz katerega na koncu ni bilo nič. Za komentar stanja smo prosili Tanjo Baumkirher iz Mladinskega sveta Slovenije, ki že od vsega začetka zahteva uveljavitev programa ter v razpravi o njem sodeluje s predlogi in kritikami.

Izjava se nahaja na posnetku.

Morebitna uveljavitev osnutka programa, ki je trenutno v obravnavi, je bila torej prestavljena v prihodnost. Mladinski svet Slovenije ob tem skrbi, da utegne program, ki bo v zadnji instanci morda le obveljal, zavreči vse, kar je pri trenutnem osnutku dejansko dobro. Kaj je to dobro?

Izjava se nahaja na posnetku.

Mladinski svet je osnutke tudi ves čas kritiziral. 

Izjava se nahaja na posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.