OFF romunskim preiskavam, daljšim od leta

Aktualno-politična novica
19. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

Italijanski notranji minister in predsednik stranke Liga,  Matteo Salvini, je napovedal izvedbo štetja Romov in posledični izgon Romov brez italijanskega državljanstva. Tiste z državljanstvom pa, tako Salvini, »na žalost ne moremo izgnati«. Popis naj bi tako ugotovil, kje, v kakšnih razmerah in predvsem koliko Romov živi v Italiji. Državna zveza Romov se je že oglasila in opozorila, da je bilo samo štetje Romov izvedeno že lansko leto, ter Salvinija povabila na pogovor. Popis so kritizirali celo v koalicijski stranki Gibanje petih zvezd, češ da naj bi bil popis v predlagani obliki neustaven. Podoben popis je namreč ustavno sodišče že zavrnilo, ko ga je predlagala vlada takratnega premierja Silvija Berlusconija. Po obtožbah opozicijskih socialdemokratov, da takšen popis spominja na etnično čiščenje, je Salvini hitel pojasnjevati, da bodo popis izvedli brez jemanja prstnih odtisov in zaradi otrok, ki jim starši ne pustijo obiskovati šole. Reševanje iz luknje obtožb o rasizmu je zaključil z izjavo, da želi preučiti, kako marginalizirane skupnosti porabljajo evropska sredstva.

Sodišče Evropske unije je presodilo, da imajo migranti, katerih prošnja za azil je bila zavrnjena, pravico ostati v državi, dokler sodišče ne izreče odločitve na migrantovo pritožbo na zavrnitev azila. Belgija je namreč od Togovca, ki mu je zavrnila prošnjo za azil, zahtevala, da takoj zapusti državo, čeprav je bila njegova pritožba na zavrnitev azila še v postopku. Sodišče je tako belgijskemu sodišču odgovorilo, da odločitev o izgonu v takšnem primeru ni zakonita. Zakonito je, da se država odloči za izgon posameznika, ki mu je enkrat zavrnila azil, vendar ga ne sme izgnati, preden je imel migrant možnost izkoristiti vsa pravna sredstva.

Sodišče Evropske unije je potrdilo odločitev Evropskega sklepa, po kateri mora poslanka Marine Le Pen evropskemu parlamentu vrniti tristo tisoč evrov. Sodišče trdi, da Le Pen ni uspela dokazati, da je ta sredstva dejansko uporabila za plačevanje storitev svoji parlamentarni asistentki. Parlamentarni urad za preprečevanje goljufij je namreč odkril, da je Le Pen denar namenjala dvema zaposlenima v njeni stranki Nacionalna fronta.

Poslanci spodnjega doma romunskega parlamenta so s 175 glasovi za in 78 proti skrajšali obdobje preiskave zločinov na eno leto. V roku enega leta mora tako preiskava kriminalnega dejanja biti zaključena in obtožnica že vložena. Po novih določilih pritožbena sodišča brez novih dokazov tudi ne bodo mogla obsoditi osebe, ki je bila razglašena za nedolžno na nižjem sodišču. Zakon prav tako izločuje  dokaze, pridobljene s telefonskim prisluškovanjem, če ti dokazi niso direktno povezani z osebo, ki je v preiskavi. Zakon so predlagali poslanci koalicijske stranke Socialnih demokratov, katerih voditelj Livio Dragnea je bil obsojen zaradi prirejanja volilnih rezultatov in posledično ne more biti premier. Opozicija je napovedala, da bo poskušala doseči, da bo ta zakon ustavno sodišče razglasilo za neustavnega.

Malezijski premier Mahathir Mohamad je napovedal, da bo tožilstvo vložilo obtožnico proti dosedanjemu premierju Nadžibu Razaku. Obtožnica premierja obtožuje kraje 600 milijonov evrov državnega denarja in podkupovanja. Rezultati preiskav domačih in številnih tujih preiskovalcev državnega razvojnega podjetja 1MDB kažejo na to, da je Razak iz podjetja jemal denar. Aktualni premier Mohamad je funkcijo premierja že opravljal 22 let, do leta 2003, po letošnji zmagi nad Razakom pa je ponovno odprl preiskavo v investicijsko podjetje 1MDB in Razakovo vmešavanje vanj, Razaku pa prepovedal odhod iz države. Premier Mohamad je napovedal, da bodo tožilci vložili tudi obtožnice o zlorabi moči proti Razaku.

Ameriška in južnokorejska vojska sta uresničili napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa o odpovedi rutinskih vojaških vaj, napovedanih za avgust. Trump je obljubo o prekinitvi vojaških vaj do večjega premika v denuklearizaciji Severne Koreje izrekel na srečanju s Kim Džong Unom, ne da bi pred tem obvestil predstavnike Južne Koreje ali ameriške vojske. Predstavnica za javnost južnokorejskega obrambnega ministra je poudarila, da je odpoved vojaških vaj nujna za izboljševanje odnosov obeh držav z Severno Korejo, kolegica iz Pentagona pa je dodala, da se niso odrekli možnosti jesenskih vojaških vaj z Južno Korejo in da niso odpovedali  vojaških vaj z Japonsko. Odpovedane avgustovske vojaške vaje bi sicer vključevale petdeset tisoč južnokorejskih in sedemnajst tisoč ameriških vojakov.

Ameriški senat je odobril povečan obrambni proračun. Med drugim je prepovedal prodajo stotih ameriških letal F-35 Turčiji, razen če se ta odreče nakupu ruskega protiraketnega programa. Senatorji so v prid prepovedi navedli izboljšanje turško-ruskih odnosov in aretacije ameriških državljanov po državnem udaru iz leta 2016. Predstavniki NATA pa opozarjajo, da ruski protiraketni program, ki ga Turčija želi kupiti, ni usklajen z obrambnim sistemom NATA. Celotni proračun za obrambo znaša 620 milijard evrov in predstavlja več kot tretjino globalne letne porabe na obrambo. Predvideva povišanje plač za 2,6 odstotka, zaposlitev sedem tisočih novih vojakov in nakup desetih novih bojnih ladij ter 75 letal F-35.

Sindikat železničarjev Slovenije je odpovedal za danes napovedano koprsko stavko. Zaradi napredka v pogajanjih s Slovenskimi železnicami je do sklenitve stavkovnega dogovora odpovedal tudi nadaljne stavkovne dejavnosti. Več o stavkovnih zahtevah sindikata železničarjev Slovenije in pogajanjih s Slovenskimi železnicami pa v OFFsajdu.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness