OFF s poljskim neodvisnim sodstvom!

Aktualno-politična novica
24. 1. 2020 - 15.00
 / OFF

Spodnji dom poljskega parlamenta je sprejel zakon, ki vladi omogoča odpuščanje ali finančno kaznovanje sodnikov, katerih dejanj izven sodnih dvoran vlada ne odobrava. Sodniki tako ne smejo niti kritizirati vladnih potez, med drugim imenovanj novih sodnikov, niti oblikovati neodvisnih sodnih organov. Prav tako ne smejo javno sodelovati v politično motiviranih dejanjih ter morajo razkriti pripadnost političnim organizacijam. 

Predlagani zakon vladajoče stranke Zakon in pravičnost so kritizirali predstavniki Združenih narodov, Evropske komisije in poljske parlamentarne opozicije. Zgornji dom parlamenta je zakon zavrnil, vendar je lahko le podaljšal sprejemanje zakona. Vladna argumenta za sprejetje zakona sta bila potreba po odstranitvi maloštevilnih sodnikov, ki so začeli svojo funkcijo v času Sovjetske zveze, in potreba po zatrtju nespecifične “anarhije” sodnega sistema. Zakon mora podpisati le še predsednik Andrzej Duda, ki je že izrazil podporo zakonu. 

Polandball
Poljski parlament sprejel spremembo protiustavne zakonodaje o delovanju vrhovnega sodišča
 / 22. 11. 2018

Poljsko vrhovno sodišče je razglasilo, da so nekateri sodniki, ki jih je izbrala sodniška komisija, nelegitimni, saj je ta komisija politično odvisna od stranke Zakon in pravičnost. Minister za pravosodje Zbigniew Ziobro je napovedal, da bo vlada ignorirala odločitev vrhovnega sodišča. 

Spodnji dom ruskega parlamenta je soglasno podprl Putinove predloge o ustavnih spremembah. Po dveh urah “razprave” so poslanci podprli prenos pravice potrditve premierja in ministrov s predsednika na parlament. 

O nedavnih protikorupcijskih shodih v Rusiji
 / 31. 3. 2017
Dimitrij Medvedjev, ki je prejšnji teden po Putinovi napovedi ustavnih sprememb skupaj s celotnim vladnim kabinetom odstopil, je bil imenovan za namestnika vodje državnega sveta, ki bo po Putinovih predlogih oblikoval politično vizijo države, Medvedjev kot namestnik vodje pa bo odgovoren za oblikovanje obrambne politike. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta opravila formalnost podpisa dogovora o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Ratifikacija dogovora v Evropskem parlamentu je predvidena za naslednji teden, pred datumom izstopa, ki je 31. januar. 

O Turškem toku, plinovodu med Rusijo in Turčijo, in morebitnih ovirah njegove širitve
 / 8. 1. 2020
Bolgarsko tožiltvo je sprožilo postopek proti trem ruskim vohunom. Obtoženi so poskusa zastrupitve lastnika orožarskega podjetja Emiliana Gebreva, njegovega sina in izvršnega direktorja iz leta 2015. Po poročanju časopisa New York Times so obtoženi pripadniki Enote 29155, skupine ruske vojaške obveščevalne agencije, ki je odgovorna za izvajanje atentatov in je izvedla zastrupitev nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala. Bolgarija v nasprotju z mnogimi drugimi evropskimi državami po zastrupitvi Skripala leta 2018 ni izgnala ruskih diplomatov in je zaprla preiskavo zastrupitve Gebreva. Po predstavitvi britanskega raziskovanja o aktivnosti Enote 29155 pa je tožilstvo primer ponovno odprlo. 

Puč ulice ali klasičen državni udar?
 / 30. 10. 2014
Parlament Burkine Faso je vojski odobril možnost vključitve civilnih prostovoljcev v boj proti oboroženim skupinam. Parlament je ukrep, po katerem bodo prostovoljci lahko sodelovali z vojsko po dveh tednih urjenja, sprejel zaradi pomanjkanja vojaškega kadra, ki kljub vojaški prisotnosti Francije in Združenih držav Amerike ne obvladuje celotnega območja države. Vojska tudi želi, da se ti prostovoljci ne prelevijo v milice, ki bi delovale izven državne vojske, in bo to, ali civilisti vstopajo v vojsko s pravimi nameni, preverjala z “moralno preiskavo”. Organizacija Human Rights Watch kritizira potezo parlamenta, za katero trdi, da bo privedla do še večjih zlorab vojaške moči pri iskanju in preganjanju domnevnih članov oboroženih skupin. Organizacija namreč opozarja, da vlada ne preiskuje vojaških zločinov, kot je bil poboj pastirjev etnične skupine Peul, ki jih je vojska obtožila podpiranja oboroženih skupin. Burkina Faso je že leta tarča napadov različnih milic, poleg politično nejasnih upornikov tudi skupine Ansar ul Islam in podružnic Boko Harama in Islamske države.

Ameriška vlada poskuša omejiti to, kar sama imenuje “turizem rojstev”. Notranje ministrstvo je uradnikom, ki podeljujejo vizume, dodelilo moč prepovedi potovanja nosečnicam, za katere sumijo, da želijo odpotovati v Ameriko, da bi tam rodile. Otroci, rojeni v Združebnih državah, namreč avtomatično pridobijo ameriško državljanstvo. Odločba notranjega ministrstva neargumentirano trdi, da “turizem rojstev” predstavlja grožnjo državni varnosti ter da je povezan z mednarodnim kriminalom. V podporo citirajo aretacijo nekaj posameznikov, ki so za plačilo več tisoč dolarjev poučevali nosečnice o tem, kako vstopiti v ZDA, saj so bili izdajatelji vizumov že prej sumničavi do nosečnic. Ženske bodo sedaj morale dokazati, da v primeru, da v ZDA potujejo zaradi potrebne zdravstvene oskrbe, ta ni bila dostopna v domovini.

“Pravda za sve, otpor sustavu!” se je razlegalo danes širom splitske rive, kjer je nekajstoglava množica zahtevala pravico za domnevno trikratnega morilca Filipa Zavadlava. Osumljen je namreč umora treh moških, ker naj bi zlorabljali njegovega sina. Javnost razburja predvsem sumljivo dogajanje ob aretaciji, saj so Zavadlava pripeljali v zaporniško bolnišnico, medtem ko so tri osumljence izpustili na prostost. Protestniki, ki so se organizirali preko socialnih omrežij, so prepričani, da so tako osumljeni morilec kot vsi trije umorjeni žrtve pravosodnega sistema, in napovedujejo protest v Zagrebu čez tri tedne.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.