OFF skuhanih žab

Aktualno-politična novica
12. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

Francosko tožilstvo je proti nekdanjemu predsedniku Valéryju Giscardu d’Estaingu, ki je služil med letoma 1974 in 1981, sprožilo preiskavo zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja. Takšnega obnašanja ga je namreč obtožila nemška novinarka Ann-Kathrin Stracke. Napad naj bi se zgodil med intervjujem decembra leta 2018, ko naj bi jo Giscard d’Estaing med fotografiranjem kljub njenemu upiranju trikrat zgrabil za zadnjico. Televizijska hiša WDR je svojo novinarko pri tožbi podprla, v bran Giscardu pa se je oglasil odvetnik, ki 94-letnega odsluženega predsednika brani z izgubo spomina.

Ostajamo pri seksistični črni kroniki. V Južni Koreji je policija prijela 24-letnega moškega, ki naj bi se v razvpitem primeru, imenovanem “Nth room case”, povezanem z digitalnimi spolnimi zločini, izdajal pod imenom “God God”. V kriminalni primer je bilo vključenih vsaj 74 žensk, vključno z mladoletnimi dekleti. Te so bile prisiljene naložiti posnetke s spolno vsebino, ki jo je videlo več kot 260.000 uporabnikov aplikacije Telegram. Osumljeni naj bi med letoma 2018 in 2020 sodeloval v kazenskem primeru, ki obsega vse od trgovine z netseksom do izsiljevanja in delitve videoposnetkov z eksplicitno izkoriščevalsko vsebino. Poleg njega so že imenovali tri druge, vključno z njihovim vodjo Čo Džu Binom, policisti pa so aretirali preko sto vpletenih v primeru.

vonderleyen
»Humanitarnost« Evropske unije v Grčiji
 / 17. 3. 2020
Grške oblasti podaljšujejo karanteno za migrantska taborišča do 21. maja, je sporočilo ministrstvo za migracije in azil v javni objavi šest dni po prvem sproščanju ukrepov v državi. Kljub temu da se lahko grški državljani sedaj prosto gibljejo in se odpirajo tako trgovine kot šole za učence zadnjih letnikov, pa to očitno ne velja za migrantske centre. Ministrstvo odločitve glede podaljšanja karantene migrantskih centrov ni pojasnilo. V migrantskih centrih na egejskih otokih do sedaj oblasti še niso poročale o primerih okužbe z novim koronavirusom, medtem ko so bili na celini okuženi v dveh centrih in v hotelu, kjer so nastanjeni migranti. Grška vlada je obljubila, da bo okoli 2000 prosilcev za azil premestila z otokov na celino, da bi zmanjšala pritisk na tamkajšnja taborišča. Prvi prenos za okoli 137 oseb z otoka Lezbos je napovedala za nedeljo, vendar obljube še ni izpolnila.

Francoske državne oblasti so dva dni pred ukinitvijo karantene domov napotile dve skupini, v katerih je skupno več kot 80 sezonskih delavcev iz Bolgarije, z izgovorom, da Francija v izrednem stanju ne sprejema »obiskovalcev«, saj naj delavci ne bi imeli vseh potrebnih dokumentov glede nastanitve, prav tako pa naj bi bil nejasen čas njihovega bivanja v državi. Delavce je policija najprej pridržala in jim odvzela mobilne telefone. Francija je tako obšla mnenje Evropske komisije, ki je 30. aprila objavila smernice za zagotovitev varnega čezmejnega gibanja sezonskih delavcev. Skupine izgnanih sezonskih delavcev naj bi v Franciji namreč že nabirale pridelke in imele delovne pogodbe. Zastopnik bolgarskih sezonskih delavcev je izjavo policije negiral in dejal, da so bili njihovi dokumenti urejeni, izgon pa vprašljiv. 

Parlamentarne in lokalne volitve v Srbiji v času epidemije
 / 5. 5. 2020
V Beogradu so se odvijali dvojni protestni shodi. Pred zgradbo skupščine v Beogradu so se po lastni volji zbrali podporniki vladajoče Srbske napredne stranke, krajše SNS, ob boku pa jim je stala skupina, ki podpira opozicijskega vodjo skrajno desničarskega gibanja Dveri in poslanca srbskega parlamenta Boška Obradovića. Ta je namreč stal na stopnicah pred parlamentom, v rokah mu je plapolala srbska zastava. Skupaj z Obradovićem pa gladovno stavka že tako shirani vodja SNS Aleksandar Martinović. Le-ta se je kljub lakoti sprehodil do svojih podpornikov, se z njimi rokoval in izjavil, da so protestniki na shod prišli spontano. Glad pa je premagal neodvisnega poslanca Miladina Ševarlića, ki je stavko prekinil, češ da sta Martinovič in Obradovič le “ponavlanki sestavlanki”, saj se je on tega spomnil prvi. Glede na splošno gnečo in protestno stiskanje se v Srbiji očitno nihče več ne boji novega koronavirusa.

Poleg gručnih protestov pa je zarohnelo tudi na srbskem zunanjem ministrstvu. Zunanji minister Ivica Dačić je namreč zgrožen v Bruselj poslal protestno noto. Razjezila ga je objava Evropske unije na otroškem spletnem izobraževalnem kotičku, ki je Nikolo Teslo opredelila kot »slavnega Hrvata«. Srbski »fake news« je očitno dobil konkurenco.

Novice iz Slovenije

Zunanji minister Anže Logar je v Bruselj poslal dopis k medresorskemu poročilu o vladavini prava, v katerem kritizira slovensko pravosodje. Spati mu ne dajo mnogi nerazumno dolgi sodni postopki in številne neimplementirane sodbe ustavnega sodišča. Medtem pa je njegov strankarski vodja in aktualni premier Janez Janša na vladni strani objavil kolumno, naslovljeno Vojna z mediji. Zapis je pospremil s starim slovenskim pregovorom, v katerem je javno mnenje označil za žabo, ki se kuha v loncu z mlačno vodo. Opozoril je, da zdravje prinaša ne-branje in konzumiranje tistih medijev, za katere se že vnaprej ve, kako bodo obrnili stvar, zdravilo za medijske monopole pa je zanj medijska konkurenca.

Slovenska nacionalna stranka je v dogovoru z ministrom za okolje Andrejem Vizjakom predlagala amandma k Zakonu o ohranjanju narave. V njem želijo še dodatno zaostriti pogoje za delovanje okoljevarstvenih organizacij, ki jih je dodobra oslabil že drugi protikoronski paket. Protestne okoliščine izpred dobre ure opiše Rok Rozman iz gibanja Balkan River Defence:

Izjava

Rozman opiše tudi morebitno nadaljnjo strategijo, če današnji protest ne bo preprečil uzakonitve izkoriščanja narave v korist kapitalu.

Izjava

Več v OFFsajdu ob 17h. 

V OFFu sva se kuhala Jaka Virant in vajenka Magdalena.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness