OFF SPRTIH KOREJ IN KLUBA K4

Aktualno-politična novica
11. 3. 2013 - 14.00
 / OFF

Venezuelski opozicijski voditelj Hugo Capriles je sporočil, da bo kandidiral na prihajajočih predsedniških volitvah. Ob tem je začasnega predsednika in njegovega protikandidata Nicolasa Maduro obtožil, da Chavezovo smrt zlorablja v politične namene. Poleg tega mu očita tudi, da je zavlačeval z objavo novice o Chavezovi smrti, da bi pridobil več časa za pripravo volilne kampanje. Maduro medtem odgovarja, da se na prihajajoče volitve ne bo podal zaradi osebnih teženj ali nečimrnosti, ampak zato, ker naj bi mu tako ukazal Chavez. Oba kandidata imata sicer na voljo zelo malo časa, da si pridobita naklonjenost volilcev, saj bodo predsedniške volitve potekale že štirinajstega aprila.

Združeni narodi so obsodili dogajanje na video posnetku, na katerem fidžijski predstavniki represivnih organov mučijo dva vklenjena moška. Po mnenju Združenih narodov posnetki prikazujejo očitno mučenje in ponižujoče ravnanje z vklenjencema, zato so fidžijske oblasti že pozvali, da izvedejo neodvisno preiskavo in primerno kaznujejo storilce. Fidžijski premier Voreqe Bainimarama se je medtem postavil na stran uslužbencev države in dejal, da so zgolj opravljali svojo dolžnost in skrbeli, da lahko državljani ponoči mirno spijo. Bainimarama je ne oblasti sicer od leta 2006, med svojim mandatom pa je močno okrnil svobodo govora, javnega zbiranja in medijev.

Razmere na Korejskem polotoku se vse bolj zaostrujejo. Južnokorejska vojska je skupaj z ameriško pričela z vojaškimi vajami. Vaje naj bi trajale dva tedna, na njih pa bo sodelovalo več kot 13 tisoč vojakov. Medtem pa je Severna Koreja vojaške vaje označila za provokacijo, obema državama zagrozila z jedrskim napadom in prekinila telefonsko linijo s Seulom, po kateri naj bi se državi slišali dvakrat na dan. Uradno sta obe Koreji sicer še vedno v vojni, saj še nista podpisali mirovnega sporazuma, čeprav je od sklenitve premirja minilo že šestdeset let.

V vsaj dveh pakistanskih mestih se je več sto pakistanskih kristjanov spopadlo s policijo. Policija je nad protestnike spustila solzivec, šest jih je bilo pridržanih. Kristjani so se na ulice podali po tem, ko jim je množica požgala domove, ker naj bi domnevno izrekali bogoskrunske izjave proti preroku Mohamedu. Protestniki so v mestu Lahore po ulicah nosili velike križe, blokirali glavno avtocesto in zahtevali višje odškodnine za svoje uničene domove. Poleg tega so pozvali pakistansko vlado, naj bolje zaščiti manjšine v državi.

Eden izmed osumljencev skupinskega poslistva in umora študentke v indijskem mestu Delhi je bil v svoji celici najden mrtev. Policija zatrjuje, da je 33-letni Ram Singh, ki naj bi v času posilstva vozil avtobus, naredil samomor, njegova družina in odvetniki pa menijo, da je bil umorjen. Oblasti so se znašle pod udarom kritik, saj naj ne bi zagotovile zadostne varnosti v zaporu.

Slovenski premier, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša, in hrvaški premier Zoran Milovanović sta podpisala memorandum glede reševanja vprašanja nekdanje Ljubljanske banke v okviru nasledstva. V dokumentu sta se državi sporazumeli, da bosta vprašanje prenesenih deviznih vlog poiskali na podlagi sporazuma o nasledstvu. Sporazum tako določa, da naslednice nekdanje Jugoslavije vprašanje jamstva federacije za stare hranilne vloge rešijo na pogajanjih pod okriljem Banke za mednarodne poravnave. Janez Janša je po podpisu memoranduma dejal, da memorandum rešuje še zadnje odprto vprašanje, ki je stalo na poti ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji.

Javnost je bila prejšnji teden s strani novega vodstva Zavoda K6/4 seznanjena o začasnem zaprtju kluba K4. Novo vodstvo z Alešem Logarjem na čelu ni bilo pripravljeno odgovarjati na vprašanja novinarjev, zato smo se obrnili na ustanovitelja Zavoda, Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani. Ta se je danes odzvala. V njenem imenu govori direktor Andrej Klasinc:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Direktor ŠOU v Ljubljani izraža zaupanje v novo vodstvo Zavoda, medtem ko njeni prvi koraki zainteresirani javnosti zaupanja ne vlivajo. Prve vidne spremembe namreč pritičejo menjavi distributerjev pijač, menjavi kozarcev in šalic v Kavarni Metropol, natakarjev K4 v majčkah Collegiuma in podobno. Te spremembe ne kažejo na strateško premišljevanje o sanaciji zavoda, temveč prej kažejo na osebni interes novega vodstva. Nadaljuje Klasinc:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Konferenca sindikata Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij je na današnji novinarski konferenci spregovorila o problematiki zaposlenih v Javnem gospodarskem zavodu Pohorje Mirna. Razloge za organiziranje dogodka nam je pojasnil predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Kako pa se nameravajo spopasti s temi težavami? Govori Frančišek Verk:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Se obeta stavka? Govori Frančišek Verk:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Vili Kovačič se že dalj časa bojuje proti investiciji v nadomestni blok 6 Termoelektrarne Šoštanj. Posneli smo njegov zadnji komentar v zvezi z odobritvijo črpanja posojila za TEŠ 6 s strani Evropske investicijske banke.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Za konec pa še povabilo Vilija Kovačiča:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

A vi ne dojamte, da ni fora, da se 4ka zapre pa odpre, ker tud če se odpre pa je ta GNOJAD na položajih, je kot da se ni odprla. pol se pač odpre nov KMfuckingŠ ?! :/

Skozi naslednja leta pa ne bo nad zavodom 'visel' dolg, ampak Logar.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.