OFF srbščine, OFF črnogorščine

Aktualno-politična novica
29. 7. 2013 - 12.46
 / OFF

Začenjamo z novimi razsežnostmi biopolitike na delu. Južnoafriškemu kuharju Albertu Buitenhuisu so po šestih letih bivanja na Novi Zelandiji prekinili delovno vizo zaradi debelosti. Zaradi svojih 130 kilogramov naj bi predstavljal preveliko breme zdravstvenim storitvam, ki jih financirajo novozelandski davkoplačevalci. Vodja oddelka za migracije Michael Carley je dejal, da je Buitenhuis zaradi prekomerne telesne teže izpostavljen povečanemu tveganju obolenja za diabetesom, srčnimi boleznimi, povišanim srčnim tlakom, rakom in boleznimi ožilja, ter dodaja, da je pomembno, da so vsi priseljenci ustreznega zdravja, saj s tem pripomorejo k zmanjšanju stroškov novozelandskih zdravstvenih storitev. Buitenhuis se sicer strinja s pogoji za dodelitev delovne vize, a ob tem opozarja, da ga nanje ni nihče opozoril, ko je prvič zaprosil za vizo pred šestimi leti. Takrat so mu jo odobrili, kljub temu da je tehtal celo 30 kilogramov več kot danes.

Prvič po treh letih se bodo Izraelci in Palestinci ponovno sestali na mirovnih pogajanjih, ki bodo potekala v Washingtonu. Uradni termin pogovorov je bil sporočen šele, ko je Izrael odobril izpustitev 104 palestinskih zapornikov. Izraelsko pogajalsko skupino bo vodila ministrica za pravosodje Cipi Livni, palestinsko pa član palestinskega parlamenta Saeb Erekat. Livnijeva je dejala, da bodo pogovori zapleteni in da na srečanje odhaja s previdnostjo. Na srečanju naj bi bil sicer sestavljen zgolj delovni načrt za pogajanja v prihodnjih mesecih, ni pa še pričakovati vsebinske razprave. Za oživitev mirovnih pogovorov si je več mesecev prizadeval ameriški državni sekretar John Kerry, ki bo obe pogajalski skupini tudi gostil. Dialog med obema stranema je bil sicer prekinjen septembra 2010, ko Izrael ni želel zamrzniti gradnje naselij na okupiranem palestinskem teritoriju. Palestinski predsednik je prejšnji teden še napovedal, da bodo o morebitnem dogovoru na mirovnih pogajanjih državljani odločali na referendumu.

Kamboška opozicija je sporočila, da ne priznava izidov včerajšnjih parlamentarnih volitev v državi. Vodja opozicije Sam Rainsy je dejal, da rezultatov ne sprejemajo, ker naj bi bilo med izvedbo volitev preveč nepravilnosti, poziva pa še k ustanovitvi mednarodne preiskovalne komisije. Že nekaj ur po začetku volitev naj bi se sicer začele dogajati hude nepravilnosti in volilne poneverbe. S seznama volilnih upravičencev naj bi izginila številna imena, tako da nekateri volivci sploh niso imeli možnosti glasovanja, prišlo pa naj bi tudi do podvajanja imen nekaterih volivcev. Na volitvah je sicer zmagala vladajoča ljudska stranka premierja Hun Sena, ki državi vlada že 26 let. Dobili so 68 izmed 123 sedežev v parlamentu, opozicija pa je osvojila 55 sedežev.

Včeraj pa so parlamentarne volitve potekale tudi v Turški republiki Severni Ciper. Zmagala je levosredinska Republikanska turška stranka, ki pa bo za potrebno večino potrebovala vsaj eno koalicijsko partnerico, saj je osvojila nekaj manj kot 40 odstotkov glasov. Druga levosredinska stranka Skupna demokratična stranka je dobila manj kot 10 odstotkov glasov, zato bo morala zmagovalna stranka koalicijskega partnerja iskati v desnosredinski Demokratični stranki ali pa v nacionalistični Stranki narodne enotnosti.

Črnogorska opozicija se je jezno odzvala na odločitev ustavnega sodišča glede spremembe dogovora, ki črnogorskemu in srbskemu jeziku daje enakovreden status v izobraževanju. Dogovor, ki določa, da se učenci v šolah učijo črnogorsko-srbski, bošnjaški in hrvaški jezik ter literaturo, sta leta 2011 sestavili črnogorska vlada in opozicija, ustavno sodišče pa ga je pred kratkim razglasilo za neustavnega, saj v črnogorski ustavi iz leta 2007 piše, da je edini uradni jezik v državi črnogorščina. Nekateri predstavniki opozicije so odločitev označili za del diskriminatorne politike proti Srbom v Črni gori. V popisu iz leta 2011 se je sicer približno 40 odstotkov prebivalstva opredelilo za govorce srbskega jezika.

Grčija po dodatnih pogajanjih s trojko pričakuje novo izplačilo pomoči v vrednosti štirih milijard evrov, saj v Evropski komisiji menijo, da so v Atenah izvedli potrebne predhodne ukrepe. Še najbolj so zadovoljni s fiskalno konsolidacijo, saj se je ravnotežje grškega proračuna od začetka programa izboljšalo za 13 odstotkov, ob tem pa opozarjajo na previsoke izdatke v zdravstvu in prenizke davčne prilive. Sledeče bo grška vlada skušala zvišati z uvedbo davka na luksuz in taksami na priveze domačih ladij. Kljub letošnji zelo uspešni turistični sezoni pa bo Grčiji konec prihodnjega leta za financiranje vseh obveznosti še vedno zmanjkalo 3,8 milijarde evrov, še napovedujejo v Bruslju.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je dejala, da bodo zakonska izhodišča za reformo študentskega dela verjetno pripravljena septembra, zakon pa bo začel veljati do aprila prihodnje leto. Dodala je, da si na ministrstvu želijo, da študenti, ki delajo prek napotnice, dobijo tudi nekatere socialne pravice, njihov cilj pa je, da se študentom prizna delovne izkušnje, če delajo na delovnih mestih, za katera se izobražujejo. Novi zakon pa utegne tudi odvzeti monopol študentskim servisom glede posredovanja dela, saj ministrica pravi, da bodo pri pripravi zakona upoštevali tudi morebitne druge možnosti.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je programu Zdrav življenjski slog namenilo evropska sredstva v višini do 2,1 milijona evrov. Več o namenu programa nam je povedal Boštjan Vintar z Zavoda za šport Republike Slovenije Planica:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Pa bo program namenjen samo določenim skupinam osnovnošolcev?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Vintar razlaga še, kaj vse se bo v sklopu programa izvajalo:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Za konec pa se podajmo še v Mesto žensk. Kot uvod v jesensko dogajanje na festivalu Mesto žensk je oblikovalka Tanja Radež pripravila umetniško intervencijo, ki se sprašuje, kje je mesto žensk v družbi. Več o intervenciji nam je povedala Radeževa:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Pa so bili plakati postavljeni na posebej izbrana mesta?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.