OFF tamponov

Aktualno-politična novica
18. 3. 2016 - 15.00
 / OFF

Voditelji Evropske unije so dosegli skupno stališče do dogovora s Turčijo glede beguncev. Ta predvideva, da se vsi nezakoniti migranti, ki so prišli v Grčijo iz Turčije, vrnejo v Turčijo, Unija pa bo predvidoma za vsakega vrnjenega Sirca legalno sprejela drugega sirskega begunca. To naj bi bil po skupni izjavi EU in Turčije začasen in izreden ukrep, nujen za končanje človeškega trpljenja in vzpostavitev javnega reda, še dodajajo. Evropska unija bi tudi pospešila izplačilo že dogovorjenih treh milijard evrov, ko bodo pa ta sredstva porabljena, pa bi ob doseženih želenih rezultatih zavez dodali še tri miljarde do konca leta 2018. Turčija si tudi lahko obeta odpravo vizumov in napredovanje na poti v Evropsko unijo. V primeru novih turških zahtev naj bi Unija zavrnila nadaljnja pogajanja. Iz Idomenija, kjer najbolj nestrpno pričakujejo rezultat pogajanj, se javlja sodelavec Radia Študent Miha Turk.

Izjava

Turk obenem opozarja, da v Idomeniju primanjkuje loncev, piskrov, džezv, predvsem pa termovk, saj tudi dojenčki pijejo vodo iz plastenk, ogretih na ognju. Kdor je pripravljen pomagati, naj se odpravi proti Grčiji, v pomoč glede organiziranja naj mu služi spletna stran aiddeliverymission.org. In še opozorilo: če  boste svojo humanitarno nalogo izkazovali navzven, vam mejni veljaki Srbije utegnejo prepovedati vstop v državo, pot pa boste morali nadaljevati čez sosednje države.  

Na vrhu Evropske unije pa so se ukvarjali tudi z drugačnimi temami. Evropska unija je objavila, da lahko 28 držav članic poslej samostojno odloča o odpravi davka na tampone in higienske vložke. Za to se v Veliki Britaniji že dlje časa zavzemajo feministke, ki so s peticijo za ta namen zbrale več kot 300 tisoč podpisov, a jih je doslej omejevala evropska zakonodaja, kar so s pridom izkoriščali tamkajšnji zagovorniki brexita. Predlog, ki so ga podprli vsi voditelji, je na vrhu Evropske unije v Bruslju podal britanski premier Cameron. V Sloveniji je ta davek trenutno na višji stopnji 22 odstotkov, ni pa še znano, kdaj bi predlagane spremembe lahko začele veljati.

Ni pa to edini predlog britanskega premiera na vrhu EU. Ta se je zavzel tudi za drugačno strategijo odvračanja beguncev, podobno avstralski, po kateri bi ladje preusmerile čolne z begunci nazaj takoj po tem, ko ti zapustijo libijsko obalo. To je sporno vsaj z vidika konvencije Združenih narodov o beguncih, ki prepoveduje zavračanje beguncev, če bi temu lahko sledilo njihovo potencialno preganjanje.

Danska vlada je s sindikati in gospodarstveniki dosegla dogovor, ki bo prispeval k integraciji in zaposlovanju beguncev. Tako imenovana integracijsko-izobraževalna shema predvideva zaposlovanje beguncev za določen čas pri uvajalni plači med 6 in 16 evrov na uro. Zaposlitev lahko traja do dve leti, pri čemer so begunci upravičeni tudi do usposabljanj in izobraževalnih tečajev, ki potekajo do 20 tednov. Prav tako jim bo urejeno bivališče v občini zaposlitve. Delodajalci, ki bodo tako zaposlene obdržali dve leti, bodo upravičeni do denarnega dodatka v višini približno 5300 evrov. Pojavljajo se pomisleki, da bi takšne poceni zaposlitve bile nepoštena konkurenca in pritisk na redno zaposlene, pa tudi, da bi bili begunci zaradi plačil, nižjih od uveljavljenih minimalnih postavk, obravnavani kot drugorazredni državljani.

Madžarska vlada je sporočila, da načrtuje zaprtje migrantskih centrov, saj niso prepričani, če jih bodo v prihodnosti še potrebovali. Šest sprejemnih centrov nameravajo nadomestiti z dvema varovanima centroma v bližini slovenske in avstrijske meje, kjer bi po poročanju madžarskih medijev postavili običajne šotore.

Zaostrovanje protitobačne zakonodaje vodi v krepitev črnega trga in kriminalnih združb, so opozorili na okrogli mizi v  sklepnem delu letošnjih dni korporativne varnosti. Ta se zaostruje na podlagi direktive Evropske unije, ki nalaga državam članicam prepoved cigaret z okusi, poleg tekstovnih še slikovna opozorila na cigaretnih škatlicah in strožje ukrepe na področju preprečevanja ponarejanja in nezakonite trgovine. A Slovenija, spet, uvaja še strožje ukrepe, kot jih narekuje Evropska unija. Tako bomo uzakonili popolno prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov, uvedli licence za prodajalce tobaka in prepovedali kajenje v avtomobilih, če je prisoten mladoletnik. Komentira Iztok Podbregar, nekdanji prvi mož Sove.

Izjava

Jutri bodo na drugačne težave opozarjali na shodu proti fašismu in rasizmu, ki se začne ob 16. uri na Kongresnem trgu. V preludij Andrej Kurnik:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness