Off troedinega Kim Jong Una

Aktualno-politična novica
23. 7. 2014 - 14.00
 / OFF

V Kambodži je opozicijska Kamboška stranka narodne rešitve prekinila enoleten bojkot parlamenta. Vanj ni stopila zaradi zavrnitve preiskave poteka lanskoletnih volitev, ki so bile po njihovem mnenju nelegitimne zaradi volilnih nepravilnosti in goljufij s strani zmagujoče Kamboške ljudske stranke. Opozicija se je odrekla bojkotu in priznala legitimnost parlamenta v dogovoru, kjer bodo v zameno pridobili televizijske postaje in reformiranje državnega volilnega odbora, katerega člane bosta sedaj enakovredno imenovali obe stranki. Več o vzvodih in posledicah sporazuma smo povprašali Ou Viraka, predsednika Kamboškega centra za človekove pravice:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Tajski kralj Bhumibol Adulyadej je potrdil ustavo vojaške hunte, ki je maja prevzela vodenje države. Ustava med drugim opredeljuje ustanovitev reformnega sveta z 250 člani, katere bo imenovala vladajoča hunta z njenim vodjem Prayuth Chan-Ochanom na čelu, ki bo sledeč določbam nove ustave vladal vzporedno s parlamentom. Delovanje slednjega nova ustava omejuje s prepovedjo opravljanja funkcije poslanca tistim, ki so bili v preteklih treh letih na položajih v političnih strankah. Vodja hunte je sicer obljubljal vrnitev k parlamentarni demokraciji po sprejetju ustave, a to, obljubi in pozivom mednarodnih skupnosti navkljub, izključuje pred oktobrom leta 2015. Spomnimo, da je trenutno vladajoča vojaška struja po  prevzemu državne oblasti, ki so ji predhodili številni protesti, uvedla nabor represivnih ukrepov, med katerimi izstopajo uvedba policijske ure, priprtje številnih političnih aktivistov in omejevanje medijskega poročanja.

Številnim pobudam k pomiritvi izraelsko-palestinskega konflikta so se seveda morale  pridružiti tudi Združene države Amerike. Čeprav gre več ali manj za enostransko izraelsko invazijo na Gazo, je  državni sekretar John Kerry k položitvi orožja, kot se za izraelskega zaveznika spodobi, pozval Hamas. Mirovnik Kerry je palestinskemu gibanju na srce položil, naj v skladu z egiptovksim mirovnim predlogom preneha z vojskovanjem.

Medtem so bile v Gazi poleg naraščajočega števila žrtev v včerajšnjem dnevu z artilerijskimi izstrelki zadete številne zgradbe, med katerimi je tudi šola Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem Vzhodu v Al-Meghazi. Stavba je bila prvič poškodovana že v ponedeljek, zaradi česar je bila včeraj na tem kraju ob času obstrelitve prisotna preiskovalna ekipa dotične ustanove. Četudi so ti imeli izraelsko dovoljenje za preiskavo, so izraelske sile lansirale napad na omenjeno območje. Ustanovo, ki nudi zatočišče naraščajočemu številu palestinskih beguncev, Izrael sicer obtožuje, da je Hamasu predala orožje, ki je bilo najdeno v nekaterih šolah, kljub temu da omenjene insinuacije nimajo dokazov. Agencija združenih narodov zatrjuje, da je najdeno orožje predalo lokalnim avtoritetam. Škodo obstreljevanja so prav tako utrpele številne mošeje, nogometni stadion in dom preminulega voditelja militarističnega krila Hamasa.

V Evropi se ob tem nadaljujejo protesti proti Izraelskemu demoliranju Gaze, ki jih ponekod spremlja nasilje v obliki požiganj judovskih trgovin in napadih na sinagoge. Nemški, italijanski ter francoski zunanji minister so podali izjavo, v kateri so v enem glasu obsodili opisano vrsto protestiranja. Največji eksces predstavlja izpod nadzora ušel protest v severni regiji Pariza, Sarcalles. Udeleženci so v soboto ob spremljavi antisemitistične retorike raztreščili več judovskih trgovin. Podobno dogajanje so zabeležili tudi v nemškem Essnu in na Nizozemskem.

Protest proti okupaciji bo pod organizacijo skupin Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija in Zavod Nur potekal tudi danes ob treh pred sedežem EU v Ljubljani. Za izjavo smo prosili pripadnika Zavoda Nur Jaber El- Masrya.

Izjava je dostopna v posnetku.

Protesti proti izraelski agresiji v Gazi so v Ljubljani sicer potekali že v petek.

Izjava je dostopna v posnetku.

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan se je v torek prvič sestal s starši deklic, ki jih je teroristična organizacija Boko Haram ugrabila aprila. Predsednik je staršem obljubil rešitev odtujenih otrok. Vodja teroristične formacije Abubakar Shekau je ob tem ponovno zahteval izpust zajetih fundamentalistov v zameno za ujete otroke. Mesto Chibok je medtem zaradi stalnih napadov s strani omenjenih teroristov odrezano od preostale države.

V konfliktih, ki se v regiji vrstijo, je bilo ubitih več ljudi. Po napadih na vasici Kautakari in Kwada konec junija, ko je med prekinjenima mašama v onstranstvo odšlo 30 ljudi, je bila vasica Kautakari udeležena še v eni tragediji. Med petdesetimi pobitimi je končalo sedem očetov ugrabljenih. Še štirje so medtem preminuli zaradi travm. V tem letu je organizacija pobila že dva tisoč ljudi, medtem ko je jih je z doma zbežalo 750 tisoč. Samo v napadu na v ponedeljek zavzeto mesto Damboa je med begunci končalo 15 tisoč ljudi.

Boj okoli implementacije zdravstvene reforme v Združenih državah Amerike se nadaljuje. Dve različni sodišči sta namreč diametralno nasprotno razsodila interpretacijo reforme. Kamen spotike je člen v reformi, ki opredeljuje zagotavljanje subvencij pri zavarovalniških premijah preko borz. Sodišče v Washingtonu je tu ugodilo pritožbi podjetnikom, da se zagotovi subvencije izključno le državljanom v zveznih državah, ki so same ustanovile te borze. Teh namreč ni ustanovilo 36 zveznih držav, večinoma tistih z republikanskimi guvernerji. Tej razsodbi sledeč zato subvencije ne bi bili deležni vsi ameriški državljani. Medtem pa je sodišče v Richmondu v istem primeru razsodilo ravno obratno, saj naj bi bil po njihovem mnenju namen reforme, da so vsi državljani prejemniki subvencij. Zvezna vlada napoveduje pritožbo zoper sodbo washingtosnkega sodišča.

Sočasno v gospodarsko uspešni in človeku prijazni Demokratični ljudski republiki Severni Koreji potekajo načrti za grajenje podvodnega hotela v mestu Wonsan. V načrtih velikega vodje Kim Jong Una je, da bo mesto preoblikoval v turistično središče. V svoji neizmerni modrosti je sklenil, da ga bo financiral iz denarja, ki naj so ga imperialistične države prispevale za humanitarno pomoč. Žal se veličine proletarskega vodje ne zavedajo vsi. Po Kitajskem spletu je namreč začel krožiti posnetek, ki nebeškega odposlanca prikaže med plesom in bojem. S posnetkom ne bi bilo nič narobe, če ne bi podcenjeval drugače mojstrskih sposobnosti troedinega bitja - bojevnika, plesalca ter proletarca Kim Jong Una.

 

OFF sta pripravila Tit in vajenec Matija.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.