OFF TUJERODNIM VRSTAM

Aktualno-politična novica
invazija
24. 11. 2016 - 15.00
 / OFF

Informativni program se pogosto začne z novicami o skupinah ljudi, ki jih v njihovem okolju moti vse, kar je tuje. Tudi današnja prva vest ima podobno vsebinsko nit. Skupina, ki se tokrat bojuje proti invaziji tujega, je Gozdarski inštitut Slovenije, ki gre s partnerji v boj proti tujerodnim invazivnim rastlinam v gozdu s posebnim projektom Life Artemis, za katerega imajo na voljo 1,1 milijona evrov. Na inštitutu namreč trdijo, da invazivne tujerodne vrste predstavljajo eno največjih groženj biotski raznovrstnosti in ekosistemskim storitvam. Veliko invazivnih vrst se namreč naseljuje tudi v gozdni prostor, ki je po žledolomu še bolj občutljiv.

Drugi primer invazivnosti. Ameriška vojska je v bližini mesta Agadez v Nigru začela uporabljati novo letališče, namenjeno brezpilotnim letalom. Baza naj bi služila opazovanju gibanja članov Al-Kajde, Boko Haram in Islamske države v Nigru ter njenih sosedah Libiji in Maliju. Skupaj z dodatno napovedano bazo v Tuniziji bi Amerika tako imela pregled nad večino saharske regije. Tako pomembna in velika baza je znak velikega zaupanja v Nigru, ki je pripravljena postati središče boja proti terorizmu v Severni in Zahodni Afriki.

Šiitska paramilica Hashd al-Shaabi je v sodelovanju z vojaki Delavske stranke Kurdistana zavzela zadnjo oskrbovalno pot Islamske države, ki je vodila iz Mosula do Sirije. S tem je otežila morebiten odhod vojakov in orožja Islamske države iz Mosula ter njihov dostop do Rake v Siriji. Mosul sam je z zavzetjem te ceste večinsko obkrožen. Okolico mesta na severu obvladujejo iraški Kurdi, na jugovzhodu iraška vojska, del zahodno od Mosula pa je še vedno pod oblastjo Islamske države.

V Strasbourgu so evropski poslanci sprejeli antipropagandno resolucijo, ki zaostruje informacijski boj proti Rusiji in Islamski državi. Glasovanja se je vzdržalo 208 poslancev, 304 so resolucijo podprli, 179 predstavnikov je bilo proti. Resolucija poziva k okrepitvi dejavnosti obveščevalnih služb StratCom s povečanjem števila jezikov, v katerih bodo informacije služb dostopne državam, ki mejijo na EU. Ostali predlogi v resoluciji so nejasni. Razlike pred resolucijo in po njej pojasni Ivo Vajgl, evropski poslanec poslanske skupine Alde.

izjava

Vajgl odločno nasprotuje argumentom, ki po njegovem podpirajo propagandno vojno.

izjava

Po Vajglovem mnenju podobne resolucije prispevajo k obnavljanju hladne vojne.

izjava

Ko smo že pri resolucijah, poslanci so s 479 glasovi za in 37 proti podprli trenutno zamrznitev pogajanj s Turčijo glede vstopa v EU. Kljub temu, da so obsodili represivno politiko Erdogana, glasovanje Evropske komisije in nacionalnih parlamentov ne zavezuje k nikakršnemu uveljavljanju sankcij.

Drugo sestavljanje islandske vlade je propadlo. Petim strankam leve sredine ni uspelo sestaviti koalicije, saj niso uspeli doseči dogovora z desnosredinsko Reformno stranko. Na volitvah namreč nobena stranka ali koalicija ni dobila dovolj parlamentarnih sedežev za samostojno sestavo vlade. Mandat za sestavo vlade je najprej dobila desnosredinska stranka Neodvisna stranka, nato Levo-zeleno gibanje kot drugouvrščena stranka. Mandat bo zdaj predvidoma ponujen tretjeuvrščeni Piratski stranki. Nedavne volitve so sprožili aprilski protesti zaradi razkritja Panamskih dokumentov, ki so dokazovali, da je imel bivši premier neprijavljen delež v podjetju v davčni oazi. Ta je po razkritju odstopil.

Državni svet je na izredni seji sprejel predlog odložitvenega veta na Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018, ki ga je prejšnji četrtek sprejel Državni zbor. Predlog za veto je podala interesna skupina lokalnih interesov. Državni svet omenjenega zakona ni podprl že okvirno, saj ne zagotavlja primernega financiranja slovenskih občin. Milan Ozimič, vodja interesne skupine lokalnih interesov, nam pojasni, čemu je bil podan predlog za veto.

izjava

Hkrati pojasni dogajanje na današnji izredni seji, kjer so predlog za veto sprejeli.

izjava

Poleg tega Ozimič poda kritiko na nepravilnosti, ki so bile na seji opažene tudi pri drugih interesnih skupinah. Hkrati pa poudari, da izglasovan veto še ni zmaga, temveč le opozorilo vladi.

izjava

Off so pripravili vajenci Gea, Rina in Martin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.