OFF turnej

Oddaja
23. 2. 2016 - 15.00
 / OFF

Sirska vojska in oborožena opozicija sta izrazili načelno podporo dogovoru o premirju, ki sta ga dosegli ZDA in Rusija. Opozicijski Visoki pogajalski odbor, ki se sestaja v Saudovi Arabiji, je kot pogoj za zavezanost k dogovoru postavil zahteve po zaustavitvi obstreljevanja civilistov, izpustu zapornikov, prenehanju obleganj mest ter dostavo humanitarne pomoči. Premirje začne veljati v soboto, ne zajema pa bojev proti Islamski državi ter fronti Al Nusra, ki ju Varnostni svet Združenih narodov uvršča na listo terorističnih organizacij.

Grška policija odstranjuje begunce afganistanskega porekla z makedonske meje po odločitvi slednje o zavračanju afganistanskih beguncev. Včerajšnji dan je minil v znamenju blokade na meji ujetih Afganistancev, s čimer so preprečili prehod Sircem in Iračanom, ki so zdaj še edini, ki jih makedonska vlada spušča na svoje ozemlje. Oblasti naj bi vsaj 600 Afganistancev prepeljale v centre na jugu države, največ v Atene, o njihovi nadaljni usodi pa ni jasnih odgovorov. Makedonska odločitev o zavračanju Afganistancev sledi srbski, ta pa odločitev utemeljuje z uvedbo kvot v Avstriji.

Sodišče v Lillu je sprejelo sklep glede odloga o odločitvi evikcije iz južnega dela begunskega taborišča v Calaisu, poznanega kot Džungla. Francoska policija je beguncem dala čas do osme ure zvečer, da izpraznijo južni del kampa, ki je predviden za rušenje. Oblasti od beguncev zahtevajo, da sprejmejo preselitev v bivalne kontejnerje, ki so jih postavili na rob kampa, ali  kakšne druge centre za migrante po državi in tam zaprosijo za azil v Franciji. Pritožbo na odločitev o evikciji so v imenu beguncev vložile lokalne humanitarne organizacije.

Francoski predsednik je medtem na turneji po Francoski Polineziji priznal škodo, ki jih je 193 jedrskih poskusov med letoma 1966 in 1996 povzročilo tamkajšnjemu okolju in ljudem. Po trenutni ureditvi Francija polinezijskim oblastem vsako leto plača kompenzacijo, Hollande pa se je zavzel za spremembo postopka prijav posameznikov za kompenzacije. Do zdaj je bilo uspešnih le 19 tožb izmed vsaj tisoč tožbenih zahtevkov zaradi obolenj z rakom v povezavi z jedrskimi poskusi.

Hollandova naslednja postaja na turneji bo Južna Amerika, kjer so sodeč po delnih izidih referenduma bolivijski volilci zavrnili predlog o umiku omejitev na število predsedniških mandatov. Predsednik Evo Morales poraza še ni priznal, saj verjame, da lahko tesne izide še spremenijo volilni lističi iz ruralnih območij, kjer uživa večjo podporo. Socialist Morales je kot prvi staroselski predsednik prišel na oblast pred desetimi leti, ob spremembi ustave pa si je obetal še četrti mandat, ki bi mu omogočil vladanje vsaj do leta 2025.

Nam nekoliko bližje je predsednik največje koalicijske stranke na Hrvaškem, poznane pod kratico HDZ, Tomislav Karamarko za novega ministra veteranov predlagal glavnega tajnika stranke Miljana Brkića. Brkić je, kakor njegov predhodnik Crnoja, ki je odstopil zaradi obtožb o utaji davkov, tudi sam sporen kandidat. V lanskem letu je bilo njegovo diplomsko delo zaradi plagiatorstva anulirano s strani Visoke policijske šole, a je to odločitev sodišče zaradi proceduralne napake v postopku razveljavilo.

Združena levica je javnosti predstavila končni predlog spremenjenega Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju. Po mnenju stranke obstoječi zakon navkljub dobrim namenom ne zagotavlja uresničevanja zakonskih dolžnosti, saj v mnogih delih ostaja nedoločen. Več poslanec Združene levice Luka Mesec, ki je zakon predstavil na tiskovni konferenci.

Izjava

Po besedah stranke je eden od pomembnih ukrepov predloga zakona zagotovitev mehanizmov zavarovanja predstavnikov delavcev pri uveljavljanju pravic.

Izjava

Več o predlogu prenovljenega Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju pa v OFFsajdu ob petih.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predstavila predlog sprememb tobačnega zakona, s čimer se v slovenski pravni red vnaša evropska direktiva o tobaku. Ob sprejetju trenutnega predloga bo uvedena enotna embalaža za tobačne izdelke, prepovedani pa bodo tudi tobačni izdelki z aromami. Zakon bi prav tako omejil oglaševanje in pojavljanje tobačnih izdelkov v medijih. Predlog vključuje tudi uvedbo tako imenovanega tobačnega centa in licenčnin, iz česar si ministrstvo obeta prihodke, ki jih namerava uporabiti v programih preventive in ozaveščanja proti kajenju.  

Vse poslanske skupine razen Združene levice so podprle aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, ki vojski podeljuje policijska pooblastila pri širšem varovanju državne meje. Novelo Zakona o obrambi z omenjenim členom so poslanci sicer sprejeli oktobra lani, ko smo se mu na Radio Študent uprli z zbiranjem podpisov za razpis referenduma, ki sta ga parlament in ustavno sodišče zavrnila, slednje pa mora še odločiti o pobudi Varuhinje človekovih pravic. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je vlado pozvala, naj o vseh načrtih in ukrepih, ki jih sprejema v zvezi z migracijsko krizo, redno obvešča Državni zbor, a je ta to zavrnila. O razlogih poslanka Lilijana Kozlovič iz SMC-ja.

Izjava

Izvajanje člena se po izteku trimesečnega obdobja lahko podaljša.  

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.