OFF upora in hekanja

Aktualno-politična novica
14. 9. 2012 - 14.00
 / OFF

V avli Filozofske fakultete se je ravnokar začel odvijati organizacijski sestanek glede sprejemanja novega Zakona o visokem šolstvu. Več o naravi zakona nam je v vabilu za naše poslušalce povedal aktivist Miha Novak:

Izjava je dostopna v posnetku

Organizacijskega sestanka se bo udeležil tudi predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič:

Izjava je dostopna v posnetku

Torej če ste v okolici Filozofske fakultete, vabljeni na sestanek.

Malezijska vlada je začela izvajati izobraževalne seminarje za učitelje, ki bi jim naj pomagali opaziti istospolne otroke v razredu. Poteza je posledica vedno hujšega verskega konservativizma v tej pretežno muslimanski azijski državi. Neimenovan predstavnik fundacije učiteljev, sicer organizatorke teh seminarjev, je dejal, da gre za multireligijski dogodek, saj po njegovih besedah večina svetovnih religij nasprotuje takšnemu načinu obnašanja. V brošuri, ki so jo na seminarjih dobili učitelji, piše, da so znaki homoseksualnosti pri fantih predvsem ozka oblačila svetlih barv in velike ročne torbe. Za homoseksualnost pri puncah so znaki manj jasno opisani. Malezija sicer nasprotuje oralnemu seksu in homoseksualnosti, saj naj bi po mnenju vlade bila nenaravna. V skladu s civilnim pravom so lahko kršitelji, tako moški kot ženske, obsojeni na do 20 let zapora, telesno kaznovani s palico ali denarno oglobljeni.

Indijski zdravniki so na srečanju v zvezni državi Maharaštra ugotovili, da nečitljiva pisava zdravnikov na receptih predstavlja resen problem. Po besedah predsednice neprofitne organizacije Medscape India Sunite Dube naj bi imeli lekarnarji zaradi nečitljive pisave zdravnikov pogosto težave pri branju receptov, zaradi česar pride do izdajanja napačnih zdravil bolnikom, kar je večkrat usodno. Medscape India namerava zato s podporo vlade začeti projekt, ki bo namenjen izboljšanju pisave zdravnikov. Tako želijo izdati priročnik in organizirati delavnice, kjer se bodo zdravniki lahko naučili preprostih tehnik hitrega in čitljivega pisanja.

Danska je na čelu pobude Evropske unije za pomoč potrošnikom pri bojkotu izraelskih izdelkov. Dansko zunanje ministrstvo namreč financira prireditev v Bruslju 23. oktobra, kjer naj bi se evropski diplomati in nevladne organizacije, kot sta Oxfam in Crisis Action, dogovorili o evropskih smernicah za blagovne oznake na izdelkih, proizvedenih na Zahodnem bregu. Evropska unija sicer poudarja, da so naselja na Zahodnem bregu nezakonita, a redne pritožbe v zvezi s širjenjem naselbin ostajajo neslišane. Oktobrska delavnica je namenjena postavitvi vprašanja nazaj na agendo. Neimenovani danski diplomat je dejal, da želijo s tem dejanjem omogočiti, da bodo evropski potrošniki lahko volili s svojo denarnico. Pobudo sicer aktivno podpirajo še Francija, Finska, Irska in Velika Britanija.

Slovenija bo danes šestim izbrisanim, ki jim je evropsko sodišče 26. junija dosodilo odškodnino za nepremoženjsko škodo, ki so jo utrpeli zaradi izbrisa, izplačala odškodnino. Mustafa Kurić, Tripun Ristanović, Ali Berisha, Ilfan Sadik Ademi, Zoran Minić in Ana Mezga bodo prejeli vsak po 20.000 evrov, vsi skupaj pa 30.000 evrov za stroške postopka.

Slovenska ljudska stranka z nekaj priporočili načeloma podpira predlog pokojninske reforme. Stranka, ki je tudi v minulem mandatu podprla pokojninsko reformo, a je ta na referendumu padla, je ministru za delo, družino in socialne zadeve Andreju Vizjaku posredovala nekaj priporočil glede predloga reforme, ki je na mizi. Izpostavili so tri bistvene predloge. Zavzemajo se, da bi reforma priznala ugodnejše pogoje upokojevanja staršem z več otroki, da bi se obdobje obveznega služenja vojaškega roka štelo v pokojninsko dobo in da bi se ustrezno uredile pravice za brezposelne in delavce tik pred izpolnitvijo pogojev za upokojitev po stari zakonodaji.

V soboto bo od druge ure popoldan dalje v Kiberpipi Dan proste programske opreme, kjer boste lahko na delavnici hekanja telefonov svoje Android telefone iztrgali kontroli proizvajalcev. Zbrali in družili pa se bodo tudi ostali navdušenci nad prosto opremo. Več o jutrišnjem dogodku nam je povedal organizator Matija Šuklje:

Izjava je dostopna v posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness