Off uspešnih upanj Assanga

Aktualno-politična novica
16. 8. 2012 - 14.00
 / OFF

Zgornji dom češkega parlamenta, kjer ima večino opozicija, je zavrnil vladni predlog, s katerim se poskuša verskim skupnostim povrniti premoženje zaseženo v obdobju komunističnega režima. Trenutna liberalno-konservativna vlada želi Katoliški cerkvi ter judovski in drugim verskim skupnostim izplačati odškodnine v višini 2,3 milijarde evrov ter vrniti 56 zaseženih nepremičnin v skupni vrednosti skoraj treh milijard evrov. Opozicija svoje nasprotovanje utemeljuje s trenutnim gospodarskim stanjem, obenem pa naj bi bila odločitev nevaren precedens, s katerim bi lahko odškodninske zahtevke začeli podajati tudi izseljeni sudetski Nemci. Vlada pa načrtovano odškodnino zagovarja z dejstvom, da je 23 let po padcu komunizma skrajni čas, da se popravijo takrat storjene krivice. Obenem bi po vračilu premoženja in izplačanju odškodnin država prenehala izplačevati subvencije verskim skupnostim.

Primer ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea, ki na veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu še vedno čaka na politični azil, zaostruje odnose med Veliko Britanijo in Ekvadorjem. Britanske oblasti so namreč zagrozile, da bi lahko ekvadorskemu veleposlaništvu preklicale diplomatski status in vdrle na veleposlaništvo ter Assangea aretirale. Ekvadorski zunanji minister Ricard Patin je pisno obvestilo o možnem postopanju britanskih oblasti označil za grožnjo, medtem ko britansko zunanje ministrstvo trdi, da so želeli razjasniti britansko zakonodajo. Po slednji lahko s predhodnim opozorilom izničijo diplomatski status ambasade in vanjo vstopijo brez posledic. Obenem je britansko zunanje ministrstvo označilo morebitno podelitev azila Assangeu za nepomembno, saj se bo še vedno nahajal v Britaniji, kjer je treba spoštovati britanski sodni sistem. Prav tako pa so poostrili policijski nadzor okrog ekvadorske ambasade. Takoj po objavi Off programa je Ekvador Julianu assangu potrdil azil.

V javnost je prišla vsebina pisma, poslanega iz ukrajinskega obrambnega ministrstva predsedniku Viktorju Yanukovychu (izg. viktorju janukoviču), v katerem visoki predstavnik obrambnega ministrstva, Generalmajor Sergei Gmyza (izg. sergej gmiza), ukrajinskemu predsedniku razlaga podrobnosti prodaje vojaške opreme Armeniji. Dogovor o prodaji zajema tovornjake z metalci raket in protiletalsko orožje, četudi je prodaja dotične vojaške opreme Armeniji prepovedana, saj se ta še  vedno nahaja v vojnem stanju z Azerbajdžanom zaradi spora v regiji Nagorno-Karabakh, ki je po vojni med leti 1988 do 1994 še vedno pod armensko okupacijo. Prav tako je obrambno ministrstvo predsedniku svetovalo, da se transfer orožja odvija preko Moldavije s pomočjo fiktivnih podjetij, registriranih v Evropski uniji.

Poskus izročitve ustanovitelja spletne strani Megaupload Kim DotComa-a v Združene države Amerike je doživel svež poraz. Novozelandsko vrhovno sodišče je ohranilo odločitev sodnika na nižjem sodišču, ki je maja tožilcem Združenih držav Amerike naložil, da morajo DotCom-ovi obrambi posredovati vse bremenilne dokaze. Američani so se na majsko odločitev pritožili, vendar je razsodba vrhovnega sodišča njihove napore zatrla. Z odločitvijo vrhovnega sodišča v prid Kim DotCom-a je odvetnikom DotComa omogočeno, da pripravijo boljšo obrambo pred izročitvijo DotCom-a v ZDA, kjer ga ob morebitni obsodbi čaka vsaj 20 let zapora. Najnovejši poraz ameriških naporov je le eden v seriji, saj je novozelandsko vrhovno sodišče že pred enim mesecom razsodilo, da je bil nalog za preiskavo nelegalen, kar je omajalo celoten primer.

Hrvaško occupy gibanje organizira protikapitalistični zbor na trgu bana Jelačiča v Zagrebu, kjer bodo opozarjali na probleme trenutnega sistema. Ključni problemi so po mnenju aktivista Dražana Heroića slednji:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V gibanju zaradi dopustov ne pričakujejo velikega števila ljudi, vendar je kljub temu nujno, da se ohranja debata in gradi podpora. Nadaljuje Heroić:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Znanstveniki na tehnološkem inštitutu Georgia v Združenih državah Amerike so razvozlali še eno skrivnost narave - kako uspe psom s tresenjem v le štirih sekundah odstraniti 70 % vode na dlaki. Skrivnost leži v presežku kože. Četudi je pasja hrbtenica toga, se odvečna koža ob rotaciji premika hitreje in z višjo silo, kar izjemno efektivno odstranjuje vodo. Obenem so znanstveniki ugotovili, da isti princip deluje tudi pri drugih sesalcih, hitrost, s katero se morajo tresti, pa je odvisna od njihove velikosti. Miš se mora za isti efekt zatresti 30-krat na sekundo, podgana 18-krat, večji pes pa le štirikrat na sekundo. Razlog za razvoj te sposobnosti je potreba sesalcev, da se hitro posušijo v vseh vremenskih razmerah, torej tudi brez sonca ali pozimi. 30-kilski pes bi za osušitev pol litra vode na dlaki porabil 20 % dnevnega vnosa kalorij, če bi se sušil le na zraku ob pomoči telesne toplote. Zmožnost hitre odstranitve vode s krzna je torej nujna za preživetje.

Off je pripravil Kožuh.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness