OFF v jarkih

Aktualno-politična novica
8. 7. 2020 - 15.00
 / OFF

vucice
Pričakovan rezultat volitev v Srbiji
 / 22. 6. 2020
Beograjčanom je prekipelo. Potem ko je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal ponovno uvedbo policijske ure v prestolnici od petka zvečer do ponedeljka zjutraj, so na ulicah izbruhnili nemiri, ki so trajali pozno v noč. Srbija se v tednih po volitvah, ki so potekale 21. junija, spopada z drugim valom epidemije novega koronavirusa, ki je po številu okuženih in preminulih že presegel tistega prvega v marcu in aprilu. V času predvolilne kampanje za volitve, na katerih si je Vučićeva Srbska napredna stranka zagotovila ustavno večino, je vlada sprostila večino ukrepov glede javnega zbiranja, ki so bili pred tem med najstrožjimi v Evropi.

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je ameriški kongres in Združene narode uradno obvestil o začetku postopka umika ZDA iz Svetovne zdravstvene organizacije, krajše WHO. Trump že od razglasitve pandemije WHO in njenega generalnega direktorja Tedrosa Adhanoma obtožuje slabega upravljanja v času krize, češ da deluje v skladu z navodili kitajske vlade. Aprila so tako ZDA že zamrznile financiranje, po ustanovni listini pa proces umika traja eno leto, saj mora v tem času država članica poravnati vse obveznosti. Ker bodo na začetku novembra potekale ameriške predsedniške volitve, je izstop ZDA še vprašljiv, saj je Trumpov protikandidat iz vrst demokratov Joe Biden že napovedal, da bo v primeru zmage preklical Trumpovo odločitev.

ZDA sicer prepričljivo vodijo na črni lestvici po številu okuženih in umrlih zaradi COVID-19, zato je povsem logično, da Trump išče grešnega kozla, na katerega bi lahko zvalil krivdo. Drugo mesto na omenjeni lestvici zaseda Brazilija, ki jo vodi Trumpov strastni oboževalec Jair Bolsonaro. Ta je zdaj tudi sam staknil virus, po tem, ko je javnost mesece prepričeval in jo zavajal, češ, kako nenevaren je. Bolsonaro za zdaj po lastnih besedah čuti le blage simptome, v 65. letu starosti pa se že uvršča v rizično skupino. Držimo pesti.

Rusi na referendumu podprli novo ustavo
 / 2. 7. 2020
Na tretje mesto po številu obolelih za sedaj ne več tako novim koronavirusom se je povzpela Indija, sledi pa ji Rusija. V sibirski vasi Šuluta, 30 kilometrov jugovzhodno od Bajkalskega jezera, lokalne oblasti uveljavljajo karanteno kar z gradnjo jarka okoli vasi. V kraju s 390 prebivalci so za zdaj potrdili okužbo pri desetini vaščanov, edina cesta, ki jo nadzoruje nacionalna garda, pa je tako odprta zgolj za dostavo hrane in reševalce.

Do sedaj najvidnejši pacient s COVID-19, britanski premier Boris Johnson, dela dalje. Njegova vlada je sporočila, da bo prekinila moratorij za izvoz orožja Saudovi Arabiji, ki ga je pred enim letom zapovedalo sodišče, navajajoč nevarnost, da bi bilo to orožje uporabljeno pri kršitvah mednarodnega humanitarnega prava v vojni v Jemnu. Ministrica za mednarodno trgovino Liz Truss sedaj ugotavlja, da je vlada naslovila te skrbi sodišča, za morebitne zločine v času petletne agresije koalicije pod poveljstvom Saudove Arabije na Jemen pa je dejala, da gre za “izolirane incidente”. Govori Andrew Smith iz nevladne organizacije Campaign Against Arms Trade, ki je bila pobudnica omenjene sodne presoje.

Izjava

Saudova Arabija je največja uvoznica orožja iz Združenega kraljestva, da bi si vlada vsaj nekoliko oprala roke, pa je dan pred to odločitvijo prepovedala vstop v državo dvajsetim saudskim uradnikom, ki naj bi bili vpleteni v umor novinarja Džamala Hašogija pred dvema letoma.

Izjava

banditi
Odstop notranjega ministra Hojsa in generalnega direktorja policije Travnerja
 / 30. 6. 2020
Sedem dni po podaji pisne izjave o nepreklicnem odstopu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa premier Janez Janša o tem še ni obvestil državnega zbora. Tako se je iztekel poslovniški rok, kar pomeni, da Hojs očitno ostaja na čelu MNZ. Hojs je odstopil 30. junija, dan po preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada glede nakupa zaščitne opreme in respiratorjev ter hišni preiskavi pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se medtem sooča s pritiski znotraj lastne stranke. V pokrajinski organizaciji DeSUS Ljubljana so ji namreč izrekli nezaupnico. V sklepu seje ugotavljajo, da vodstvo ne izvaja sklepov sveta stranke, hkrati pa naj bi k podpisu sodelovanja vlade s Slovensko nacionalno stranko pristopili brez soglasja sveta stranke. Pivec se je na očitke odzvala prek Facebooka, kjer je zapisala, da “poteza nekaj članov na sinočnji seji PO Ljubljana ne odraža mnenja članstva stranke”. Nadalje je dejala, da jo sklepi - za katere ugotavlja, da so tako ali tako v nasprotju s statutom stranke - ne presenečajo. Citiramo: “Da se je seja PO Ljubljana odvila po scenariju rušitve in diskreditacije niti ni presenetljivo, saj jo je vodil Zlatko Ficko, nekdanji direktor Slovenskih državnih gozdov, ki se je težko sprijaznil, da ga je nadzorni svet razrešil z mesta direktorja družbe in je svojo odstavitev z mesta direktorja povezoval z nastankom nove koalicije.”

časopis svobodnih ljudi zaprt
 / 10. 10. 2016
Telekom Slovenije je podpisal pogodbo o prodaji televizije Planet TV. Ta bo odslej v službi resnice in v rokah madžarske medijske družbe TV2 media. Kupnina za 100-odstotni delež znaša pet milijonov evrov, posel pa naj bi bil sklenjen do konca septembra. Lastnik omenjene medijske družbe je József Vida. Kdo je Vida in kaj TV2, komentira nekdanji urednik budimpeškega dnevnika Népszabadság András Dési.

Izjava

Še to: Skenslajte vse plane. Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da vlada omejuje zbiranje na deset ljudi, pod določenimi pogoji do 50.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.