Off Varuha čovekovih pravic

Aktualno-politična novica
31. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

Sirska vojska je potrdila informacijo, da so izraelska letala včeraj napadla strateške cilje v državi. Po poročanju sirskih vladnih medijev naj bi letala uničila vojaški raziskovalni center blizu meje z Libanonom, čeprav različni neimenovani viri trdijo, da je šlo za vojaški konvoj, ki je prevažal protiletalske rakete v Libanon. V vsakem primeru so izraelski lovci brez dovoljenja vstopili v sirski zračni prostor in napadli sirske tarče, kar so Libanonsko gibanje Hezbolah, Arabska liga in Rusija že ostro obsodili. Uradnega odziva iz Izraela zaenkrat še ni bilo.

Skupina tajskih pravnikov, ki preiskuje nasilno posredovanje policije na protestih v Mjanmaru novembra lani, je ugotovila, da je policija za razkropitev protestnikov uporabila beli fosfor. Do te ugotovitve so prišli na podlagi proučevanja ran, ki so jih utrpeli nekateri protestniki, med katerimi so bili tudi budistični menihi. Protesti so izbruhnili zaradi načrtovane širitve rudnika bakra v severnem delu države, ki ji nasprotuje lokalno prebivalstvo, ki bi se zaradi razširitve rudnika moralo izseliti iz območja. Ugotovitve o uporabi belega fosforja proti civilistom le dolivajo olje na ogenj polemik, ali Thein Sein, zmagovalec predsedniških volitev leta 2011, uporablja podobne radikalne metode, kot jih je uporabljala vojaška hunta, ki je v državi vladala pred njim.

Iz uprave New York Timesa so sporočili, da so v preteklih štirih mesecih spremljali in preučevali hekerske napade iz Kitajske, ki so ciljali predvsem vodjo dopisništva v Šanghaju Davida Barbozo. Napadi so se začeli malo po tistem, ko je slednji objavil podatke o bogastvu sorodnikov kitajskega premierja Wena Jiabaoa. Kitajsko vlado je informacija spravila v precejšnjo zadrego, kar je pripeljalo tudi do blokade spletne strani New York Timesa na kitajskih domenah. Obtožbe o vpletenosti kitajske vlade v hekerske napade je kitajski obrambni minister ostro zanikal.

Kolumbijska ministrica za pravosodje Ruth Stella Correa je v izjavi za javnost sporočila, da naj bi vlada pripravljala spremembo zakona o uporabi drog, v kateri naj bi dekriminalizirala uporabo in posedovanje manjših količin sintetičnih drog, med njimi tudi ekstazija. Spremenjeni zakon naj bi zamenjal obstoječega, ki trenutno ne preganja posedovalcev majhnih količin marihuane in kokaina. Za takšno potezo se je vlada odločila v sklopu že dolgo trajajočega boja proti drogam in narkokartelom, ki so eden glavnih vzrokov za socialne probleme v državi. Po besedah Juana Carlosa Esguerre, bivšega pravosodnega ministra, je zasvojenost z drogami med srednješolci in študenti zaskrbljujoče visoka, saj naj bi se v zadnjih letih Kolumbija prelevila iz proizvajalke v porabnico prepovedanih drog. Zato je prepričan, da je treba na novo zasnovati cilje in metode boja proti narkoratelom in njihovim proizvodom.

Z vložitvijo več kot 5300 dopolnil so nasprotniki istospolnih porok v Franciji raztegnili parlamentarno razpravo, kar pa naj ne bi ogrozilo sprejema zakona, saj ga podpirata večina poslancev in javnost. Skozi vložena dopolnila se bodo morali prebiti poslanci spodnjega doma francoskega parlamenta, ki načrtujejo, da bodo razpravo o porokah istospolnih partnerjev sklenili v dveh tednih in zakon tudi potrdili. Poleg vladajočih socialistov – predsednik Francois Hollande je uzakonitev istospolnih porok obljubil v lanski volilni kampanji – ga podpirajo tudi Zeleni in komunisti ter še nekateri sredinski poslanci. Do končne uveljavitve predvidoma sredi letošnjega leta pa ga mora sprejeti še senat. Nasprotniki zakona, ki so z omenjeno poplavo dopolnil zgolj razvlekli razpravo, se zavzemajo še za vseljudsko odločanje, a vlada referendumu odločno nasprotuje.

Kot smo že poročali, je varuhinja človekovih pravic včeraj nagovorila Državni zbor Republike Slovenije, v katerem je predstavila poročilo varuha človekovih pravic za leto 2011. Odziv slovenskih parlamentarcev je bil ravnodušen in ignorantski. Prav iz teh razlogov smo se obrnili na varuhinjo Zdenko Čebašek-Travnik, ki nam je pojasnila včerajšnje dogajanje v Državnem zboru in vlogo urada varuha človekovih pravic v Sloveniji.

Izjava je na voljo v posnetku.

Na včerajšnjih pogajanjih z delodajalci v zvezi s stavkovnimi zahtevami Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije v dejavnosti elektroindustrije dogovor ni bil dosežen. Govorili smo s predsednico sindikata Lidijo Jerkič, ki je z nami delila vse podrobnosti:

Izjava je na voljo v posnetku.

Medtem ko Univerza v Mariboru načrtuje reorganizacijo z vključitvijo kranjske Fakultete za organizacijske vede v Fakulteto za družbene vede, so se kranjski mestni svetniki na sredini seji zavzeli za nadaljnjo samostojnost kranjske fakultete. Gorenjske poslance so pozvali, naj takoj vložijo pobudo za ustanovitev gorenjske univerze. Na ta način naj bi preprečili izgubo edine javne fakultete s sedežem na Gorenjskem, kjer že dlje časa zori želja, da bi Fakulteta za organizacijske vede izstopila iz mariborske univerze in postala središče nove, gorenjske univerze, v katero bi bili vključeni še Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice in Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled. Govorili smo s kranjsko podžupanjo Nado Mihajlovič.

Izjava je na voljo v posnetku.

Danes zjutraj je koalicija solidarnih obiskala Državni zbor. Namen obiska je bil opozorilo in pobuda poslancem k premisleku o predlogu sprememb 90. člena Ustave Republike Slovenije ter Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. Govorili smo s Klemnom Knezom, članom Študentske Iskre, ki je sodeloval na razpravi.

Izjava je na voljo v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.