OFF VEZI MED POLITIKO IN MEDIJI

Aktualno-politična novica
Rupert Murdoch OWNZ Tony Blair
28. 5. 2012 - 14.00
 / OFF

 

Rusija in Kitajska sta sklicali nujen sestanek varnostnega sveta glede masakra, ki se je zgodil v Houli v Siriji, kjer je bilo ubitih 100 ljudi. Na sestanku bo pričal Norveški general Robert Mood, ki vodi opazovalno misijo Združenih narodov v Siriji. V varnostnem svetu že kroži francoski osnutek izjave, ki bi od sirskih vladnih sil zahtevala prekinitev uporabe težkega orožja na civilnih področjih. Rusija pa si želi osvetliti ozadje napada, saj se v javnosti pojavljajo različne navedbe o krivcih. Nekaj ur po napadu se je s strani mednarodne javnosti brez kakršni-kolih preverjenih dokazov pričelo obtoževanje sirske oblasti za napad, ki pa je le-to zanikala. Obenem lahko glede ravnanja mednarodne skupnosti potegnemo vzporednico z Libijo, kjer je bil prvi korak do posredovanja sil NATA ravno zahteva Varnostnega sveta Združenih narodov, da bivši libijski voditelj Gadafi preneha z uporabo težkega orožja v civilnih predelih.

Bivši britanski premier Tony Blair se mora zagovarjati pred preiskovalno komisijo glede svojih vezi z medijskim mogulom Rupertom Murdochom. Nastop Blaira pred preiskovalno komisijo je zahteval trenutni predsednik vlade David Cameron, po dokončnem priznanju Murdochovega tabloida News of the World, da je prisluškoval telefonom. Spomnimo se, da je tabloid prisluškoval žrtvam kaznivih dejanj, kakor tudi mnogim znanim osebnostim. Obenem je dobival informacije s podkupovanjem policije. Tony Blair se bo moral pred preiskovalno komisijo zagovarjati glede svojih tesnih vezi z mediji. Sodelovanje se je začelo oblikovati že leta 1995, ko je potoval v Avstralijo, kjer je govoril pred Murdochovim izvršnim odborom in laburistični stranki zagotovil medijsko naklonjenost. Obenem so bili sestanki med njim in Rupertom Murdochom v rezidenci na Downing Streetu 10 tajni, prav tako pa je postal boter Murdochovi hčerki. Vse to naj bi nakazovalo na nezdravo vez med politiko in krojilci javnega mnenja – mediji.

Moskovska policija je včeraj zaprla več deset protestnikov na Rdečem trgu, ki so se zbrali v nasprotovanje novemu bivšemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki se mu očita korupcijo in nespoštovanje človekovih pravic. Po navedbah očividcev naj bi policija do protestnikov pristopila s prekomerno silo ter jih zapirala že zaradi nošenja belega traku, s čimer so izražali podporo protestom. Ruski ombudsman, sicer nastavljen s strani Putina, je obljubil, da bo natančno preučil delovanje policije.

V Grčiji poteka splošna enodnevna stavka novinarjev in drugih zaposlenih v grških medijih. Protest je naperjen proti množičnemu odpuščanju in zavlačevanju z izplačili plač. Zaradi več kot deset tisoč stavkajočih na radijskih in televizijskih postajah že od šeste ure zjutraj ni informativnih oddaj, jutri pa ne bo mogoče prebirati večine grških časopisov. Že od leta 2010 sta zaradi slabih finančnih rezultatov prenehala izhajati dva tradicionalna časnika, konservativni Apogevmatini in liberalni Elefterotipia. Prav tako je prenehala oddajati ena izmed največjih grških televizijskih postaj, Alter. Večina zasebnih televizijskih postaj pa predvaja samo še ponovitve nekaterih televizijskih nadaljevank iz prejšnjega desetletja.

V Egiptu se je v drugi krog predsedniških volitev uvrstil kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi, ki se bo v sredini junija pomeril s predsednikom vlade iz Mubarakovega režima – Ahmedom Shafiqom. Kljub vstopu v naslednji krog pa je Muslimanska bratovščina, po svojih izračunih, izgubila skoraj polovico volivcev glede na rezultate parlamentarnih volitev pred šestimi meseci. Krivo naj bi bilo povolilno obnašanje stranke, ki je poskušala pridobiti čim večjo politično moč brez poslušanja zahtev svojih volivcev, obenem pa pričela s skrajno islamistično retoriko. Za zmago svojega predsedniškega kandidata poskušajo ponovno pridobiti zaupanje volivcev, obenem pa iščejo podporo reformističnih in sredinskih strank.

Ena izmed uporniških skupin v Maliju z vezmi do Al-kaide je zajela strateški depo malijske vojske z orožjem v severo-vzhodnem mestu Gao. V depoju je bil obsežen arzenal vojaške opreme, saj je bil namenjen za primer trajajočega in zahtevnega boja. Z zavzetjem se je poglobila politična kriza na severu Malija, še posebej v luči dejstva, da sta uporniški skupini Tuaregov – Nacionalna fronta za osvoboditev Azawada - in skupina Ansar Dine, ki ima vezi do Al-Kaide, napovedali združitev. Poleg združitve sta ustanovili tudi samostojno islamsko državo Azawad na severu Malija, kjer naj bi veljalo šeriatsko pravo. Tuareška skupina je sicer zatrdila, da v Azawadu ne bo veljala stroga oblika šeriatskega prava.

Kozjanske zveze lovskih družin Celje so ob 90. obletnici slovenskega lovstva na Celjskem predstavile pomen lovstva v današnjem času. Pogovarjali smo se s tajnikom zveze Zdravkom Mastnakom:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Mastnaka smo vprašali, kako vidi očitke, da je slovensko lovstvo preveč usmerjeno k odstrelu divjadi. Pri tem še največ očitkov leti na odstrel medvedov in volkov, pri čemer strokovnjaki opozarjajo, da je problem napadov na ljudi predvsem v smeteh, ki živali privablja v bližino naselij. Mastnak:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness