OFF VOHUNSKEGA DELFINČKA

Aktualno-politična novica
20. 8. 2015 - 15.00
 / OFF

Na vzhodu Ukrajine spet prihaja do oboroženih konfliktov. V zadnjih dveh tednih naj bi bilo v obstreljevanju s topništvom ubitih nekaj deset vojakov in civilistov z obeh strani meje. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi svari, da se situacija približuje odprtemu vojaškemu konfliktu. 26. avgusta se spet sestane Trilateralna kontaktna skupina za Ukrajino, sestavljena iz prej omenjene organizacije, Rusije ter Ukrajine. Glavna tema pogovorov bo prekinitev spopadov in nadaljevanje reševanja spora po diplomatski poti.

Poljaki, ki so svoj drugi dom poiskali v Veliki Britaniji, so prepričani, da dobršen del britanske skupnosti migrante krivi za trenutne gospodarske težave. Da bi opozorili na ta neupravičen predsodek, se bo več kot tisoč Poljakov danes zbralo pred stavbo britanskega parlamenta. A ker protest po mnenju številnih poljskih mirgantov ni prava izbira za izkazovanje njihove družbene vrednosti, se je tako imenovana British Poles Iniciative odločila za organizacijo krvodajalske akcije. V iniciativi ciljajo na to, da se bo te v sledečem tednu udeležilo približno 10 tisoč migrantov. Gre za polovico skupnega števila krvodajalcev, ki jih po podatkih britanske nacionalne zdravstvene službe potrebujejo v tem letu.

Omenjeni akciji poljskih migrantov se odvijata v luči pogovorov Francije in Velike Britanije, ki trenutno potekajo v Calaisu (izg. kaleju). Britanska vlada je sporočila, da sta se državi dogovorili o vzpostavitvi posebnega nadzornega centra. Primarna funkcija centra, ki ga bosta vodila britanski in francoski uradnik, bo lov na kriminalne združbe, ki služijo na račun tihotapljenja migrantov prek Rokavskega preliva.

Še zadnja novica s stare celine. Novi program finančne pomoči Grčiji v vrednosti 86 milijard evrov je dokončno potrjen. Potem ko je Grčija danes Evropski centralni banki plačala 3,4 milijarde evrov, je od Mehanizma za stabilnost evra prejela 13-milijardno vsoto. Ob tem je grški premier Aleksis Cipras v pismu predsedniku evropskega parlamenta Martinu Schulzu izrazil željo, da se evropski parlament pridruži skupini mednarodnih posojilodajalcev, ki je do nastopa leve vlade v Grčiji slišala na ime Trojka. Evropski parlament je namreč telo, na katerega bi Grčija lažje vplivala v postopkih njene dolžniške krize. Cipras je svojo namero zapakiral v argumente večje demokratičnosti.

Združene države Amerike so Varnostnemu svetu Združenih narodov predložile osnutek resolucije, ki predvideva embargo na izvoz orožja v Južni Sudan. Kot razlog za vloženi predlog navajajo omahovanje predsednika Južnega Sudana, Salva Kiira, pri podpisu mirovnega sporazuma. Embargo bi tako predsedniku predstavljal svarilo pred sankcijami mednarodne skupnosti, ki bi sledile v primeru, da sporazuma ne podpiše. Spomnimo, da sta v ponedeljek osnutek sporazuma že podpisala generalni sekretar vodilne južnosudanske stranke, Pagan Amun, in vodja upornikov, Riek Machar, predsednik Salva Kiir pa je sporočil, da si bo pred podpisom sporazuma vzel 15 dni časa za premislek. Navkljub temu, da je propadlo že več kot ducat mirovnih pogajanj med sprtima stranema, so doslej grožnje o embargu ostale zgolj grožnje.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je za najmanj 72 ur zaukazal zaprtje vzhodne meje s Kolumbijo. Zaprtje meje sledi včerajšnjemu incidentu, v katerem so bili ranjeni trije venezuelski vojaki. Napadeni so bili med preiskavo tihotapcev, ki delujejo v provinci Tachiri na zahodu države. V luči minulih dogodkov je Maduro ponovno poudaril, da je boj proti tamkajšnjim tihotapcem nujen, saj v državi deluje preko 30 paravojaških združb. Te v Kolumbijo tihotapijo predvsem poceni osnovna živila in življenjske potrebščine, ki pa jih v Venezueli primanjkuje.   

Poletna varianta vohunske zgodbe prihaja z obale Gaze, ki jo kontrolira Hamas. Hamasovi marinci so v sredo zajeli delfina, ki naj bi za Tel Aviv izvajal vohunske naloge. Vojaško izurjenemu delfinu je Hamas sledil že več tednov, njihovo pozornost pa je pritegnil, ker se je obnašal sumljivo. Kasneje so ugotovili, da je na delfina pritrjena kamera. Uporaba živali v vohunske namene izraelskim obveščevalcem ni tuja. Leta 2013 je egipčanska policija ujela raco, ki naj bi tudi bila opremljena z vohunsko elektronsko napravo. Podobne trditve prihajajo tudi iz Turčije in Sudana.

Ostajamo v vohunskih vodah. United States Investigative Services Incorporated, krajše USIS, ki je za Agencijo za nacionalno varnost Združenih držav Amerike kot zunanji izvajalec opravljalo predhodno analizo in nadzor nad bodočimi uslužbenci zveznega preiskovalnega urada, je pristalo na poravnavo v višini 30 milijonov dolarjev. Podjetje naj bi samo v letu 2014 oddalo 665 tisoč pomanjkljivih poročil o bodočih zaposlenih, kar predstavlja kar 40 odstotkov vseh opravljenih nadzorov. Je pa podjetje v zadnjih treh letih dobilo 4 milijarde dolarjev kot plačilo za opravljene storitve. Ameriškemu pravosodju gre najbrž najbolj v nos to, da je USIS kot zanesljivega potrdil tudi žvižgača Edwarda Snowdna.

Računskega sodišča je predstavilo poročilo revizije denarnih tokov Holdinga slovenskih elektrarn ob investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj. Več o vsebini revizije nam je zaupal predsednik računskega sodišča, Tomaž Vesel:

Izjava

 

Več o reviziji pa v OFFsajdu ob petih.

Off sta pripravila Novelli in vajenka Katja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness