OFF vojaških spopadov

Aktualno-politična novica
konvoj
15. 8. 2014 - 14.00
 / OFF

V Pakistanu so množice krenile proti prestolnici Islamabad s ciljem zelene revolucije. Na tristo petdeset kilometrov dolgi poti protestnike neodvisno vodita opozicijska voditelja Imran Khan in klerik Tahirul Quadri. Vzrok protestov je potapljajoča se pakistanska gospodarska barka, velika korupcija in protiprotestniška zakonodaja, ki med drugim preprečuje zbiranje več kot štirih ljudi na javnih prostorih. Pooblastila za izvajanje tega zakona je dobila celo vojska, ki lahko na tak način posega v civilno sfero. Glavna zahteva protestnikov je, da konzervativni pakistanski premier Nawaz Sharif odstopi.

Oblast se je na proteste odzvala z delno ugasnitvijo mobilnega omrežja, policija pa je blokirala večje vpadnice v glavno mesto. Izbruhnili so tudi spopadi, ko so delavci, zvesti vladajoči Pakistanki muslimanski ligi, napadli konvoj in ga obmetavali s kamenjem. Poškodovanih je bilo nekaj deset ljudi.

Sharif je voditelja shoda obtožil, da sesuvata demokracijo, Khan pa na očitke odgovarja, da so bili rezultati parlamentarnih volitev leta 2013 ponarejeni, kar bo pokazala tudi razsodba ustavnega sodišča.

Iraški premier Nouri al-Maliki je odstopil s premierskega stolčka. Predsednik Iraka Fuad Masum je v začetku tedna za mandatarja predlagal Heiderja al-Abadija, Maliki pa je predsednikovo potezo označil za kršenje ustave. Na koncu je popustil Maliki in s tem omogočil, da Irak strni vrste v boju proti Islamski državi. Dejal je tudi, da bo umaknil napovedani ustavni spor. Potezo so lepo pohvalile Združene države, Iran in Evropska unija. Prva dva geopolitična akterja novega kandidata za premiersko mesto že ves čas tudi javno podpirata.

Sirske vladne sile so po več kot letu dni s pomočjo libanonskega Hezbolaha znova prevzele nadzor nad mestom Mleiha, ki se nahaja v neposredni bližini Damaska. Upornike so presenetili z letalskim napadom, nato pa je v mesto vkorakala pehota. Asadov režim je pridobil strateško postojanko ob glavni avtocestni vpadnici v Damask in v bližini letališča.

Je pa na severovzhodu Sirija izgubila precej ozemlja zaradi napada sil Kalifata, ki so se približale mestu Aleppo na petdeset kilometrov. Premagali so več sirskih vojaških oporišč v provinci. V Aleppu se še vedno odvijajo spopadi med Svobodno sirsko vojsko in uradno Sirsko vojsko. Uporniki svarijo, da nujno potrebujejo pomoč v vojaški opremi, saj se bodo soočili z dvema vojskama.

Ukrajinski parlament je včeraj potrdil zakon o sankcijah, ki bo Kijevu omogočal, da proti Rusiji uvede ekonomske ukrepe. Zakon vsebuje spisek stodvainsedemdesetih posameznikov in petinšesdesetih entitet, ki naj bi podpirale terorizem v Ukrajini. Imena bodo ostala neznana, dokler zakona ne potrdi predsednik Peter Porošenko. EU medtem naproša Ukrajino, naj sankcije ne uvede proti Gazpromu in Transneftu, saj sta glavna ponudnika energentov za unijo.

Drugi sprejeti zakon bo Ukrajini omogočal, da evropska in ameriška podjetja v partnerstvih z ukrajinskimi lahko vzamejo v zakup ukrajinsko plinsko infrastrukturo. S tem želi Kijev Evropi omogočiti lažji dostop do plina in NE predati monopolnega položaja transporta energentov privatnim korporacijam.

Ukrajinska vojska je tudi včeraj nadaljevala z obstreljevanjem Donecka, kjer je odstopil vodja upornikov in obrambni minister samooklicane doneške republike Igor Girkin - Strelkov. Obrambno ministrstvo je prevzel njegov namestnik, Doneck pa trditve, da je bil Girkin ranjen v obstreljevanju, zavrača.

Uspeh je ukrajinska vojska dosegla tudi z obkolitvijo Luganska, ki je prav tako tarča obstreljevanja. Število žrtev raste, ruski konvoj s humanitarno pomočjo pa je pod okrilje prevzel Rdeči Križ in ob deveti uri je šestdeset ukrajinskih uradnikov začelo s pregledovanjem konvoja, ki bo po pregledu dobil dovoljenje za vstop. Konvoj je namenjen v Lugansk, dvestoosemdeset tovornjakov pa vozi okrog dva tisoč ton vode, hrane in sanitetnega materiala.

V Srbiji se obeta zadnji val privatizacij. Srbska Agenicija za privatizacije izbira ponudbe za lastninjenje preko petstotih podjetij v državni lasti z več kot petinosemdeset tisoč zaposlenimi. Več o tem v Klutivatorju ob sedemnajstih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.