OFF VOLITEV NA KUBIK

Aktualno-politična novica
15. 10. 2012 - 14.00
 / OFF

Moro islamska osvobodilna fronta ali krajše MILF je s filipinsko vlado podpisala predhoden mirovni dogovor, s katerim bo muslimanski manjšini na otoku Mindanao priznane več avtonomije – imeli bodo več politične moči in več nadzora nad minerali, nafto in zemeljskim plinom. MILF bo v zameno prenehal z nasiljem na območju, ki se je sicer začelo v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Uporniki so takrat začeli boj za samostojnost oziroma avtonomnost otoka Mindanao, ki ga imajo za svojo prvotno domovino. V konfliktu je življenje izgubilo približno 150 tisoč ljudi, nasilje pa je prav tako ohromilo razvoj območja.

Včeraj je brazilska policija ob podpori pripadnikov posebnih enot in brazilskih marincev v slumu Jacarezinho izvedla obsežno racijo, s katero je skušala oslabiti moč preprodajalcev drog, ki ponekod obvladujejo celotne soseske. V akciji, ki je po opremljenosti policije spominjala na vojaško posredovanje, je sodelovalo okoli 2000 pripadnikov varnostnih sil, ki pa niso naleteli na močnejši odpor, saj so se člani kartelov preventivno umaknili. Akcija je sicer del sistematičnega čiščenja slumov pred olimpijskimi igrami, ki jih bo Rio de Janeiro gostil leta 2014. Množične in pogosto nasilne hišne preiskave so del načrta, da brazilske varnostne sile okrepijo svojo prisotnost v slumih in tako izboljšajo varnost.

Libijska skupščina je za novega predsednika vlade izvolila Alija Zeidana, poklicnega diplomata in dolgoletnega Gadafijevega kritika. To je že drugi predsednik vlade v zadnjem mesecu, potem ko je bila prejšnjemu premierju Mustafi Abushagurju (izg. Abušagurju) zaradi njegove izbire ministrov izglasovana nezaupnica in je bil razrešen. Zeidana sedaj čaka zahtevna naloga sestave vlade.

Flamski nacionalisti, ki se zavzemajo za neodvisnost belgijske regije Flandrije, so na lokalnih volitvah slavili na severu države. Na jugu države, v Valoniji, pa so slavili socialisti. Vodja stranke Novo flamsko zavezništvo Bart de Wever je že zahteval, da Flandrija in Valonija začneta sami urejati svoje zadeve. De Wever si prav tako želi, da bi se Belgija spremenila v konfederacijo, kjer bi bila sever in jug fiskalno neodvisna eden od drugega. Vodja belgijske vlade Elio di Rupo je že dejal, da je zmaga flamskih nacionalistov slabo znamenje pred parlamentarnimi volitvami leta 2014.

Volili pa so tudi v Litvi, kjer so na parlamentarnih volitvah volivci zaradi nepriljubljenih varčevalnih ukrepov kaznovali sedanjo vlado pod vodstvom konservativca Andriusa Kubiliusa. Na volitvah sta namreč zmagali članici opozicije levičarski Delavska stranka in Socialni demokrati, ki bosta najverjetneje tvorili koalicijo. Litovci so tokrat izbirali 70 od 141 poslancev, druga polovica pa bo voljena čez dva tedna. Kubilius je bil na mesto premierja izvoljen ob začetku finančne krize, baltsko državo pa je pred bankrotom skušal rešiti s strogimi varčevalnimi ukrepi.

Vodja Demokratske stranke socialistov Milo Đukanović je že razglasil zmago koalicije Evropska Črna gora, v kateri je še Socialdemokratska stranka, na včerajšnjih parlamentarnih volitvah. Po neuradnih podatkih je koalicija Evropska Črna gora dobila približno 45 odstotkov glasov oziroma 39 poslancev. Sledijo ji Demokratska fronta, Socialistična narodna stranka in Pozitivna Črna gora. Đukanović še dodaja, da je črnogorska vladajoča koalicija ena redkih v Evropi, ki ji je v času gospodarske krize uspelo ostati na oblasti.

Britanski premier David Cameron in predsednik škotske vlade Alex Salmond naj bi danes odobrila načrt za referendum o škotski neodvisnosti. Škotski parlament ima sicer že sedaj pristojnosti na področju izobraževanja, zdravstva, okolja in pravosodja. Salmond meni, da je Škotska sposobna samostojno voditi tudi zunanjo, gospodarsko in obrambno politiko, ki so še vedno pod nadzorom Londona. Kljub temu pa si Škoti želijo obdržati britanski funt, britanskega monarha na čelu države ter članstvo v Evropski uniji. Referendum naj bi bil izveden jeseni leta 2014, v tem času pa želi Škotska nacionalna stranka izpeljati obsežno kampanjo za pridobivanje glasov volivcev.

Pred zgradbo splitskega mestnega sveta se je danes zjutraj zbralo okoli sto navijačev nogometnega kluba Hajduk. Mestni svet je po tem, ko je predlog v petek že zavrnil, danes namreč spet odločal o odobritvi jamstva za 30 milijonov kun vreden kredit, ki je za Hajduk edini način, da se izogne stečaju. Kljub racionalizaciji in varčevanju je dalmatinski ponos z več kot stoletno tradicijo namreč do vratu v dolgovih. Mestni svet je tako danes soglasno odločil, da klub reši pred propadom, hkrati pa razveseli člane Torcide, ki so izglasovano jamstvo proslavili po navijaško; z obilico pirotehničnih izdelkov in skandiranjem.

Slovenija je, po Lizboni in Stockholmu, zaradi varčevanja zaprla tudi veleposlaništvo v Helsinkih. V bližnji prihodnosti se bosta zaprla tudi veleposlaništvo v Dublinu in generalni konzulat v New Yorku. S tem naj bi Ministrstvo za zunanje zadeve letno prihranilo približno 1,8 milijona evrov. Zunanji minister Karl Erjavec sicer pravi, da se poleg krčenja veleposlaniške mreže zavzema tudi za njeno reorganizacijo, predvsem z vzpostavljanjem novih predstavništev v gospodarsko hitro rastočih državah.

V Državnem zboru danes poteka predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o visokem šolstvu. Posvet je bil sklican na pobudo poslancev opozicije, ki so se odzvali na pritožbe visokošolske skupnosti, ki je vztrajala, da sta predvidena dva delovna dneva za razpravo o tako pomembnem zakonu premalo. Prav tako kolegij predsednika Državnega zbora ni odobril predloga vlade, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku, pač pa je izglasoval redni postopek.

Svoje mnenje je predstavilo tudi študentsko društvo Iskra, v imenu katere govori generalni sekretar društva Klemen Knez.

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE

Svoje mnenje je predstavil tudi Visokošolski sindikat Slovenije. Govori predsednik začasnega predsedstva sindikata Marko Marinčič:

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije ter Obalni sindikat delavcev gostinstva in turizma opozarjata na težave zaposlenih, ki jih zastopajo. Kakšne so te težave razlaga generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban:

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE

Off sta pripravila Petra in Jaša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness