OFF vrhovnega poveljnika

Aktualno-politična novica
Hun Sen, Kambodža
13. 5. 2016 - 15.00
 / OFF

Francoski vladi po sprejetju sporne reforme trga, o kateri smo poročali v sredinem OFF-u, v parlamentu ni bila izglasovana nezaupnica.  Od potrebnih 288 glasov je za nezaupnico glasovalo 246 poslancev. Za je glasovalo tudi nekaj članov vladajoče socialistične stranke, kar kaže na razpoke v stranki.  O reformi bo zdaj odločal še zgornji dom parlamenta, kjer imajo večino desni republikanci. Sindikati in avtoprevozniki za naslednji teden napovedujejo nove proteste.

Evropski parlament je sprejel osnutek direktive, ki spreminja način poročanja držav članic o poslovnih dejavnostih multinacionalnih podjetij. Sprememba določa sprotna poročanja davčnim organom le za podjetja, ki imajo letno najmanj 750 milijonov evrov prihodkov. To vključuje samo 10 odstotkov vseh multinacionalnih podjetij. Predlog socialistov, naj bo prag finančnega pretoka podjetij manjši, in sicer najmanj 40 milijonov evrov, so poslanci Evropskega parlamenta včeraj na plenarnem zasedanju zavrnili. Sistem poročanja po državah, ki naj bi bil orodje proti izogibanju davkom in manipulaciji davčnega načrtovanja, tako izpušča večji del podjetij.

Na istem zasedanju je parlament sprejel tudi nezavezujočo resolucijo, da Kitajski ne podeli statusa tržnega gospodarstva. Predlog Evropske komisije so zavrnili zaradi posledic, ki bi jih status povzročil na ekonomsko rast in delovni trg Evropske unije. Kitajska prekomerna produkcija in poceni izvoz že vplivata na evropsko gospodarstvo, predvsem na jeklarski sektor. Že zdaj je Kitajska označena kot največji izvoznik produktov jekla, ki so na trgu na voljo pod povprečno vrednostjo domačih proizvodov. Ukrepi, ki bi zavarovali domači trg, bi bili s podelitvijo statusa tržnega gospodarstva Kitajski neizvedljivi. Komisija pričakuje, da bo dokončna odločitev o statusu kitajskega gospodarstva sprejeta do julija.

Po odstopu avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna so za ta položaj socialdemokrati zdaj izbrali Christiana Kerna, direktorja avstrijskih železnic. Kern bo sam oblikoval vladno ekipo. Avstrijski mediji poročajo, da bo prišlo do sprememb na nekaterih ministrskih položajih, a podrobnosti niso znane. Reinhold Mitterlehner, sedanji začasni kancler, pričakuje nadaljevanje restriktivne begunske politike.

Višje sodišče v Johannesburgu je odločilo, da lahko bivši in trenutno zaposleni južnoafriški rudarji vložijo skupinsko tožbo proti okoli 30 rudarskim podjetjem zaradi zdravstvenih težav, ki izvirajo iz dela. To bo največja tovrstna tožba v zgodovini Južnoafriške republike. Veliko rudarjev trpi za silikozo, ki jo povzroča dolgotrajno vdihovanje prahu, ki vsebuje prost silicijev dioksid. Tožba bi lahko podjetja stala na stotine milijonov dolarjev.

Od bolnih rudarjev pa k bolj lahkotni temi. Samoklicana plemenitost ni posebnost slovenske politične scene. Kambodžski premier Hun Sen od medijev zahteva, da je v vseh javnih občilih predstavljen s polnim kraljevim nazivom. Navajanje šestih nazivov je nujno, novinarji drugače lahko izgubijo licenco. Beseda naj bo kraljevska, dejanja pač ne štejejo toliko.

OFF sta pripravila praktikantka Larisa in Vid.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

janko, vrati se :(

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.