OFF vstaje ljudstva

Aktualno-politična novica
11. 1. 2013 - 14.26
 / OFF

Japonska vlada pod vodstvom Šinza Abeja je sprejela stimulacijski paket za japonsko gospodarstvo, ki je težak 20.200 milijard jenov ali 173 milijard evrov. Z omenjenim paketom naj bi japonsko gospodarstvo doživelo dvoodstotno gospodarsko rast. Finančna spodbuda bo segla tudi v velike javne gradbene projekte, s katerimi bi pospešili obnovo območij na severovzhodu države, ki so bili razdejani po uničujočem cunamiju leta 2011. S tovrstno stimulacijo naj bi dobili okoli 600.000 novih delovnih mest. Medtem številni strokovnjaki dvomijo, da bo imel paket dolgotrajen učinek na japonsko gospodarstvo. Predvsem naj bi šlo za začasno oživitev gospodarstva v deželi vzhajajočega sonca. S stimulacijskim paketom naj bi sicer država izšla iz kronične deflacije, ki pesti tretje največje gospodarstvo sveta že več let. V letu 2011 se je Japonsko gospodarstvo skrčilo za 0,6 odstotka, za lani pa podatka še niso objavili.

Sirski uporniki so prevzeli nadzor nad največjim letalskim oporiščem na severu Sirije. Bazo Taftanaz so zavzeli po več dneh ostrih spopadov z režimskimi silami. Zavzetje letalskega oporišča pomeni pomemben napredek za upornike. Ti trenutno nadzorujejo večje predele severa in vzhoda države, s silami sirskega predsednika Bašarja al Asada pa se bojujejo v večini večjih mest, vključno s predmestjem Damaska. Taftanaz je največje letalsko oporišče, ki ga je uspelo upornikom zavzeti od začetka upora v državi pred 22 meseci. Pred tem so prevzeli nadzor nad relativno majhnim letališčem Hamdan blizu meje z Irakom na vzhodu ter nad vojaškim letališčem v bližini Damaska.

Italijansko državno tožilstvo je zaradi domnevnega pakta med državo in mafijo izpred 20 let predlagalo začetek sojenja 11 ljudem. Med njimi so tudi nekateri visoki politiki in mafijski šefi, za katere je obtožnice tožilstvo izdalo že julija lani. Sicilijanski tožilec Nino Di Matteo je namreč predlagal, da se štirim mafijskim šefom, vključno s Salvatorejem Riinom in Giovannijem Bruscom, sodi zaradi nasilja in groženj državi. Poleg njih naj bi na zatožno klop sedli še trije nekdanji policisti in več znanih politikov. Med njimi sta nekdanji minister in senator Marcello Dell'Ultri, ki velja za tesnega zaveznika nekdanjega premiera Siliva Berlusconija, in nekdanji minister Nicola Mancino. Zaradi povezav z mafijo naj bi odgovarjal tudi sin nekdanjega palermskega župana Massimo Ciancimino, ki je že star znanec policije iz mafijskih preiskav. Tožilstvo politikom očita, da so v 90. letih minulega stoletja želeli doseči dogovor s sicilijansko mafijsko združbo Cosa Nostra. Pogajanja naj bi potekala prek senatorja Dell'Ultrija in posrednikov v policiji, cilj pa je bil doseči končanje nasilja po nizu krvavih bombnih napadov. V zameno naj bi država omilila stroge zaporne pogoje za stotine članov Cose Nostre.

Na sedežu društva slovenskih pisateljev se je včeraj zgodil prvi izmed treh javnih forumov v okviru razmišljanj o stanju prihodnje družbe na Slovenskem. Forumi so sicer tematsko razdeljeni. Prvi se je ukvarjal z Ustavo Republike Slovenije, drugi se bo z gospodarstvom in tretji s stanjem visokega šolstva. Javni forum glede spreminjanja oziroma nespreminjanja Ustave ter glede njene vloge v slovenski družbi je vodil Tone Peršak z gostoma, ustavnima pravnikoma Andražem Terškom in Cirilom Ribičičem. Celoten forum boste lahko poslušali v ponedeljkovi Indoktrini, za okus pa poslušajmo Toneta Peršaka.

Izjava je v posnetku.

V slovenski prestolnici pa se bo danes zgodila druga vseslovenska vstaja s pozivom „Fsa Slovenija pred parlament.“ Zaradi relativne ravnodušnosti slovenske politike do dosedanjih protestov in nerazumevanja želja ljudstva se tokrat poziva k še večji udeležbi in k enotnim zahtevam. Pričakuje se prisotnost številnih skupin slovenske civilne iniciative, ki so se formirale v zadnjem času. Ena izmed teh je tudi Odbor za pravično in solidarno družbo, katere član je tudi Igor Vidmar. Z njim več o današnjem popoldnevu v Ljubljani.

Izjava je v posnetku.

Na ulicah se vsekakor odvijajo zanimivosti. Ena izmed teh se je zgodila včeraj v Mariboru, ko je na pot študentu Gregorju stopil policist. Danes opoldan je bilo pešcem onemogočeno sprehajanje po Čopovi in na Prešernovem trgu v Ljubljani saj naj bi se tam nahajala bomba. Poslušajmo Gregorjevo izjavo o včerajšnjem pripetljaju:

Izjava je v posnetku.

Protest se bo začel ob 16.30 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Hkrati se bo odvijal drugi Protestival, ki bo prisotnim predstavil široko programsko paleto. Vabljeni!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.