OFF za preučevanje rib

Aktualno-politična novica
12. 8. 2020 - 15.00
 / OFF

V Združenem kraljestvu je minister za izobraževanje Gavin Williamson dan pred podelitvijo spričeval po otoški različici mature pomiril angleške dijake s spremembo načina ocenjevanja. Po predhodnem načrtu bi maturitetno oceno zaradi spremenjenih pogojev po vzniku koronavirusne epidemije brez opravljanja testa določila izpitna komisija na podlagi mnenja profesorjev. Odločitev je sledila povišanju ocene več kot 75 tisoč dijakov na Škotskem, ki so pred tem neupravičeno prejeli prenizko oceno - ta je temeljila na predhodnih uspehih njihovih šol. Po jutrišnjem prejetju spričeval se bodo dijaki lahko pritožili in uveljavili oceno iz nestandardizirane predčasne oziroma v neposrednem prevodu posmehovalne mature ali pa jeseni opravljali redni maturitetni test. 

O protestih in splošnih družbeno-političnih razmerah v Maliju
 / 18. 7. 2020
Po tritedenskem zatišju je več tisoč protestnikov proti predsedniku, združenih v gibanje Peti junij, ponovno zasedlo ulice malijske prestolnice Bamako. Ponovnega vznika protestov ni preprečil poziv k dialogu, ki ga je na protestnike naslovil nekdanji nigerijski predsednik Goodluck Jonathan, mediator pod pokroviteljstvom Ekonomske skupnosti zahodnoafriških držav, niti zamenjava devetih ustavnih sodnikov, ki so omogočili spremembo volilnega izida v prid Ibrahimu Boubacaru Keiti. Pred protestniškim dopustom so policisti med tridnevno civilno nepokorščino med enajstim in trinajstim julijem ubili 11 demonstrantov.

...razen če so muslimani
 / 12. 12. 2019
V večmilijonskem južnoindijskem mestu Bangalore, ki velja za silicijevo dolino Indije, pa je nekajtisočglavo množico na ulice spravila neposrečena objava na socialnem omrežju Facebook, ki naj bi jo objavil Naveen, nečak kongresnika Akhande Srinivasa Murthyja. V njej naj bi omalovaževal ime Alahovega preroka Mohameda. Protestniki so v zameno zažgali nekaj policijskih avtomobilov ter poškodovali približno šestdeset policistov in nekaj kongresnikove lastnine. Na drugi strani je policija priprla sto deset protestnikov in vsaj dva ubila.

 

Beloruske predsedniške volitve ali kako po 26 letih zamenjati predsednika
 / 7. 8. 2020
Medtem ob protestih proti ponovno izvoljenemu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku izginjajo novinarji. V preteklih sedmih dneh naj bi bilo aretiranih vsaj 55 tujih in domačih novinarjev, več deset pa je še vedno pogrešanih.  

Otoška tihooceanska brez-covidna Republika Vanuatu, z nekaj manj prebivalci kot Mestna občina Ljubljana, ne prodaja potnih listov, kot navajajo nekateri evropski mediji. Tako vsaj pojasnjuje direktor oddelka za potne liste in priseljevanje Jeffrey Markson. Evropski poročevalci so za nakupovanje potnih listov verjetno zamenjali vladni program upravljanja demografije, ki omogoča nakup vanuatujskega državljanstva proti plačilu skoraj 130 tisoč evrov. Šele po tem nakupu lahko človek, denimo nekdo, ki bi rad ubežal virusu, po standardnem postopku zaprosi za potni list in se preseli na otoško brez-covidno državico. 

Margrethe Vestager
Evropska komisija od Appla zahteva plačilo izognjenih davkov
 / 30. 8. 2016
Patentni troli, to so podjetja, specializirana za upravljanje s patenti, čeprav nimajo proizvodnje, so zmagali v še eni bitki z informacijsko-tehnološkimi konglomerati, konkretno s podjetjem Apple. Sodišče v zahodnem Teksasu je namreč ustvarjalcem vseh napravic s predpono i naložilo pol milijarde evrov težko odškodnino za uporabo tehnologije, ki omogoča uporabo mobilnih omrežij 4G in si jo patentno lasti podjetje Panoptis. Slednje naj bi dlje časa poskušalo s pogajanji iztržiti zakupnino tehnologije, a Apple ni pripravljen plačati podjetjem, ki, citiramo: ˝le kopičijo patente, v resnici pa zavirajo razvoj informacijske tehnologije˝. Zahodnoteksaško okrajno sodišče velja za Meko patentnih trolov, v prvega pol leta so obravnavali 750 patentnih pritožb, kar zaradi ekonomskih učinkov patentnosodiščnega turizma odobravajo tudi lokalni prebivalci.

Ob šestdesetletnici osvoboditve Republike Čad izpod francoskih kolonialnih krempljev svečano razglašamo predsednika Idrissa Debyja za najvišjega poveljnika - feldmaršala - čadske vojske. Tamkajšnji parlament je storil enako, le da je svojo odločitev utemeljil z zmagoslavno, a še nedokončano borbo proti džihadistom, ki se je začela aprila. Aktualnopolitična redakcija po drugi strani imenovanje za feldmaršala utemeljuje z novo profilno sliko na Debyjevem profilu na Twitterju, ki neomajno dokazuje njegovo feldmaršalnost. Čestitamo! 

ZNANSTVENA REDAKCIJA SPOROČA:

O cepivih in cepljenju.
 / 4. 1. 2017
Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek najavil izdajo certifikata s strani ruskega Ministrstva za zdravje, ki odobrava uporabo prvega cepiva proti novemu koronavirusu na omejeni populaciji. Cepivo, poimenovano Sputnik V, je razvil Državni raziskovalni center za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja in bo sprva dostopno manjši skupini ogroženih ljudi, med drugim ostarelim ter zdravstvenim delavcem. V širšo uporabo bo cepivo domnevno prišlo po prvem januarju 2021, ko bodo predvidoma izvedene ustrezne klinične študije na večji populaciji. 

Novica je presenetljiva, saj je cepivo prišlo v postopek registracije po le 2 mesecih kliničnih testov, izvedenih na zgolj 76 osebah. Običajno mora cepivo pred uporabo preiti tri klinične faze, ki skupaj zajemajo vzorec nekaj 10 tisoč ljudi ter lahko trajajo več mesecev. V času, ki so ga ruski raziskovalci in raziskovalke imeli na voljo, je bila lahko kvalitetno izvedena le prva faza kliničnih testiranj. 

Kljub izjavi ruskega ministra za zdravje Mihaila Muraška, da je cepivo Sputnik V “varno in izredno učinkovito”, njegova dejanska učinkovitost ne bo znana še več mesecev, v vmesnem času pa lahko daje lažen občutek varnosti ter vodi tudi do nepredvidljivih zdravstvenih zapletov. Najava odobritve uporabe Sputnika V je tako bolj kot olajšanje videti kot šopirjenje Rusije v dirki za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu in spominja na vesoljsko dirko v času hladne vojne, na kar jasno aludira že ime cepiva.

NOVICE IZ SLOVENIJE:

Društvo za preučevanje rib Slovenije je zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin ovadilo Ministrstvo za okolje in prostor pod vodstvom Andreja Vizjaka. V društvu so namreč prepričani, da so na ministrstvu ponaredili njihov dopis o preklicu zahteve za vključitev v integralni postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. V ponarejenem dopisu naj bi se društvo statusu odpovedalo, saj naj bi bila bitka že vnaprej izgubljena, sledi ponarejanja pa so opazne na logotipu, podpisu predsednice ter v argumentaciji. Zahtevo za vključitev kot stranski udeleženci so sicer na ministrstvo naslovili konec prejšnjega meseca, a izvršni oblastniki prostora in okolja, kot kaže, ne želijo ovir na poti k izgradnji prednostnega projekta - zadnje v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi. Minister Andrej Vizjak o poneverbi listine in nasploh o onemogočanju društva za preučevanje rib ne ve nič.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness