OFF zakona o FURSu

Aktualno-politična novica
20. 1. 2023 - 15.00
 / OFF

Predsedniške volitve v Kazahstanu
 / 21. 11. 2022

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev je razpustil parlament in sklical predčasne volitve. Volitve bodo marca, po besedah Tokajeva pa so potrebne za izvršitev ustavne reforme, ki je lansko poletje prestala referendum. V skladu z reformo volilnega sistema bodo poslanci izvoljeni po mešanici večinskega in proporcionalnega volilnega sistema. Reforma je poleg tega znižala število članov potrebnih za registracijo politične stranke. Od reforme sta nastali dve novi stranki, skupno pa je v Kazahstanu pred parlamentarnimi volitvami sedem strank. Tokajev je oblast od dolgoletnega predsednika Nursultana Nazarbajeva prevzel leta 2019, v začetku lanskega leta pa se je proti svojemu političnemu botru obrnil in kadre, zveste nekdanjemu predsedniku, odstranil s pomembnih državnih funkcij. Na predsedniških volitvah lanskega novembra je Tokajev zmagal z več kot 80 odstotki prejetih glasov. Pretekli teden so v Kazahstanu že izvedli volitve v zgornji dom parlamenta, volilni kvorum pa je bil izpolnjen 45 minut po odprtju volišč.

Spremembo datuma volitev je naznanil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. V govoru pred člani svoje stranke je dejal, da bi volitve v Turčiji lahko izvedli 14. maja, namesto 18. junija, kot je bilo sprva predvideno. Pred volitvami je Erdogan opozicijo že dodobra zdesetkal.

Pentagon bo v Ukrajino poslal sveženj vojaške opreme v vrednosti 2,3 milijarde evrov. Paket vojaške pomoči vključuje strelivo, raketne sisteme in številna vojaška vozila, vendar ne vključuje tankov. Nemški kancler Olaf Scholz se je zavezal k temu, da bo Nemčija v Ukrajino poslala svoje tanke Leopard 2 pod pogojem, da ZDA storijo enako. V Pentagonu trdijo, da ameriški tanki Abrams ukrajinski vojski ne bi koristili, ker bi predstavljali preveliko logistično breme v primerjavi z nemškimi tanki, ki so po njihovem lažje na voljo.

Nemška sindikalna centrala Verdi je napovedala stavko delavcev Nemške pošte. Stavka so napovedali po neuspešnih pogajanjih med nemško vlado in sindikalno centralo, ki zahteva 15-odstotni dvig plač za približno 160 tisoč zaposlenih v najnižjih plačnih razredih. Zadnji dvig plač za poštne delavce se je zgodil pred letom dni, in sicer za dva odstotka. Sindikati trdijo, da najnižje plačani delavci Nemške pošte s trenutnimi plačami ne morejo kriti osnovnih življenjskih stroškov. Pri Verdiju so napovedali stavke, vse dokler vlada ne izpolni zahtev.

Direktor Fox Corporationa, Rupert Murdoch, je bil poklican na zaslišanje pred okrajno sodišče v Los Angelesu zaradi namernega širjenja lažnih novic o volilnih goljufijah na ameriških predsedniških volitvah. Televizija Fox News je po volitvah leta 2020 poročala o domnevnih volilnih goljufijah. Tožbo zoper Fox News je na višje sodišče v zvezni državi Delaware dalo podjetje Dominion Voting Systems, ki proizvaja volilne naprave za ameriške volitve. Dominion televizijo Fox News toži, ker so na televiziji trdili, da je Dominion namerno priredil volilne naprave v zaroti proti poraženemu Donaldu Trumpu. Dominion od Fox Corporationa zahteva odškodnino v višini 1,6 milijarde evrov. 

Predsednik Sierre Leone Julius Maada Bio je podpisal zakon o enakosti spolov in opolnomočenju žensk. Cilj zakona je odprava neenakosti med spoloma. Po zakonu bo vsaj 30 odstotkov vseh zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju moralo biti žensk. Enaka kvota bo veljala tudi v parlamentu. Zakon uvaja tudi štirinajst tednov porodniške odsotnosti, enako plačilo in enake možnosti usposabljanja za ženske.

Odbor državnega zbora za finance je zavrnil predlog novele zakona o finančni upravi oziroma Fursu. Zanj so glasovali le poslanci Gibanja Svoboda. Novelo zakona je Državni zbor potrdil sredi decembra, in sicer z 38 glasovi poslancev Gibanja Svoboda. Poslanci Levice in Socialnih demokratov so se glasovanja vzdržali zaradi po njihovem sporne določbe, ki bi inšpektorjem Fursa brez sodne odredbe omogočala pridobivanje podatkov o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov. Ker je Državni svet izglasoval odložilni veto na novelo zakona, je vlada za vnovično sprejetje novele potrebovala absolutno večino v Državnem zboru, a je ni imela niti v parlamentarnem odboru. Gre za prvi zakon nove vlade, ki je zaradi nestrinjanj v koaliciji padel. 

Iz Gibanja Svoboda je medtem izstopil nekdanji minister in poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli. Iz stranke je izstopil, ker naj bi mu bilo onemogočeno uveljavljanje pravic in dolžnosti, te pa bo odslej poskušal uveljavljati v Demokratični stranki upokojencev Slovenije. 

Stanje in prihodnost slovenskega letalskega prevozništva
 / 26. 3. 2021

Odbor državnega zbora za gospodarstvo je podprl vladni predlog interventnega zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti. Pomoč bodo dodelili v obliki subvencije, ki predstavlja do petdeset odstotkov letališke pristojbine, ki jo mora prevoznik plačati letališču. Pozive k ustanovitvi nacionalnega letalskega prevoznika so poslanci večinoma označili kot slabo rešitev. Skupna vrednost pomoči je 5,6 milijona evrov letno, še prej pa mora ukrep odobriti Evropska komisija. Konkreten seznam subvencioniranih letalskih linij ni znan, po besedah bodoče ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek bo nastal na podlagi študije o potrebah slovenskega gospodarstva in turizma. Bratušek je sicer, ko je bila predsednica vlade, prodala brniško letališče in sprejela sklep o prodaji Adrie Airways, ustanovitev novega nacionalnega letalskega prevoznika pa je bila ena od predvolilnih obljub njene nekdanje stranke. 

Komunala Trbovlje je po sredinem protestu občanov sprejela ukrepe za blažitev energetske draginje. Prvi ukrep je 15-odstotni popust na ceno variabilnega dela ogrevanja, ki bo upoštevan za trboveljska gospodinjstva, priključena na daljinsko ogrevanje. Drugi ukrep je nadaljnja pocenitev toplote, ki bo prišla v veljavo februarja, ko bodo ceno za megavatno uro brez davka znižali s 159 na 129 evrov.

OFF je pripravil vajenec Tilen, pomagal je Jan.

Foto: Wikimedia commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness