OFF zamrznitev

Aktualno-politična novica
1. 8. 2019 - 15.00
 / OFF

Investicijska konferenca v Bahrajnu
 / 26. 6. 2019
Ameriško finančno ministrstvo je uvedlo sankcije proti iranskemu zunanjemu ministru Džavadu Zarifu. Sankcije obsegajo zamrznitev Zarifovega premoženja v Združenih državah Amerike in Američanom prepovedujejo poslovanje z njim, lahko pa bodo vplivale tudi na Zarifova potovanja na sedež Združenih narodov v New Yorku - o podelitvi vize bodo namreč odločali pri vsakem obisku posebej. Po besedah ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea je razlog za uvedbo sankcij Zarifovo udejanjanje in širjenje politike iranskega vrhovnega voditelja Alija Khameneja po svetu, v ozadju pa naj bi bili tudi intervjuji, ki jih je Zarif opravil z ameriškimi mediji ob zadnjem obisku prejšnji mesec - tudi Pompeo si je namreč zaželel tovrstnega zanimanja iranskih medijev. Zarif je zatem tvitnil, da se Pompeo lahko odzove na mnoge prošnje iranskih novinarjev in da tega do sedaj še ni storil. Tudi to pa mu očitno ni pomagalo, da bi se izognil uvedenim sankcijam, vendar je na twitterju pojasnil tudi, da ga le-te ne bodo prizadele, saj nima ne lastnine ne interesov zunaj Irana.

Nadaljujemo v Združenih državah Amerike. Senat je s 56 glasovi za in 34 proti - deset senatorjev ni glasovalo - potrdil Kelly Craft za novo veleposlanico pri Združenih narodih. Nasledila bo Nikki Halley, ki je odstopila oktobra lani. Craft je pred tem, od leta 2017, delovala kot veleposlanica v Kanadi, njeno imenovanje pa je še eno v vrsti tistih, s katerimi se predsednik Donald Trump zahvaljuje svojim donatorjem. Zakonca Kelly in Joe Craft sta namreč dolgoletna podpornika republikanske stranke, za Trumpovo kampanjo pa sta v predsedniški tekmi leta 2016 prispevala več kot dva milijona dolarjev.

Nizozemska in Švica sta zamrznili financiranje Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu, poznane pod kratico UNRWA. Državi sta odločitev sprejeli, potem ko je medijska hiša Al Jazeera v ponedeljek objavila notranje poročilo agencije, v katerem etična komisija ugotavlja več dejanj zlorabe položaja višjih uradnikov, kot so neprimerno vedenje do podrejenih, nepotizem in koncentracija moči. Združeni narodi so zaradi obtožb uvedli uradno preiskavo, v okviru katere so preiskovalci že obiskali prostore UNWRE v Jeruzalemu in Amanu. Finančni pritisk na organizacijo, ki od arabsko-izraelskega konflikta leta 1949 na območju Zahodnega brega, Jordanije, Libanona in Sirije vodi humanitarno dejavnost, se tako stopnjuje vse od lanskega leta, ko je Trumpova proizraelska administracija ustavila financiranje, s čimer je UNWRA izgubila 300 milijonov evrov letno.

Sedem let po Arabski pomladi se Tunizija spopada s tranzicijskimi turbulencami
 / 12. 1. 2018
Tunizijska volilna komisija je objavila nov datum predsedniških volitev. Te bodo potekale 15. septembra in ne 17. novembra, kot je bilo sprva predvideno. Do spremembe datuma je prišlo zaradi nenadne smrti predsednika Bežija Kaida Esebsija, ki je umrl 25. julija v 92. letu starosti. Volilna komisija z objavljenim urnikom tako ni upoštevala pripomb nekaterih predstavnikov političnih strank in civilne družbe, ki so želeli, da bi predsedniške volitve izpeljali skupaj s parlamentarnimi 6. oktobra. Po smrti Esebisija do izvolitve novega predsednika to funkcijo sicer opravlja predsednik parlamenta Mohamed Ennaceur.

V pristaniškem mestu Aden na jugu Jemna, kjer ima sedež mednarodno priznana jemenska vlada, je med vojaško parado v oporišču al-Džala prišlo do zračnega napada z balističnimi raketami in brezpilotnim letalnikom. Umrlo naj bi najmanj 32 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skupina hutijskih upornikov, ki med drugim nadzorujejo tudi Sano, glavno mesto Jemna. Omenjena skupina naj bi bila odgovorna tudi za samomorilski napad v soseski Omar-al Mokhtar, v katerem so bili ubiti trije policisti, ranjenih pa 20, večinoma civilistov. Vojna v Jemnu traja že več kot štiri leta, razrešitev konflikta pa ni nič bližje.

Po večtedenskih protestih je odstopljeni portoriški guverner Ricardo Rossello za svojega naslednika predlagal Pedra Pierluisija, odvetnika in nekdanjega predstavnika Portorika v ameriškem senatu med letoma 2009 in 2017. Za nastop funkcije ga mora potrditi še zakonodajna veja oblasti, a se zdi, da Pierluisi ne uživa zadostne podpore za izvolitev. Iskanje novega guvernerja se posledično zapleta, saj je pravosodna ministrica Wanda Vazquez, ki so jo mnogi videli kot Rossellovo naslednico, to možnost zavrnila.

Portoriko
O dolžniški krizi, v kateri se je znašel ameriški prekomorski teritorij Portoriko
 / 25. 5. 2016
Če so Portoričani na demonstracijah dosegli svoj cilj, pa je nekaj manj upanja za Grke, ki so v središču atenske alternativne četrti Exarchia protestirali proti izpustitvi Epaminondasa Korkoneasa, policijskega specialca, ki je leta 2008 ubil 15-letnega Alexisa Grigoropoulosa. Ulice je takrat zajela vsesplošna vstaja, sodišče pa je Korkoneasa spoznalo za krivega umora in ga obsodilo na doživljenjsko zaporno kazen. V ponedeljek je sodišče nato kazen zmanjšalo na 13 let, dan kasneje pa je Korkoneas, ki je za zapahi preživel 11 let, v skladu z novo kazensko zakonodajo odkorakal na prostost.

Z današnjim dnem svoj petletni mandat namestnika predsednika Komisije za preprečevanju korupcije pričenja Simon Savski. Na položaju bo nasledil Igorja Lambergerja, ki mu je mandat potekel sredi prejšnjega meseca. Savski, čigar ukaz o imenovanju je predsednik države Borut Pahor podpisal 19. julija, je svojo kariero začel v policijskih vrstah, nadaljeval pa na Ministrstvu za notranje zadeve; nazadnje je na Ministrstvu za pravosodje opravljal naloge svetovalca za varnost. Z nastopom mandata Savskega, ki se je v svoji predstavitvi zavzel predvsem za večjo transparentnost delovanja komisije, bo njen senat spet deloval v  polni, tričlanski sestavi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness