Off združene Evrope proti trojki

Aktualno-politična novica
31. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

V Butanu, ki je bil do leta 2008 absolutna monarhija, od takrat pa se je prelevila v ustavno monarhijo, potekajo druge volitve v državi. V prvem krogu bo okoli 400 tisoč volilnih upravičencev izbralo dve stranki, ki se bosta za večino v 47-članskem parlamentu potegovala naknadno v drugem krogu 13. julija. Poleg vladajoče desnosredinske Druk Phuensum Tshogpa in opozicijske Ljudske demokratične stranke se za stolčke v parlamentu potegujeta še dve novi levosredinski stranki. Sedanji vladajoči stranki se sicer zopet obeta zmaga, njeni volivci so namreč predvsem ljudje iz ruralnega okolja, ki jih je več kot 70 odstotkov. Volivci iz mest so manj navdušeni do dela vlade. Očitajo ji predvsem korupcijske škandale, pomanjkanje novih delovnih mest, šibek zasebni sektor in likvidnostni krč nacionalne valute.

Mineva 24 let od pokola protestnikov na Trgu nebeškega miru, ki se je zgodil leta 1989 v noči s tretjega na četrti junij. Na njem je bilo ubitih nekaj tisoč ljudi, ki so se zavzemali za večjo družbeno in politično svobodo. Sorodniki ubitih so ob bližajoči se obletnici pokolov na sedanjega predsednika Kitajske Xi Jinpinga naslovili odprto pismo, v katerem kritizirajo stanje v državi, ki da se vrača na pot ortodoksne maoistične ideologije. Ob tem zahtevajo tudi, da se ponovno razišče dogodke iz usodne junijske noči ter obelodani vse informacije o ubitih. Nadalje pa tudi, da se najde in obsodi vse vpletene v pokol. Kitajska partija sicer še vedno opravičuje represijo in nasilje v imenu prihodnosti partije in države.

Nekaj tisoč ljudi je v mestu Gao na severu Malija protestiralo proti Franciji in njenemu vodenju mirovnih pogajanj. Organizatorji, koalicija uporniških skupin s severa Malija, trdijo, da so Tuaregi pri razreševanju problemov in iskanju miru zapostavljeni, saj da ne sedijo za pogajalsko mizo. Medtem ko kolegi v sosednji Burkina Fasu pri tamkajšnjih pogajanjih sodelujejo. Kot je povedal eden od protestnikov, želijo vedeti, kakšne so francoske namere v regiji. Spomnimo, nemiri na severu Malija so se začeli z uporom Tuaregov, kar pa so izkoristile skrajne islamske skupine, ki so tudi botrovale prihodu francoskih sil.

Nezaposlenost v evroconi je dosegla novo najvišjo stopnjo, kar je trend že 24. mesec zaporedoma. Če je bila ta v marcu 12.1-odstotna, se je v aprilu povzpela za dodaten odstotek. Brez dela je tako v prejšnjem mesecu ostalo dodatnih 95 tisoč ljudi, skupaj je tako brez dela že 19.38 milijonov ljudi. V največjem sranju sta Španija in Grčija, kjer je brezposelnost večja od 25 odstotkov, najbolje gre Avstriji, kjer je brez uradne zaposlitve manj kot dvajsetina prebivalcev.

Za takšno sliko Evropske unije mnogi krivijo rigorozne varčevalne ukrepe, ki jih vsiljuje tako imenovana trojka, Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad. Proti takšni politiki, ki je spravila na kolena predvsem periferne države Evropske unije, bo jutri, prvega junija, potekal protest v vsaj 10 državah Evropske unije in skupaj v več kot 70 mestih. Predlog za skupne evropske demonstracije je bil dogovorjen na predlog portugalske organizacije Trojka odjebi. Kot so zapisali v pozivu na protest, je to šele začetek in nikakor ne konec povezovanja Evrope v boju proti neoliberalni politiki. K protestu se preko facebooka poziva tudi v Sloveniji, in sicer so demonstracije napovedane ob 16.00 na Trgu republike. Več o vseevropskih protestih bo govora v današnjem Kultivatorju ob peti večerni.

Že danes pa se začenja Skupščina ljudstva v Ajdovščini, ki se bo nadaljevala tudi jutri. Iniciativa 6. maj, ki je organizirala ljudsko skupščino v Cankarjevem domu, se je odločila, da s podobnim delom nadaljuje in tako odpira nove možnosti demokratičnega delovanja. Zakaj v Ajdovščini in več o sami skupščini aktivistka 6. maja Vesna Bukovec:

Izjavo najdete v posnetku oddaje

Za vse zainteresirane pa še nekaj informacij o prevozu do Ajdovščine in možnosti prenočitve:

Izjavo najdete v posnetku oddaje

Torej za vse informacije pišite na 6.maj.2013@gmail.com ali pa si oglejte facebook stran 6.maj 2013.

Danes ob ne najlepšem vremenu se v Ljubljani začenja sezona, ko boste lahko na različnih točkah po Ljubljani listali po zastonjskih knjigah v Knjižnici pod krošnjami. Stvar ni omejena samo na Ljubljano, tako bo sicer malo kasneje knjižnica organizirana tudi po drugih mestih po Sloveniji, in sicer v Novi Gorici, Kanalu ob Soči, Polhovem Gradcu, Gorici in Izoli. Več nam je povedala vodja projekta, Tina Popovič:

Izjavo najdete v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness