Off zelenih piratov

Aktualno-politična novica
3. 10. 2013 - 17.13
 / OFF

Rusko sodišče v obalnem mestu Murmansku je 17 aktivistov okoljevarstvene organizacije Greenpeace obtožilo piratstva. Preostalih 13 na uradno obtožbo še čaka. Naj spomnimo, da je 18. septembra ladja Arctic Sunrise priplula v bližino naftne ploščadi Prirazlomnaja ruskega oljarja Gazproma v Pečorskem morju. Z gumenjaki so se aktivisti kasneje približali ploščadi in dva od njih sta se skušala povzpeti nanjo, s čimer so skušali opozoriti na problem onesnaženja z razlitjem pa tudi na spornost samega črpanja nafte. Te, kot pravijo, je že sedaj preveč. Obalna straža in uslužbenci na ploščadi so odreagirali precej agresivno, pri čemer so izstrelili nekaj opozorilnih strelov v neposredno bližino aktivistov. Vzpenjajoča se dva aktivista so takoj aretirali, dan kasneje pa je specialna enota v mednarodnih vodah zasegla še Arctic Sunrise in jo skupaj s člani posadke odpeljala v Murmansk.

Po nekaj dneh je sodišče večini aktivistov in tudi neodvisnemu fotografu odredilo dvomesečni pripor zaradi preiskave o potencialnem piratstvu. V Greenpeaceu so nad obtožbami zgroženi, saj, kot pravijo, si nihče od udeležencev protesta ni nameraval prisvojiti tuje lastnine, kar je eden od pogojev za to, da se neko dejanje tretira kot piratstvo. Greenpeace, nekatere druge civilne organizacije in velika večina javnosti tako zahtevajo takojšnjo izpustitev aktivistov. Shod za izpustitev aktivistov bo potekal to soboto po različnih državah sveta, pridružuje se mu tudi Greenpeace Slovenija. Več o njem Tina Peternel iz Greenpeacea:

Izjavo lahko poslušate v posnetku celotne oddaje

Pravosodje Združenih držav Amerike je ukinilo spletno stran Silk Road, prek katere je bilo mogoče kupovati droge vseh vrst. Naslednje dejanje je bilo racija pri domnevnem lastniku strani Rossu Williamu Ulbrichtu, ki je bil na koncu tudi aretiran. Do internetne strani je bilo sicer mogoče priti prek Tora, skozi katerega pridemo v globlje plasti medmrežja. 29-letnemu Ulbrichtu, ki je bil aretiran v San Franciscu, je FBI zasegel približno 3,6 milijona bitcoinov, pri čemer je bil en bitcoin do aretacije vreden okoli 140 dolarjev, od takrat mu je vrednost padla za okoli 30 dolarjev. Sledi sodni proces, na katerem bodo mladeniču sodili za preprodajo drog, za hekanje in za pranje denarja. Primer je tako pokazal, da je internet nadzorovan tudi tam, kjer je do sedaj veljal za nepropustnega.

V zadnji nesreči pred obalo italijanskega otoka Lampedusa je do sedaj utonilo že 82 afriških migrantov, ki so v težkih razmerah skušali doseči Evropo. Iz sredozemskega morja sicer italijanska obalna straža in carina še vedno rešujeta več sto ljudi. Razlog naj bi bil požar na krovu, pred katerim so se ljudje skušali rešiti. Županja Lampeduse Giusi Nicolini je ob tem povedala, da so že aretirali človeka, ki je organiziral prevoz migrantov. Gre za zadnjo v vrste ladijskih nesreč, ko Afričani poskušajo priti v obljubljeno deželo. V ponedeljek je tako pred obalo Sicilije utonilo 13 migrantov, ki so skušali priplavati do obale, potem ko je njihova ladja nasedla.

Gambijska vlada je včeraj sporočila, da se nekdanja britanska kolonija umika iz Commonwealtha. Ob odločitvi so dejali zgolj, da država ne želi biti več članica kakršnekoli neokolonialne institucije. Neimenovan vir znotraj iz Gambije je podal dodatno pojasnilo, zakaj je vlada odstopila od združenja, v katerem je več kot 50 držav, med katerimi so številne nekdanje britanske kolonije. Pravi namreč, da je bila odločitev sprejeta, potem ko je vlada zavrnila lanski predlog Commonwealtha, naj ustanovi komisije za zaščito človekovih pravic, za svobodo medijev in za boj proti korupciji. Na čelu Gambije je že od leta 1994 predsednik Jahja Džameh, ki je stalno tarča kritik zaradi kršitev človekovih pravic.

Human Rights Watch je objavil poročilo, v katerem ugotavlja, da sirska vlada v zaporih nezakonito zadržuje več deset tisoč nasprotnikov režima Bašarja Al Asada. Med njimi so zdravniki, ki so pomagali ranjenim protestnikom, poslovneži, ki so zbirali denar za begunce, in tudi računalniški programerji, ki so sodelovali z novinarji.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na tiskovni konferenci predstavila zadnje konkretne primere težkega izkoriščanja delavcev, na katere so naleteli v okviru projekta Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil. Osredotočili so se predvsem na dve področji, ki ne zadevata strogo migrantskih delavcev. Več sindikalist Goran Lukič.

Izjavo lahko poslušate v posnetku celotne oddaje

 

Posnetek bo na strani jutri, 4. oktobra

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness