OFF zlatega riža

Aktualno-politična novica
6. 8. 2013 - 14.00
 / OFF

Urugvaj širi polje svobode za istospolne pare. Od včeraj naprej se v skladu z aprila sprejetim zakonom izdajajo poročna dovoljenja, na sam poročni obred pa je potem potrebno počakati še deset dni. Prvi istospolni par se je že registriral, sklenjena pa je bila tudi zakonska zveza. Gre za izjemo, saj mladoporočenima moškima ni bilo treba čakati. Eden od njiju namreč boleha za neozdravljivim rakom in naj bi kmalu zapustil ta svet. Urugvaj je sicer za Argentino druga država v Južni Ameriki, ki dovoljuje homoseksualne poroke.

Z odlokom sodišča se je končala devet let trajajoča preiskava o izvoru premoženja nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta. Tožilec Alfonso Insunza je ob tem dejal, da ni bilo dovolj interesa za nadaljevanje preiskave in da na žalost mnoga vprašanja ostajajo neodgovorjena. Najbolj zadovoljna z razpletom je verjetno Pinochetova družina, saj ni bila vložena nobena obtožnica proti družinskim članom, ki še vedno posedujejo zapuščino po leta 2006 umrlem glavi družine v višini 21-ih milijonov dolarjev. Toliko so vsaj našteli v študiji, ki je bila izvedena na zahtevo čilskega vrhovnega sodišča, pri čemer so ugotovili, da je „generalissimo“ z vojaško plačo zaslužil zgolj tri milijone zelencev. Senatni odbor Združenih držav Amerike, torej države, ki je Pinochetu leta 1973 pomagala strmoglaviti demokratično izvoljenega socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja, je leta 2004 ugotovil, da je Pinochet imel več tajnih računov v ameriških bankah. Kasneje so jih odkrili tudi v Evropi in na Karibih. Pinochet je skupaj z družino vedno trdil, da so bogastvo pridobili z varčevanjem, donacijami in investicijami.

V roku enega leta se bodo lahko genskemu igranju s kulturnimi rastlinami vrata na široko odprla na Filipinih. Še par tednov namreč tamkajšnje znanstvenike loči od predložitve gensko spremenjene sorte riža - s pomenljivim imenom „Zlati riž“ - organom za biološko varnost. Zagovorniki ponavljajo že večkrat slišano, a malokrat dokazano tezo, da bo to odpravilo podhranjenost. Po njihovih besedah naj bi pomagal skoraj dvema milijonoma filipinskih otrok, ki trpijo zaradi pomanjkanja vitamina A. Zlati riž je bil genetsko zasnovan tako, da proizvaja beta karoten, ki ga telo pretvori v vitamin A. Z eno skodelico pa naj bi odrasel človek vnesel do 50 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina. Gre za izjemno pomemben mejnik ne samo na Filipinih. Riž je daleč najpomembnejši pridelek, s katerim se prehranjuje več kot 50 odstotkov svetovne populacije. Na Filipinih pa imajo ogromno avtohtonih vrst. Bojijo se predvsem še neznanih križanj med vrstami in posledic.

Sirski uporniki na čelu s skupino Islamska država Irak in Levant, ki je povezana z Al Kaido, so zavzeli vojaško letališče Minnig, ki leži na prometnici med Alepom in turškim mestom Gaziantep. S tem jim je uspelo utrditi položaje na eni od ključnih oskrbovalnih poti severno od Alepa, gre pa tudi za njihovo simbolično etapno zmago po nizu porazov v boju s silami predsednika Bašarja al Asada v osrčju države. Zadnje dni so napredovali tudi v obalni provinci Latakia, ki velja za trdnjavo podpornikov uradnega režima v Damasku. Številni alaviti so območje zapustili v strahu pred maščevanjem večinoma sunitskih upornikov.

Selimo se v Gibraltar. Najnovejši spor na rtu, ki že stoletja traja med Združenim kraljestvom in Španijo, se je pričel prejšnji mesec, ko so gibraltarske oblasti v ozkem zalivu iz 70-ih betonskih blokov zgradile umeten greben. Tamkajšnji organi so gradnjo opravičili, da bodo z njim povečali ribji stalež v zalivu. Medtem ko Španija na drugi strani zagovarja stališče, da so ga zgradili brez potrebnega dovoljenja ter da so s to potezo onemogočili španske ribiče, saj da ne morejo zapustiti pristanišča. Kmalu po začetku dela na grebenu so španske oblasti okrepile mejno kontrolo, kar je povzročilo tudi do sedemurne zamude. Špansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da poleg tega razmišljajo še o uvedbi nove 50-evrske provizije za vse, ki bodo vstopili ali izstopili iz Gibraltarja. Z izkupičkom od dajatev za prečkanje meje pa bi pomagali prizadetim ribičem zaradi uničenja ribjih območij. Madrid sicer že več kot 300 let izpodbija britansko lastništvo nad to strateško točko na jugu Pirenejskega polotoka. Evropska komisija zaenkrat zadev glede uvedbe pristojbin ne komentira, saj nima dovolj podatkov.

Trije skrajni madžarski desničarji so bili zaradi umorov Romov na prvi stopnji obsojeni na dosmrtni zapor, njihov kolega voznik pa na trinajst let. Trojica je v letih 2008 in 2009 izvedla devet napadov na romska naselja pri Budimpešti. Zažigali so hiše in streljali na bežeče prebivalce. Ubitih je bilo šest Romov, med njimi petletni otrok, kakih pet pa jih je bilo huje ranjenih. Tako imenovano brigado smrti so aretirali avgusta 2009. Dva od storilcev sta pripadala sedaj prepovedani paravojaški Madžarski gardi pod patronatom skrajno desničarske stranke Jobbik, eden izmed storilcev pa je kot poklicni vojak služboval tudi na Kosovu. Kasneje je bil zaradi psihičnih težav spoznan za nesposobnega opravljati vojaško službo. Tožilstvo je izpeljavi njihovih akcij pripisalo vojaško preudarnost, vsemu skupaj pa naj bi botrovala velika sovražnost do Romov. Njihov cilj naj bi bil tudi z napadi zasejati čim globlje konflikte med Romi in ostalim prebivalstvom.

Sodba je bila izrečena v nabito polni dvorani, v kateri so se gnetli tako Romi kot tudi nekaj skrajnih desničarjev z bedastimi napisi na majicah. Velikanska pozornost javnosti je tudi posledica trenutne politične klime v državi. Desna vlada premiera Viktorja Orbana je deležna kritik, da ne ukrepa proti skrajni desnici, hkrati pa nič ne naredi proti diskriminaciji Romov. Še več, mestne oblasti v kraju Ozd na severu Madžarske so kljub ekstremni vročini prekinile oskrbo z vodo za neko revno romsko naselje. Kot razlog so navedle, da Romi z vodo razsipavajo, obenem pa zanjo ne plačujejo. V mestu je na oblasti prav Orbanova stranka Fidesz.

Računsko sodišče bo začelo opravljati revizijo smotrnosti in učinkovitosti zagotavljanja strokovne pomoči poslancem v Državnem zboru. V precep bo vzelo poslovanje od začetka lanskega leta do izdaje osnutka revizijskega poročila. O razlogih za revizijo smo vprašali predsednika sodišča Tomaža Vesela:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

OFF sta pripravila Počivalšek in Tadej.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness