Off zunanjih sovražnikov

Aktualno-politična novica
24. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

Izraelski diplomati po vsem svetu so razglasili splošno stavko zaradi nizkih plač in slabih delovnih pogojev. Veleposlaništva bodo ostala zaprta, kot tudi zunanje ministrstvo v Jeruzalemu, zamrznjeno je tudi zastopanje Izraelskih interesov v mednarodnih telesih. Posledično izraelski diplomati Varnostnemu svetu Združenih narodov niso vložili pritožbe zoper Iran glede oboroževanja upornikov v Gazi. Prav tako ne bodo sodelovali na razpravah o petih proti-izraelskih resolucijah, ki bodo zadevale gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

 

Medtem pa Izraelski tekmec Iran gradi repliko Ameriške jedrske letalonosilke. Zahodne obveščevalne službe so perzijsko državo hitro obtožile, da gre za del predstave, v kateri bodo ladjo razstrelili in jo uporabili za proti-ameriško propagando. Malopridni islamski režim pa je pojasnil, da bo uporabljena za drugačen tip propagande. Pripravljajo namreč film o nesprovocirani ameriški sestrelitvi iranskega potniškega letala leta 1988 v katerem je umrlo 290 ljudi in za katero je vodja zračne obrambe na ladji, ki je letalo sestrelila prejel nagrade za zmožnost, citiram, “hitrega in natančnega postopka sprožitve ognja”, konec citata.

 

Hitro in natančno zmožnost sestrelitve letala pa so včeraj dokazale tudi turške zračne sile. Nad turškim zračnim prostorom ob meji s Sirijo so namreč nevtralizirale Sirsko bojno letalo. Posnetek sestrelitve je takoj našel svojo pot na nacionalno televizijo, zato ne moremo zavreči misli, da gre tudi tu za svojevrstno propagandno akcijo. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je namreč v petek prekinil dostop do Twitterja, na katerem so se v zadnjem času pojavljali posnetki pogovorov, ki dokazujejo njegovo vpletenost v korupcijske škandale. Za preusmeritev pozornosti od te poteze, ki je spodbudila burne reakcije tako domače, kot mednarodne javnosti, se je očitno odločil poiskati zunanjega sovražnika.

 

Skupnega sovražnika sta poiskali tudi vladi Združenih držav amerike in Ugande. Ti sta se nekoliko razšli po tem, ko so v Ugandi sprejeli oster proti-gejevski zakon. A se oboji zavedajo medsebojne odvisnosti, Uganda od ameriške podpore svojemu dolgoletnemu režimu, ZDA pa od Ugandske podpore svoji zunanji politiki v Afriki. Piko na i dodajajo še novo odkrite zaloge nafte pod Albertovim jezerom v Ugandi. Zato so obudili spomin na Josepha Konyja in njegove milice, ki so pred desetletjem pustošile po severu Ugande. ZDA so v boj proti temu oslabljenemu in na pol namišljenemu sovražniku v teh dneh poslale dodatnih 150 specialcev in več letal, ki bodo dopolnjevali kontingent 100 vojakov, ki enako misijo v srednji Afriki neuspešno opravlja že leto in pol.

 

V Južni Afriki so imeli v petek državni praznik. Na ta način vsako leto obeležijo mednarodni dan boja proti rasizmu, katerega letošnja tema je vloga voditeljev v boju proti rasni diskriminaciji. Raziskovalci iz univerze v Ohiu so objavili raziskavo o negativnem vplivu temnopoltih nasilnih likov v videoigricah na strpnost mladih. V Franciji poročajo o izboljšanju volivnih rezultatov skrajno desne stranke Nacionalna fronta. Hkrati se je po svetu odvilo več protestnih shodov proti porastu rasizma. V Londonu se je zbralo več tisoč protestnikov. O povezavi med rasizmom in vedno večjo podporo skrajno desnim strankam v Veliki Britaniji ter znotraj EU, ter posledično nujnosti opozarjanja na problematiko smo govorili z Ruairijem O’Neillom, ki je sodeloval pri organizaciji demonstracije.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Na domačem političnem prizorišču doživljamo pretrese. Predsednik države Borut Pahor je padel iz stolčka najpriljubljenejšega politika v državi. Prehitel ga je namreč kmetijski minister Dejan Židan. Nepriljubljenost vlade Alenke Bratušek pa je koristila največji opozicijski stranki SDS, ki se je v javnomnenjskih anketah povzpela na vrh priljubljenosti.

Koalicija za ohranitev javnega zdravstva, ki jo sestavljajo sindikati, gibanja, nevladne organizacije in izvenparlamentarne stranke je napovedala začetek zbiranja podpisov za ohranitev javnega zdravstva. Trdijo, da le ohranitev zdravstvenega sistema izven dosega trga lahko zagotavlja kakovostno in vsem dostopno zdravteveno oskrbo.

 

OFF je pripravil vajenec Zwitter.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness