Opazovanje opazovalcOFF

Aktualno-politična novica
satelit
10. 3. 2022 - 15.00
 / OFF

Danes izjemoma začenjamo z domačimi novicami. Vlada je aktivirala zakon o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe. Vladni sklep določa začasno zaščito za osebe, ki so bile od 24. februarja razseljene iz Ukrajine zaradi ruske vojaške invazije. To zajema ukrajinske državljane, osebe brez državljanstva in državljane tretjih držav, ki so bili v Ukrajini upravičeni do mednarodne ali enakovredne nacionalne zaščite. Sklep zajema tudi osebe, ki so v Ukrajini prebivale na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje in se ne morejo vrniti v svojo državo. Do začasne zaščite bodo upravičeni tudi družinski člani navedenih oseb. Vlada je sklep o začasni zaščiti lahko sprejela po tem, ko je Svet Evropske unije na območju Ukrajine prepoznal vojne spopade, zaradi katerih unija pričakuje prihod velikega števila beguncev. Razlike med obravnavo beguncev po zakonu, ki se uporablja prvič, in siceršnjo obravnavo pojasni Urška Regvar iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij. 

Izjava

Gre za zakon, ki je bil sprejet leta 2005. Njegova podlaga je direktiva Evropske unije iz leta 2001, sprejeta ob poskusu reševanja problematike beguncev iz jugoslovanskih vojn.

Mandatno-volilna komisija je državnemu zboru predlagala imenovanje Aleksandre Hočevar Vinski na mesto vrhovne sodnice. Sodni svet je državnemu zboru predlagal dve kandidatki za mesti na vrhovnem sodišču. Hočevar Vinski naj bi prevzela mesto na civilno-gospodarskem oddelku, zataknilo pa se je pri Magdi Teppey, ki za prevzem mesta na delovnem in socialnem oddelku ni dobila dovoljšne podpore članov komisije. Zanjo je glasovalo pet navzočih poslancev, proti imenovanju pa šest. Kandidatke niso podprli v Slovenski demokratski stranki in Novi Sloveniji.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da je vlada ob nekontrolirani rasti cen pogonskih goriv pripravljena sprostiti blagovne rezerve ali omejiti cene, ki jih je sicer deregulirala predlani. Odločitev bo po ministrovih besedah odvisna od dogovora predstavnikov držav na zasedanju Sveta Evropske unije, ki poteka danes in jutri.

soigu
Analiza taktik na bojiščih in sankcij na tržiščih
 / 4. 3. 2022
Medtem ko scenarije ukrepanja pri nas še preučujemo, je hrvaška vlada že sprejela paket pomoči za blaženje rasti cen energentov in živil, ki ga mora potrditi še večina poslancev v saboru. Paket v vrednosti 661 milijonov evrov vključuje nižanje davka na dodano vrednost za zemeljski plin in živila, kot so meso, sadje in zelenjava. Poleg tega bo Hrvaška subvencionirala nakup plina ogroženim gospodinjstvom in podjetjem ter povečala državne zaloge žita.

Madžarski parlament je izvolil prvo predsednico države, Katalin Novak. Novak je članica vladajoče stranke Fidesz in nekdanja ministrica za družino. Na Madžarskem predsednika države ne volijo neposredno volivci, ampak parlament. Novak je na volitvah podprlo 137 poslancev, proti jih je glasovalo 51. 

Rusija je napadla Ukrajino
 / 25. 2. 2022
V Ukrajini v zadnjem dnevu ni bilo večjih premikov frontnih črt. V zdaj že razpoznaven vzorcu bojevanje potihne v času intenzivnejših diplomatskih pogajanj. Pogovori so danes potekali med zunanjima ministroma. Najvišji ruski diplomat, Sergej Lavrov, in njegov ukrajinski kolega, Dmitro Kuleba, sta se srečala v Turčiji. Gre za srečanje na najvišji ravni od začetka vojne. Osredotočali so se na odprtje evakuacijskih koridorjev in predlog 24-urnega premirja, a se vojskujoči se strani nista dogovorili za nič od tega. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je v več izjavah za medije povedal, da se je pripravljen pogovarjati o nevtralnosti Ukrajine in se odpovedati ambicijam o pridružitvi zvezi NATO, a se želi o tem pogovarjati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom osebno.

Na južnokorejskih predsedniških volitvah je zmagal kandidat opozicijske Stranke moči ljudstva, Jun Suk Jul. Jun je prejel skoraj 49 odstotkov glasov in po petih letih zamenjal predsednika Mun Dže Ina, čigar mandat poteče maja. Volilna udeležba je bila kar 77-odstotna. Južnokorejski predsednik je vodja vlade, novi predsednik pa jo bo moral sestaviti ob dejstvu, ko ima v parlamentu večino Demokratska stranka nekdanjega predsednika. Jun, ki je predhodno opravljal funkcijo državnega tožilca, je v politične vode vstopil šele lani. Pomembno vlogo je odigral zlasti leta 2018, ko je sodeloval pri pregonu nekdanje predsednice Park Gun Hje zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin. 

Severna Koreja je vzpostavila izvidniške satelite, s pomočjo katerih bo država informirana o vojaških posegih Združenih držav Amerike in njenih zaveznic. Vzpostavitev satelitov se je začela po predstavitvi petletnega načrta, ki narekuje njihovo postavitev v sončno sinhroni polarni orbiti za lažji dostop do načrtov ameriških sil. 

Znani so rezultati volitev v petih indijskih zveznih državah, Goi, Manipurju, Utar Pradešu, Utarakandu in Pundžabu. Večino glasov v prvih štirih omenjenih zveznih državah je prejela stranka indijskega premiera Narendre Modija Bharatiya Janata Party, krajše BJP. Za BJP je pomembna zlasti zmaga v Utar Pradešu, ki je najbolj naseljena zvezna država v Indiji. Stranka je s tem potrdila, da ostaja glavna kandidatka za zmago na splošnih volitvah leta 2024. Presenečenje predstavljajo rezultati volitev v Pundžabu, kjer je večino dobila stranka Aam Aadmi Party. Stranka, ki je nastala leta 2012, že vlada v Delhiju, predstavlja pa se kot glavna opozicijska stranka BJP-ju, pri čemer skuša izpodriniti Indijski nacionalni kongres, dolgoletno prevladujočo stranko v Indiji. V pundžabskem parlamentu je stranka Aam Aadmi večino prevzela prav od nacionalnega kongresa. 

OFF je s pomočjo Martina pripravila vajenka Tia.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.