PCTOFF

Aktualno-politična novica
9. 8. 2021 - 15.00
 / OFF

Po osemnajstih letih se začenja – vsaj delni – umik ameriške vojske iz Afganistana
 / 13. 3. 2020
Od umika tujih sil z ozemlja Afganistana se tamkajšnja vojska neuspešno bojuje s Talibi, ki so čez vikend zasedli še tri strateško pomembna mesta – Kunduz, Sar-e-Pul in Taluqan. Gre za glavna mesta treh provinc, skupno pa so jih v manj kot tednu dni osvojili že šest, s tem pa so zasedli večino podeželja. Talibi so do nedavnega območje svojega nadzora širili predvsem po podeželju, v zadnjih tednih pa so se usmerili v urbane centre. K temu naj bi botroval po eni strani umik tujih vojakov, v zadnjem času pa tudi povečano število amriških letalskih napdov, s katerimi poskušajo ZDA pomagati afganistanski vojski v bojih. Takšna taktika je v mestih, kakršno je Kunduz, ki je nekoliko večje od Ljubljane, manj učinkovita in povzroči več civilnih žrtev. Od začetka maja pa narašča tudi število notranje razseljenih – v druge province se je umaknilo skoraj 250 tisoč ljudi. Ofenziva Talibov je usmerjena predvsem na province na severu Afganistana, kjer je bil v devetdesetih letih, ko so Talibi prvič prevzeli oblast v Afganistanu, upor proti njihovi oblasti najmočnejši. 

Danes je bolgarska populistična stranka Obstaja takšen narod – krajše ITN – parlamentu predstavila kandidate za svojo manjšinsko vlado. Filozof, poslanec in kandidat za premierja, Plamen Nikolov, je predsedniku države Rumenu Radevu predal seznam ministrov in njihovih položajev. Drugi znan kandidat je nekdanji veleposlanik Nemčiji, Radi Najdenov. Ostali so novi obrazi, ki jim je politika in poslansko življenje dokaj neznano. Stranka je pred slabim mesecem dni na bolgarskih predčasnih parlamentarnih volitvah prejela največ glasov. Glasovanje o novi vladi bo v parlamentu potekalo v sredo, pri čemer ITN potrebuje navadno večino, to je 121 od 240-ih glasov. Sami zasedajo 65 stolčkov, za podporo pa računajo na protestne stranke, s katerimi pa še niso dosegli dogovora. Podporo je ITN do sedaj izrazila le socialistična stranka BSP, ki ima 36 poslancev. V kolikor vlada ne bo potrjena, mandat pade stranki odhajajočega premierja Bojka Borisova iz stranke GERB. 

V Franciji od danes naprej vstop v lokale in restavracije ter na vlak omogoča zgolj potrdilo o izpolnjevanju pogojev PCT. Že v petek so po Franciji potekali skoraj četrtmilijonski protesti proti obveznemu kovidnemu potrdilu. Zakon je mišljen predvsem kot vzpodbuda za odločitev prebivalstva za cepljenje proti novemu koronavirusu. Sprejet je bil že julija, v četrtek pa ga je potrdil tudi francoski ustavni svet. Tako bodo morali državljani ob vstopu v kavarno, restavracijo, določene trgovske centre, medkrajevne vlake in notranje letalske povezave izpolnjevati pogoje PCT. Že od sredine julija pa velja, da morajo potrdilo ob vstopu predložiti udeleženci večjih prireditev in kulturnih ustanov, kot so to recimo muzeji in kinodvorane. Taisti zakon določa tudi obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev, kar je sprožilo proteste, ki se sicer ob petkih odvijajo že četrti teden.

pepc
Madžarski zakon proti »LGBT propagandi«
 / 15. 6. 2021
Madžarska vlada je izdala odlok, ki omejuje pravice LGBTQ+ skupnosti. Tokrat, v sklopu zakona o omejevanju širjenja vsebin o skupnosti LGBTQ+, se prepovedujejo otroške knjige. No, omejujejo prodajo tistih, ki se ukvarjajo z vsebino, ki bi jo katoliška cerkev označila za grešno. Gre za knjige, ki namigujejo na istospolna razmerja, ter knjige, ki se ukvarjajo s spolno identiteto ter menjavo spola. Prodaja bo prepovedana v radiju 200 metrov okoli šol, pa tudi cerkev. Prav tako nikjer ne smejo biti razstavljene v izložbi, v trgovinah pa morajo biti zavite v papir, tako da se ne vidi naslovnic. Prav ta zakon bo v začetku naslednjega leta šel na referendum, saj Orban krši načela Evropske unije.

Poljska bo ukinila disciplinski senat, ki ga je Sodišče Evropske unije nedavno označilo za neskladnega z evropskim pravom, je napovedal predsednik vladajoče stranke Zakon in red, Jarosław Kaczyński. Kot je povedal Kaczyński, bo disciplinsko zbornico zamenjal nov organ, ki ga naj bi vlada predstavila septembra. Sredi julija se je Sodišče Evropske unije odločilo, da so disciplinski senati za sodnike proti pravu EU, saj nista zagotovljeni nepristranskost in neodvisnost, hkrati pa ni zadostne zaščite pred vmešavanjem zakonodajne ali izvršne veje oblasti. EU je takrat Poljski zagrozila tudi s finančno kaznijo, na kar se je poljsko ustavno sodišče odločilo, da je razsodba Sodišča EU neskladna s poljsko ustavo. Poljska vlada trdi, da je tovrsten senat nujen za preprečevanje korupcije. Do 16. avgusta mora Poljska sporočiti Evropski komisiji, kako bodo izpolnjevali razsodbo.

o ponovni izvolitvi Daniela Ortege
 / 11. 11. 2016
Osrednja volilna komisija v Nikaragvi je v petek diskvalificirala glavno opozicijsko stranko Državljani za svobodo. Ta velja za glavnega nasprotnika ponovni izvolitvi trenutnega predsednika Daniela Ortege na predsedniških volitvah v začetku letošnjega novembra. Predstavnik opozicijskega gibanja Luis Luna je medijem sporočil, da je bil stranki odvzet pravni status. Ortega se z ženo in podpredsednico Rosario Murillo že četrtič poteguje za mandat. EU in ZDA so proti Ortegi, Murillo ter drugim zaradi domnev spodkopavanja demokracije uvedli sankcije, kot so vizumske omejitve.

Italijansko Gibanje petih zvezd je izvolilo novega predsednika. To je postal nekdanji italijanski premier in nestrankarski pravnik, Giuseppe Conte. Na glasovanju ga je podprlo več kot 92 odstotkov članov stranke, ki jih je okoli 67 tisoč. Premiersko funkcijo je opravljal od februarja 2018, pa vse do letos. Prevzel je vodstvo nad Gibanjem, ki že več kot eno leto ni imelo pravega vodstva, vse odkar je bivši predsednik Luigi Di Maio odstopil januarja prejšnje leto. Gibanje je razklal vstop v vlado, ki jo vodi nekdanji guverner Evropske centralne banke Mario Draghi in ima v vladi štiri ministre. 

Policijski sindikat Slovenije je na generalnega direktorja Antona Olaja naslovilo zahtevo za dostop do gradiv strokovnega nadzora nad delom Policijske uprave Ljubljana. Po končanem nadzoru so namreč trije policisti dobli opozorila pred odpovedjo, za kar sindikat meni, da postavlja nevaren precedens. Nadzor se je osredotočal na dva dogodka: odstranitev rumenih jopičev s protesta na dan državnosti in pa na zmerjanje poslancev s strani nasprotnikov zakona o nalezljivih bolezni v zgodnjem juliju. Ob končani preiskavi so trije policisti dobili opozorilo pred prenehanjem delovnega razmerja – na to pa sindikat odgovarja z zahtevo po predaji dokumentacije o postopkih in ugotovitvah strokovnega nadzora dela. 
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness