PetišOFFci

Aktualno-politična novica
8. 4. 2019 - 15.00
 / OFF

O možnostih uresničitve mirovnega sporazuma in vmešavanju tujih sil
 / 1. 6. 2018
Vojaške enote mednarodno priznane libijske vlade premiera Fajeza al Saradža so začele protiofenzivo proti četam tako imenovane Libijske državne vojske Kalife Haftarja, de facto voditelja vzhodne Libije. S tem želijo ponovno osvojiti izgubljena ozemlja, ki jih je zasedla Libijska državna vojska v četrtkovem pohodu nad prestolnico Tripoli. Medtem je mednarodna misija Združenih narodov apelirala na obe strani, da naj pride do dvournega premirja na južnih obronkih Tripolija za evakuacijo ranjenih in zdravniško pomoč. Mednarodna skupnost sicer poziva k ustavitvi spopadov, ki so od začetka ofenzive terjali najmanj 32 žrtev, Združene države Amerike pa so zaradi spopadov iz Libije začasno umaknile svoje vojake.

Protivladni protesti v Sudanu
 / 9. 1. 2019
V sudanski prestolnici Kartum ob 34. obletnici vojaškega upora proti takratnemu predsedniku Džafarju al-Nimeiriju, ki je za kratek čas omogočil demokratičen prenos oblasti, potekajo protesti proti zdajšnjemu predsedniku Omarju al-Baširju. Ta je kmalu po omenjeni demokratični tranziciji izvedel državni udar in prevzel oblast, ki se je sedaj oklepa že 30 let. Protestniki so se zbrali pred poslopjem sudanske vojske, kjer so zahtevali, da vojska stopi na njihovo stran in podpre njihove zahteve po odstopu al-Baširja. Demonstracije so potekale tudi pred ministrstvom za obrambo, kjer so varnostne sile med demonstrante razpršile solzivec. Val demonstracij se je v Sudanu sicer začel decembra lani, njihov glavni sprožilec pa so bile visoke cene življenjskih potrebščin - predvsem kruha in pogonskih goriv - ter slabe gospodarske razmere.

O razlogih za vzpon Jaira Bolsonara na brazilski politični sceni
 / 29. 10. 2018
Protestniki so se zbrali tudi v Riu de Janeiru in drugod po Braziliji, kjer so ob obletnici prestajanja zaporne kazni nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, ki je to funkcijo opravljal med letoma 2003 in 2010, zahtevali njegovo izpustitev. Lula, ki zaradi korupcijskih dejanj in pranja denarja prestaja 12-letno zaporno kazen, še naprej trdi, da je bil obsojen po krivem in da je šlo za politično montiran sodni proces. Lula je namreč želel kandidirati na lanskih predsedniških volitvah, vendar je moral v skladu s tako imenovanim zakonom o čisti državi svojo kandidaturo umakniti.

Ministrica za domovinsko varnost Združenih držav Amerike Kirstjen Nielsen je odstopila. Vest o njenem odhodu je na Twitterju naznanil predsednik ZDA Donald Trump, ki je sporočil, da bo vajeti ministrstva do nadaljnjega prevzel komisar za carine in zaščito meje Kevin McAleenan. Nielsen je bila na položaju 18 mesecev, njen mandat pa je bržčas še najbolj zaznamovala politika ločevanja otrok na meji z Mehiko, zaradi katere so ameriške oblasti od družin migrantov ločile več kot 2700 otrok. Odstop, ki ga je Nielsen ponudila dva dni po tem, ko je s predsednikom obiskala mehiško mejo, naj bi bil posledica Trumpovega nezadovoljstva z njenim delom, predvsem zaradi njenih komentarjev, da bi bilo zaprtje mejnih prehodov za migrante in prenehanje sprejemanja prosilcev za azil neučinkovito ter neprimerno.

Zmagovalka parlamentarnih volitev v Andori je vladajoča stranka Demokrati za Andoro pod vodstvom Xavierja Espota, ki je v 28-članskem parlamentu osvojila 11 sedežev, vendar izgubila večino. Na drugem mestu ji s 5 osvojenimi sedeži sledi stranka Socialnih demokratov, na tretje mesto pa se je s 4 poslanci zavihtelo zavezništvo socialistov in liberalcev. Obdobje pred volitvami so sicer zaznamovali protesti, ki so v tej kneževini dokaj nenavaden pojav; razlog za te so visoke cene nepremičnin in reforma javne uprave.

Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, danes v Kočevju za delovno ljudstvo odpira svojo prvo evropsko tovarno robotov in prvo tovrstno tovarniško podružnico zunaj Azije. Odprtje tovarne, ki poskusno obratuje od novembra lani, poteka ravno v času oddajanja te oddaje v etru; po napovedih se ga udeležujejo predsednik vlade Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc. Povezave Yaskawe s Slovenijo segajo v leto 1994, ko je korporacija prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Zakaj je ravno Slovenija tista dežela delovnega ljudstva, ki jo je Yaskawa identificirala kot idealno lokacijo za svojo tovarno, pojasnjuje minister Zdravko Počivalšek.

Izjava

Represija nad Hrana, ne orožje v ZDA; veričkarska pratika; beseda oddaje: sliva
 / 20. 1. 2017
Agencija za okolje, krajše ARSO, je družbi Geoenergo izdala okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oziroma rafinerijo v Petišovcih. Dovoljenje, ki je bilo sicer izdano že 28. marca, do izteka 15-dnevnega pritožbenega roka še ni pravnomočno; možnost pritožbe ima namreč stari znanec tovrstnih okoljevarstvenih postopkov, društvo Alpe Adria Green. Ne glede na izdano dovoljenje, s katerim bi družba Geoenergo lahko uporabljala napravo, ki predela 280 kubičnih metrov zemeljskega plina in eno tono nafte na dan, to ne pomeni, da bo obrat dejansko zaživel v praksi. Na Arsu namreč vodijo še en postopek glede družbe Geoenergo, ki se nanaša na dovoljenje za hidravlično stimulacijo vrtin oziroma fracking, brez katerega pa projekt za investitorja ne bi bil tako privlačen in dobičkonosen kot sicer.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.