Ponovna vstaja ljudstva v Bahrainu

Aktualno-politična novica
14. 2. 2013 - 14.00
 / OFF

Zgodaj zjutraj so bahrajnske ulice v številnih šiitskih vaseh znova zasedli protestniki, ki sunitski monarhiji dve leti po začetku ljudske vstaje v Bahrajnu znova sporočajo, da ne nameravajo pozabiti na svoje zahteve po političnih reformah. V številnih vaseh so izbruhnili spopadi med policijo in protestniki. Množica se je na opozorilne strele policije in solzivec odzvala z metanjem kamenja in molotovk. Nemiri so terjali tudi žrtev. V vasi zahodno od prestolnice Manama je pod strelom policije podlegel 16-letni Husain al Džaziri. Po besedah očividcev so ga ustrelili iz neposredne bližine. Z notranjega ministrstva pa so sporočili, da so o smrti najstnika obvestili tožilstvo. Današnji protesti ob drugi obletnici začetka arabske pomladi v Bahrajnu potekajo na pobudo opozicijskih skupin. Med njimi je tudi gibanje „February 14th Revolution Youth Coalition“, ki je protestnike pozvalo, naj znova zavzamejo trg v Manami, nekdaj poznan kot Biserni trg. Trg, kjer je stal kip bisera, a so ga dale oblasti porušiti, je namreč postal simbol upora proti sunitski nadvladi. V pričakovanju množičnih protestov so policisti območje okoli trga danes zaprli. Govorili smo s Saidom Yusifom al Muhafthom, podpredsednikom bahrajnskega Centra za človekove pravice, ki nam je povedal več o razmerah v državi.

Izjava je na volo v posnetku:

 

Spomnimo, leta 2007 je Izrael izoliral Gazo, zaprl meje z Egiptom, posledično pa so Palestinci na okupiranem ozemlju v stik s preostalim svetom prišli preko izgradnje stotin predorov s pomočjo katerih so si lahko zagotovili dostop do osnovnih potrebščin. Čeprav je mejni prehod danes delno odprt, pa še vedno ne dovoljuje vnosa na primer gradbenega materiala, zaradi česar je uporaba teh še vedno aktualna. Predsednik Egipta Mohamed Mursi je že na začetku prevzema funkcije razočaral Palestince saj so verjeli, da bo z njegovim prihodom na oblast tudi njihovo življenje olajšano. Pa temu ni bilo tako. Zadnji udarec, ki ga doživlja palestinska skupnost na okupiranem ozemlju pa je sistematično uničevanje predorov – naj si bo s poplavljanjem ali betoniranjem. Mursi, ki je ukrep zaukazal, tega utemeljuje na podlagi suma, da naj bi pripadniki Hamasa bili krivi za uboje egiptovskih vojakov minulega avgusta.

 

Dan po tem, ko je avstralska nacionalna medijska hiša ABC News objavila zgodbo o skrivnostnem zaporniku, je izraelsko pravosodno ministrstvo potrdilo, da so v samici zadrževali avstralsko-izraelskega državljana, ki je pozneje storil samomor. Da gre za 34-letnega avstralskega državljana judovskega rodu Bena Zygierja, ministrstvo ni ne potrdilo ne zanikalo. Prav tako ni navedlo razlogov za njegovo prijetje, ki ga je po njihovih besedah odredilo sodišče. Po besedah predstavnika ministrstva za pravosodje so tako imenovanega zapornika x zaradi varnostnih razlogov zaprli pod lažnim imenom in hkrati obvestili njegovo družino. Ministrstvo je tudi potrdilo, da si je moški, ki naj bi bil agent izraelske tajne službe Mosad, v zaporu leta 2010 sam vzel življenje.

Svet delavcev Luke Koper je na vodje vseh parlamentarnih strank, ministra Zvonka Černača in predsednika Državnega sveta Mitjo Bervarja naslovil manifest, s katerim sporoča, da je absolutno proti prodaji Luke in proti zaposlovanju neodgovornih predstavnikov države v upravo družbe. Ob tem pričakuje, da država svojega 51-odstotnega deleža v družbi ne bo prodala. Vrh slovenske politike, ki je Luko Koper uvrščal med podjetja strateškega pomena, družbo danes daje na seznam podjetij, v katerih želijo prodati večinski delež in ohraniti le minimalen delež lastništva, ki bi se ob soglasju Državnega zbora lahko zmanjšal na 25 odstotkov plus ena delnica. Član nadzornega sveta in predstavnik delavcev Luke Koper Nebojša Topič nam pove več o manifestu delavcev.

Izjava je na voljo v posnetku.

Višje sodišče je potrdilo odločbo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zaradi kršitev zakona o integriteti naložila tri tisoč evrov kazni. Komisija za preprečevanje korupcije je Jankoviću izrekla globo zaradi sklepanja poslov s pravnimi osebami, katerih zastopnika sta bila njegov sin Jure Janković in strankarski kolega Jani Möderndorfer. Janković je sicer vložil pritožbo na višje sodišče, ki pa je potrdilo odločbo komisije. Sporna posla sta dva, in sicer nakazilo iz ljubljanskega mestnega proračuna Rokometnemu klubu Olimpija, katerega zastopnik je Jure Jankovič, ter nakazilo Košarkarskemu klubu Olimpija, katerega zastopnik je Jani Möderndorfer.

V okviru svetovne akcije Vstaja ene milijarde, s katero želi svetovno aktivistično gibanje V-day s plesom spodbuditi osveščanje med ljudmi o nasilju nad ženskami, bodo danes v Ljubljani in Kopru zaplesale tudi Slovenke. Akcija proti nasilju nad ženskami in dekleti bo sicer potekala na vseh kontinentih, v skoraj dvesto državah. Kot so na spletu zapisali pobudniki dogodka, gre za največjo mednarodno akcijo doslej. Organizatorji želijo preseči število ene milijarde udeležencev, prvi pa bodo zaplesali na otoku Samoa. V Sloveniji bodo plesali v Ljubljani in Kopru. V prestolnici se bo akcija pričela ob 16.30 pred državnim zborom, na obali pa bodo v koprski Taverni zaplesali ob 16. uri. Koreografijo "Break the chain" se lahko vsi zainteresirani naučijo s pomočjo spletnega portala Youtube. Govorili smo z Matijem Solcetom iz protestivala.

Izjava je na voljo v posnetku.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness