Pozivni OFF

Aktualno-politična novica
kasmir
14. 8. 2019 - 15.00
 / OFF
kasmir
Ukinitev avtonomije indijske zvezne države Džamu In Kašmir
 / 9. 8. 2019

Pakistanski zunanji minister Šah Mehmud Kurejši je v pismu Varnostnemu svetu Združenih narodov zahteval sklic izredne seje za razpravo o indijski ukinitvi avtonomije zvezne države Džamu in Kašmir. Dodal je, da Pakistan ne bo izzval konflikta, a Indija samoobvladovanja Pakistana ne sme zamenjati za šibkost. Pakistanski premier Imran Kan je danes na obisku v pakistanskem delu Kašmirja, kjer obeležuje praznik pakistanske neodvisnosti in izraža pakistansko podporo kašmirskemu ljudstvu. Kašmirski konflikt se vleče že vse od indijske samostojnosti leta 1947. Po resolucijah Združenih narodov bi moral biti v Kašmirju izveden plebiscit, ki bi služil kot podlaga za razrešitev vprašanja suverenosti nad ozemljem, a se to nikoli ni zgodilo. Ob ukinitvi avtonomije zvezne države Džamu in Kašmir je Indija prejšnji teden zvezno državo razdelila na dva teritorija, nad katerima ima centralna vlada neposreden nadzor. Vlada je uvedla strikten policijski nadzor na ulicah in komunikacijsko blokado v regiji, zato je poročanje s terena skorajda nemogoče.

o političnih strankah in gibanjih v Kašmirju.
 / 17. 2. 2016

Iz New Delhija se nam javlja kašmirski novinar Gowhar Geelani, ki je iz mesta Šrinagar, prestolnice Džamuje in Kašmirja, v New Delhi prišel včeraj. Geelani povzame zadnje dogodke v Kašmirju.

Izjava

Geelani opiše še, kakšna je pozicija indijske vlade do zahteve Pakistana po sklicu izredne seje Varnostnega sveta Združenih narodov in pakistanskih trditev, da imajo v Varnostnem svetu podporo Kitajske.

Izjava

Ruska vremenska agencija Rosgidromet je potrdila, da je stopnja radioaktivnega sevanja na šestih od osmih merilnih postaj v 30 kilometrov oddaljenem mestu Severodvinsk za štiri do šestnajstkrat večja od stopnje naravnega sevanja. Vrednosti so sicer še zmeraj daleč od nevarnih. Ruska vojska je prebivalcem mesteca Njonoksa na obali Belega morja svetovala, naj zapustijo območje. Na raketnem testnem območju ruske mornarice ob Njonoksi, ki ima manj kot 500 prebivalcev, se je prejšnji četrtek zgodila eksplozija, v kateri je umrlo vsaj pet ljudi, več pa je bilo ranjenih. Po trditvah ruskega državnega podjetja za jedrsko energijo Rosatom se je nesreča zgodila pri testiranju raketnih motorjev na jedrsko energijo, kar je sprožilo spekulacije, da gre za raketo Burevestnik, znano tudi po NATO-vi oznaki Skyfall. Evakuacija območja naj bi sicer kasneje bila kasneje preklicana, lokalni prebivalci pa množično kupujejo jodove tablete, ki preprečujejo nalaganje radioaktivnih izotopov joda v telesu.

Ostajamo v Rusiji. Slabih 1000 kilometrov južneje je sodišče v Moskvi razveljavilo odločitev volilne komisije, ki je Sergeju Mitrokinu iz stranke Jabolko prepovedalo kandidaturo na volitvah v moskovski mestni svet. Mitrokinu iz sicer politično šibke liberalne stranke je lokalna volilna komisija kandidaturo zavrnila zaradi po njenem mnenju premajhnega števila veljavnih podpisov. Pred septembrskimi volitvami na moskovskih ulicah več deset tisoč protestnikov zahteva svobode volitve.

Ukrajina, drugič
 / 3. 5. 2019

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal uredbo, ki ruskim državljanom, ki trdijo, da so politično preganjani, dovoljuje zaprositi za ukrajinsko državljanstvo. Prav tako bodo zanj lahko zaprosili tuji državljani, ki so se v vzhodni Ukrajini borili na strani Kijeva. Zelenski je potezo napovedal po svoji izvolitvi in kot odgovor Vladimirju Putinu, ki je prebivalcem vzhodnoukrajinske regije Donbas ponudil rusko državljanstvo.

 
 
Kako se Nemčija upira kitajski industrijski politiki s kapitalizmom z nemškimi posebnostmi
 / 11. 2. 2019

Proti zahodu. Nemško gospodarstvo se je v zadnjem trimesečju skrčilo za desetinko odstotka. Nemško gospodarstvo se je v zadnjem letu precej upočasnilo, saj je gospodarstvo v tem obdobju zraslo zgolj 0,4 odstotka. Še slabši podatki so za izvozni sektor, ki je bil v zadnjem desetletju motor nemške gospodarske moči. Nemški izvoz je bil letošnjega junija kar 8 odstotkov nižji kot v istem obdobju lani. Industrijska proizvodnja je v istem obdobju padla za več kot pet odstotkov. Nemška kanclerka Angela Merkel je kljub slabim gospodarskim podatkom zavrnila možnost, da bi država spodbudila gospodarsko rast z večjimi državnimi investicijami. K temu Nemčijo že dlje poziva Mednarodni denarni sklad in druge evropske države, v prvi vrsti Francija. Tehnično recesija uradno nastopi, ko se gospodarstvo krči v dveh zaporednih trimesečjih zapored. Verjetnost, da se bo nemško gospodarstvo skrčilo tudi v naslednjem trimesečju je precej velika, kar pomeni, da je Nemčija verjetno že danes v recesiji.   

Čez eno uro bo skupščina Kje bomo pa jutri študenti spali? pred Mestno hišo opozarjala na stanovanjsko problematiko študentov. Več o dogodku pove Veronika Razpotnik.

Izjava

Iz Študentskega doma Ljubljana so sporočili, da bodo študentje, ki bivajo v Akademskem kolegiju, do nadaljnjega lahko ostali v domu. Mestna občina Ljubljana namreč načrtuje prenovo in bi zato študente vrgla ven. Več o tem, kaj je skupščina dosegla, Razpotnik.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness