PrelOFFžene volitve

Aktualno-politična novica
8. 9. 2022 - 15.00
 / OFF

Na Salomonovih otokih je parlament sprejel zakon o spremembi ustave in s tem preložil datum splošnih volitev. Redne volitve bi se morale zgoditi maja 2023, a jih bo po spremembi ustave parlament lahko prestavil. Opozicija je premierja Manasseha Sogavara  ob sprejetju zakona obtožila poskusov oklepanja oblasti. Sogavare je trdil, da Salomonovi otoki nimajo denarja za izvedbo volitev in Pacifiških iger v istem letu. Avstralija je nato predlagala financiranje otoških volitev, Sogavare pa je ponudbo zavrnil, češ da bi pomenila vmešavanje tuje države. Po preložitvi volitev v parlamentu je premier izrazil upanje, da bo volitve leta 2024 vseeno financirala Avstralija.

Avstralski senat je sprejel tako imenovani Zakon o podnebnih spremembah. Avstralija je tako uzakonila načrt za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za vsaj 43 odstotkov do leta 2030 glede na leto 2005. Končni cilj je, da država doseže podnebno nevtralnost do leta 2050. Anthony Albanese, novi avstralski premier, je ob prevzemu položaja v maju napovedal, da bo pod njegovo oblastjo Avstralija postala velesila obnovljive energije. Čeprav je zakon opevan kot zgodovinski, ne predvideva ničesar konkretnega, uporabljal pa se bo kot podlaga za podnebne politike.

O novih kitajskih zakonih, civilnem in za nacionalno varnost v Hongkongu
 / 29. 5. 2020
Sodišče v Hongkongu je pet logopedov in logopedinj obsodilo spodbujanja k uporu zaradi izdaje slikanic za otroke, za kar je predvidena kazen do dveh let zapora. Problematične slikanice so Hongkonžane upodobile kot ovce, ki branijo svojo vas pred volkovi, ti pa naj bi predstavljali Kitajsko. Tožilstvo je knjige prepoznalo kot sredstvo za spodbujanje upora in sovraštva do kitajske vlade. Logopedi in logopedinje so bili obsojeni po zakonu iz leta 1938, v skladu s katerim so v času britanske nadoblasti obsojali pristaše kitajske komunistične partije. Odvetniki logopedov trdijo, da je kaznivo dejanje upora v zakonu opredeljeno preveč splošno in da imajo bralci pravico, da sami presojajo o prebranem.  

Vlada Južne Koreje je Severni Koreji predlagala organizacijo novega kroga združevanja družinskih članov z nasprotnih strani meje. Okoli 40 tisoč Korejcev je zaradi meje ločenih, večina jih je starih več kot osemdeset let in se želijo pred smrtjo srečati z družinskimi člani.

O zaostrovanju protestov v Burundiju in tarči le teh: predsedniku Pierru Nkurunzizi.
 / 7. 5. 2015
Parlament v Burundiju je za novega predsednika vlade soglasno imenoval Gervaisa Ndirakobuco, ki je bil prej minister za varnost in notranje zadeve ter vodja državne obveščevalne službe. Imenovanje novega premierja je predlagal burundijski predsednik Evariste Ndayishimiye, češ da skupina neimenovanih ljudi načrtuje državni udar. Zato je zamenjal premierja in več drugih uradnikov. V Burundiju ima predsednik države sicer glavno izvršilno oblast. Evropska unija je Ndirakobuco, novega premierja, leta 2015 sankcionirala zaradi vloge pri zatrtju protestov istega leta. 

Vlada je sprejela rebalans letošnjega državnega proračuna. Rebalans povečuje predvidene izdatke za 600 milijonov evrov, finančno ministrstvo pa zaradi inflacije načrtuje tudi za milijardo evrov več prihodkov. Po novem torej ministrstvo načrtuje 14,6 milijarde evrov odhodkov in 12,5 milijarde evrov prihodkov. Predlog rebalansa vključuje učinke sprejetih in načrtovanih ukrepov za blaženje posledic energetske draginje, sprejeti pa ga mora še državni zbor.

Na zboru občanov v mariborski krajevni skupnosti Bresternica - Gaj so občani, ki jih je nagovoril župan Saša Arsenovič, odločno nasprotovali pozidavi zelenih površin pri veslaškem centru ob Dravi. V Domu krajanov v Bresternici so občani sprejeli sklep, da območje postane zeleni pas. Po njihovem predlogu bi občina tja lahko umestila le površine za oddih, rekreacijo in šport, ne pa turistične dejavnosti. Arsenovič se je branil, da je občina prek družbe Mestne nepremičnine odkupila problematično zemljišče od Term Maribor, da ne bi prešlo v zasebno last in izgubilo javnega značaja. Prvi načrt občine je predvideval gradnjo osemnajstih trietažnih vila blokov, vendar se je spremenil. Dogajanje pojasni Primož Hedl, predsednik krajevne skupnosti.

Izjava

Občina je zaradi vztrajnosti občanov na zboru celo odstopila od predloga za apartmajsko gradnjo in nato predlagala, da bi vseeno dovolili turistično dejavnost. Po tem je prišlo do velike zmede na glasovanju, na katerem so občani najprej podprli predlog, da bi se na območju lahko razvila turistična dejavnost, vendar so v ponovljenem glasovanju od tega odstopili. Predsednik krajevne skupnosti Hedl upa, da bo župan upošteval sklepe o tem, da območje postane zeleni pas brez turistične dejavnosti

Izjava

Župan in strokovne službe se morajo do sklepov krajevnega zbora opredeliti v desetih dneh.

Vir fotografije: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness