PrOFFokacije

Aktualno-politična novica
Janša
6. 9. 2016 - 15.00
 / OFF

V Rakhine, zahodno deželo Mjanmarja, je prispel nekdanji vodja Združenih narodov Kofi Annan, da bi raziskal konflikt med tamkajšnjimi budisti in etnično manjšino muslimanskih Rohingijcev. Skupnosti Rohinga, ki šteje okrog milijon ljudi, oblasti odrekajo državljanstvo in je ne prepoznavajo kot etnično manjšino. Religijski konflikti so v deželi izbruhnili leta 2012. Od takrat več tisočev Rohingijcev živi v razselitvenih taboriščih z omejenim dostopom do zdravstvenih storitev in osnovnih potrebščin, mnogo pa jih je zbežalo v Malezijo. Prejšnji teden so Združeni narodi pozvali, naj pripadnikom manjšine dodelijo državljanstvo in jim dovolijo identifikacijo s svojo etnično pripadnostjo. Vendar rakhinski budisti nad tem niso navdušeni. Ananna je na letališču pričakala množica protestnikov proti tujemu vmešavanju, največja politična stranka v regiji Narodna stranka Arakana, pa mu je odrekla sestanek. Več o tem v Offsajdu Mjanmar v prepovedanem položaju, za povečanje apetita pa prisluhnimo izjavi Nurula Islama iz Arakanske nacionalne organizacije Rohyng.

Izjava

V Laosu poteka zasedanje Združenja držav jugovzhodne Azije oziroma ASEAN, ki se ga je udeležil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Obljubil je nadaljnje povezovanje Združenih držav z azijskimi državami, Laosu pa je obljubil 90 milijonov dolarjev denarne pomoči za odstranjevanje bomb, ki jih je na njegovo ozemlje odvrgla Amerika med vietnamsko vojno. Nato je ostro obsodil Severno Korejo zaradi njenih - kot jih je označil - provokacij, saj je včeraj za preizkus sprožila tri balistične rakete v Japonsko morje. To naj bi bil sicer odziv na ameriške načrte o vzpostavitvi zračnega obrambnega sistema THAAD ob meji v Južni Koreji, ki naj bi začel delovati do konca leta 2017.

Po koncu zasedanja naj bi se Obama sestal tudi s filipinskim predsednikom Rodrigom Dutertejem, vendar je sestanek odpovedal, ker ga je ta označil za pasjega sina. Nato se je sicer opravičil, češ da žalitve ni mislil osebno in da je bil zgolj razburjen zaradi Obamove napovedi, da bo na sestanku odprl vprašanje izvensodnih umorov v obširni akciji preganjanja trgovine z drogo na Filipinih. A Obama ostaja neomajen. Glede zasedanja v Laosu pa obžaluje zgolj eno stvar: da mu je tajna služba prepovedala jahati slona.

Provokacij pa ne obtožujejo zgolj Severne Koreje, temveč tudi Rusijo, ki je začela s pet dni trajajočimi vojaškimi vajami vzhodno od Ukrajine, uradno imenovanimi Kavkaz 2016, ki pa jih zahodni mediji raje imenujejo “poletna provokacija”. Sodelovale bodo pomorske, zračne in kozmonavtske vojaške enote z 12.500 vojaki. Vaje na meji sledijo zaostritvi odnosov prejšnji mesec, ko je Rusija Ukrajino obtožila, da na Krim pošilja saboterje, ki izvajajo teroristične napade. Junija letos pa je NATO ob ruski meji na Poljskem v svojih vojaških vajah, imenovanih Anakonda 2016, razvrstil 30.000 vojakov in najbolj napredno vojaško opremo. Na vrhu skupine G20, ki se je sestala na Kitajskem, so se ameriški predsednik Barack Obama, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande dogovorili, da bodo v prihodnjih tednih pripravili vrh o ukrajinski krizi, na katerem bi sodelovale Nemčija, Francija, Rusija in Ukrajina.

V afganistanskem glavnem mestu Kabul v bližini obrambnega ministrstva sta odjeknili dve bombi, nato pa še ena, ko je na prizorišče prispela dobrodelna organizacija Pamlarena. Odgovornosti za zadnji napad še ni prevzel nihče, vendar oblasti sumijo, da za njim tako kot za prvima dvema stojijo talibani. Ti v zadnjem času izvajajo najobsežnejše ofenzive v zadnjih dveh letih. Državne sile se skupaj z ameriškimi trenutno trudijo preprečiti potencialni poskus talibanov, da bi zavzeli mesto Lashkar Gah, glavno mesto z opijem bogate južne province Helmant.

Edgar LunguUstavno sodišče v Zambiji je s tremi proti dvema glasovoma odločilo, da zavrne veljavnost peticije, ki je nasprotovala izvolitvi Edgarja Lunguja za predsednika, saj naj bi bili glasovi ponarejeni. Po rezultatih iz 15. avgusta naj bi Lungu zmagal s 50,3 odstotki, tesno pa mu je s 46,7 odstotki glasov sledil Hakainde Hichilema, soavtor peticije. Lungujeva inavguracija za naslednjih pet let predsedovanja bo potekala danes.

Novice iz Slovenije

Združena levica je v obravnavo parlamentarnega odbora za gospodarstvo vložila priporočila o trgovinskih sporazumih TTIP in CETA. Kako je seja potekala, odgovarja poslanka Združene levice, Violeta Tomič.

Izjava

Istočasno Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat vzgoje in izobraževanja, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Greenpeace v Sloveniji, Zveza potrošnikov Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije na novinarski konferenci pozivajo poslance, naj sporazum CETA zavrnejo. Prihodnji četrtek bodo proti sporazumu potekale tudi demonstracije. O sklepih konference govori Izidor Ostan Ožbolt iz Greenpeaca:

Izjava

kalkulatorSDS državo na Okrožnem sodišču v Ljubljani toži za 886.257,37 evrov, saj naj bi ji ta tolikšno škodo povrzočila s sojenjem v aferi Patria, ki naj bi vplivalo na rezultat parlamentarnih volitev. Predlagajo, da se ta znesek izterja od sodnic, sodnikov in tožilcev v zadevi Patria. Menijo, da je bil proces izveden z namenom oslabiti glavno opozicijsko stranko pred volitvami. Strankin predsednik Janez Janša je bil na zaporno kazen obsojen junija, volitve pa so se odvijale slab mesec zatem. Na njih naj bi stranka dosegla veliko slabši rezultat, kot so napovedovale ankete pred razsodbo sodišča. Vrhovno državno tožilstvo je tožbo označilo za absurdno in dodalo, da gre za še en poskus ustrahovanja pravosodja.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.