Protestna samocenzura OFF

Aktualno-politična novica
22. 10. 2019 - 15.00
 / OFF

Avstralske medijske hiše so v sklopu skupne kampanje Vaša pravica vedeti objavile cenzurirane naslovnice. Naslovnice največjih avstralskih časopisov so bile tako enake - na vseh je bil objavljen vladni dokument, ki pa je bil v celoti zabrisan s črnim flomastrom. Avstralski mediji so se povezali v boju za medijsko svobodo. Trdijo, da je bilo v zadnjih dvajsetih letih sprejetih več kot 74 zakonov, ki onemogočajo kvalitetno novinarsko delo in omejujejo dostop javnosti do informacij, vključno s protižvižgaško zakonodajo. Med vzroki za protestno samocenzuro medijev je tudi policijska preiskava pisarn javne radiotelevizije ABC junija letos. Policija je preiskavo sprožila zaradi članka, objavljenega leta 2017, ki je obravnaval potencialne vojne zločine avstralskih vojakov v Afganistanu, in domnevno razkril tajne vojaške dokumente, ki jih je mediju posredoval žvižgač. 

Kanadski predsednik vlade Justin Trudeau je po neuradnih rezultatih parlamentarnih volitev osvojil še en mandat. Liberalna stranka bo namreč zasedla 158 od 338 sedežev. To je sicer premalo za večino v parlamentu, zato se bo Trudeau moral povezati še z drugimi parlamentarnimi strankami. V primerjavi z volitvami leta 2015, na katerih so liberalci osvojili 184 sedežev, je rezultat letos znatno slabši. Kanadska konservativna stranka je osvojila 122 sedežev, kar je 42 več kot na prejšnjih volitvah. Po trenutnih napovedih je možno, da se bo Trudeau povezal ali z Novo demokratsko stranko pod vodstvom Jagmeeta Singha ali pa s stranko Blok Quebec, ki zagovarja quebeški nacionalizem. 

V Severni Irski je stopila v veljavo zakonodaja, ki je uzakonila istospolne poroke in dekriminalizirala splav. Po do sedaj veljavni zakonodaji je bil na Irskem splav namreč kaznivo dejanje. Zakonodaje pa ni sprejel severnoirski regionalni parlament, temveč jo je uzakonil britanski parlament. Ker severnoirski parlament ne zaseda že več kot tisoč dni, lahko zakone sledeč velikonočnemu sporazumu sprejema britanski. V Westminstru so julija določili, da mora severnoirski parlament sprejeti odločitev o legalizaciji splava in istospolnih porok do polnoči 21. oktobra, sicer bo v veljavo stopila britanska zakonodaja. V zadnjem poskusu severnoirskega poenotenja je včeraj demokratska unionistična stranka sklicala zasedanje parlamenta, ki pa so ga bojkotirali nacionalisti Sinn Fein, Zeleni, in stranka Zavezništvo. Da bi bil na Severnoirskem sprejet zakon, morata biti v parlamentu prisotni tako unionistična kot nacionalistična stran. Edina nacionalistična stranka, ki se je prikazala na včerajšnjem zasedanju, je še pred glasovanjem zapustila parlament. Unionisti sami tako niso mogli izvoliti novega predsednika parlamenta in zato prav tako niso uspeli izvesti glasovanja o uzakonitvi splava in istospolnih porok. Več o kalvariji parlamentarnega življenja v Severni Irski lahko izveste v današnjem Offsajdu ob petih. 

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu je predsedniku Ruebenu Rivlinu vrnil mandat za sestavo vlade. Na septembrskih predčasnih volitvah je Netanjahujeva stranka Likud osvojila 32 sedežev, Belomodra koalicija Bennyja Ganca pa 33. Predsednik Rivlin je mandat za sestavo vlade podelil Netanjahuju, ki je bil prisiljen pričeti pogajanja z Gancem, saj brez njegovega sodelovanja ne bi mogel sestaviti vlade. Rivlin je mandat nato podelil Gancu, ki ima sedaj 28 dni časa, da si zagotovi večino v parlamentu. Tudi s podporo arabskih strank, ki imajo v knesetu skupaj 13 sedežev, Gancu brez Netanjahujeve stranke manjka 12 sedežev do večine. Izraelu se tako morda obetajo že tretje parlamentarne volitve v zadnjem letu dni.

V Sudanu so se ponovno zbrali protestniki, ki so zahtevali razpustitev stranke odstavljenega predsednika Omarja al Baširja. Protestniki menijo, da se revolucija, ki se je pričela decembra lani in je bila usmerjena proti vladi dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, še ni zaključila, saj so mnogi pomembni uradniki iz Baširjeve stranke obdržali svoje položaje. Baširja je po protestih s položaja dokončno odstavila sudanska vojska, ki bo nadaljnja tri leta skupaj s civilno administracijo predsedovala državi. Bašir je trenutno zaprt v prestolnici Kartum zaradi obtožnice o korupciji.

Sudanska vlada je včeraj s koalicijo uporniških organizacij Sudanska revolucionarna fronta dosegla prekinitev ognja v Darfurju, Modrem Nilu in Južnem Kordofanu ter dovolila dostop humanitarne pomoči do delov države, ki jih je bojevanje med uporniki in Baširjevimi silami najbolj prizadelo. Baširjeva vlada se je  za mirovni sporazum s Sudansko revolucionarno fronto neuspešno pogajala več kot sedem let, obenem pa onemogočala dostop humanitarne pomoči do najbolj prizadetih delov države. Mirovna pogajanja med sudansko vlado in uporniškimi skupinami so potekala v Južnem Sudanu, k bolj složnemu sodelovanju pa je pripomogla tudi prisotnost etiopijskega predsednika in nobelovega nagrajenca za mir Abija Ahmeda. Prekinitev ognja s Sudansko revolucionarno fronto je ena od glavnih obljub tranzicijske vlade. 

V Clevelandu so nekaj ur pred začetkom sojenja proti petim farmacevtskim podjetjem zaradi epidemije odvisnosti od opioidov dosegli poravnavo med tožniki in štirimi proizvajalci zdravil. Poravnavo v vrednosti 233 milijonov evrov so dosegla ameriška podjetja Cardinal Health, Amerisource Bergen in McKesson ter izraelski proizvajalec genetskih zdravil Teva. Farmacevtska veriga Walgreens bo sojenje nadaljevala. Podjetja so bila obtožena lažnega oglaševanja in zavajanja o negativnih posledicah jemanja zdravil, med katerimi je tudi huda odvisnost. Od leta 2006 je v Združenih državah zaradi odvisnosti od opioidov umrlo več kot 400 tisoč ljudi. Že prejšnji teden sta poravnavo dosegli tudi podjetji Johnson and Johnson in Purdue Pharma, ki proizvaja opioid oxycontin. Purdue Pharma je sicer v postopku stečaja. 

V Kopru so danes potekali protesti proti vodstvu in delovanju Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Protest v organizaciji gibanja Študentska lupa je potekal sočasno z volitvami za predstavništvo v študentski organizaciji. Gre za ponovne volitve, ki jih je bila študentska organizacija prisiljena ponoviti, ker so predstavniki gibanja prejšnje volitve prekinili, tako da so v volilno skrinjico vlili črnilo. Zakaj so se s tokratnim protestom odločili za bolj mirno akcijo in kako je protest potekal, pove Matija Sirk, udeleženec protesta:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.